De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Seks en religie – tussen sensatie of taboe Rituologische verkenningen Dr. Thomas Quartier Radboud Universiteit Nijmegen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Seks en religie – tussen sensatie of taboe Rituologische verkenningen Dr. Thomas Quartier Radboud Universiteit Nijmegen."— Transcript van de presentatie:

1 Seks en religie – tussen sensatie of taboe Rituologische verkenningen Dr. Thomas Quartier Radboud Universiteit Nijmegen

2 Taboe, sensatie of toch innerlijke samenhang?  Zodra erotiek en religie met elkaar verbonden worden loop je risico’s: taboe of sensatie  Maar doe je daardoor niet tekort?

3 Een ritueel dilemma?  Het ritueel kan een sleutel zijn om zicht te krijgen op de verhouding seks en religie  In het verleden werkte het rituele repertoire restrictief  Vanaf de jaren 60 bevrijdde men zich hiervan  Wat is in de plaats van het taboe gekomen? Sensatie? Een ritueel dilemma!

4 Ritueel keurslijf in het verleden Klassieke koppeling van seksualiteit aan het huwelijk: religieus geïnspireerd  Voor het huwelijk was seksualiteit een taboe  Erna bleef het vaak onbespreekbaar  Tegelijk was het een plicht in verband met het verwekken van kinderen

5 Vrijblijvendheid als gevolg Loskoppeling van seks uit religieuze kaders  In plaats van het taboe werd seks een nieuws item – een sensatie  Op welke wijze wordt seksualiteit dan gecommuniceerd?  Welke kaders en duidingspatronen bestaan er voor seksualiteit?

6 Een initiatorisch dilemma?  Hoe kunnen mensen in de huidige maatschappij hun seksuele identiteit ontwikkelen?  Ronald L. Grimes: er is een gebrek aan initiatieriten – een initiatorisch dilemma  Seks is weliswaar zichtbaar maar daarmee nog niet betekenisvol  Ligt hier niet ook een taak voor religieuze, spirituele en culturele tradities?

7 Koppeling in de jeugdcultuur In de jeugdcultuur gaan erotische en spirituele symboliek samen  Gothic subcultuur als voorbeeld voor een spirituele duiding van seks  Gericht tegen institutionele godsdienst  Op zoek naar symbolen voor seks als “iets verhevens”

8 Gebrek aan repertoire? Bestaan in de religieuze, spirituele en culturele tradities geen symbolen voor seksualiteit die bij het volwassen worden kunnen helpen?  Religies gebruiken erotische beelden om contact met het hogere tot uitdrukking te brengen  Kunnen religieuze beelden helpen om seks tot iets verhevens te maken?  Een open aanbod is nog geen voorschrift

9 Een individuele rituele zoektocht Er zijn tal van symbolen waarmee de momenten van seksuele ontwikkeling gemarkeerd kunnen worden  Yin Yang staat voor heelheid  Mystieke dimensie van religie wordt ervaren in de overweldigende kracht van seksualiteit  De mens als schepsel heeft een goddelijke opdracht

10 Initieer jezelf met behulp van bestaande repertoires! Iedereen ontdekt in de huidige tijd zijn of haar geloofsvoorstellingen met behulp van repertoires – waarom niet rond seksualiteit?  De scharniermomenten worden individueel gemarkeerd  Het wiel wordt daarbij zelden opnieuw uitgevonden  Een zoektocht door grote tradities is de moeite waard!

11 Contact: Dr. Thomas Quartier Radboud Universiteit Nijmegen Faculteit Religiewetenschappen  Email: T.Quartier@rs.ru.nl T.Quartier@rs.ru.nl  Tel: 024-3616013


Download ppt "Seks en religie – tussen sensatie of taboe Rituologische verkenningen Dr. Thomas Quartier Radboud Universiteit Nijmegen."

Verwante presentaties


Ads door Google