De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Achtergronden bij de aanpak van de ‘krachtwijken’

Verwante presentaties


Presentatie over: "Achtergronden bij de aanpak van de ‘krachtwijken’"— Transcript van de presentatie:

1 Achtergronden bij de aanpak van de ‘krachtwijken’
1

2 Schrijver Harry Broekman Organisatiepsycholoog
Wat werkt in de praktijk en wat niet? Wat maakt mensen gemotiveerd om te participeren in een opbouwproces? In 1989 startte hij Broekman & Partners, Onderzoek en Projektontwikkeling. Hielp bij aan het Handboek Opbouwwerk 2

3 Samenvatting artikel Inleiding
De regering wil 40 wijken verbeteren. Deze wijken scoren slecht op kenmerken als: - hoogte huishoudinkomen. - het deel werkenden in de wijkbevolking. - woningen met een lage kwaliteit. 300 miljoen euro wordt hiervoor vrijgemaakt.

4 Samenvatting artikel (Geschiedenis)
3 golven De eerste periode: : de wijk als conserverend concept. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving. Er heerst woningnood. Daarom worden er wijken gebouwd. De bewoners bewegen zich veel breder dan hun wijk. Tegen het einde van deze periode worden ze onafhankelijker en kritischer.

5 Samenvatting artikel (Geschiedenis)
De tweede periode: : de wijk als strijdtoneel voor nieuwe vormen en verhoudingen. Inspraak en medezeggenschap worden opgeëist. ‘Pressure groups’ komen op. In de buurt wil men. De samenwerking verbeteren. Democratie laten stijgen. Grotere sociale gelijkheid.

6 Samenvatting artikel (Geschiedenis)
De derde periode: 1990-heden: de wijk als werkplaats voor samenlevingsopbouw Gekenmerkt door een toenemende nadruk op veiligheid. Aandacht gaat vooral naar Stedelijke vernieuwing i.p.v. naar buurtopbouw. Contact leggen met de bewoners. Een interactief beleid.

7 Samenvatting artikel (Succes- en vooral faalfactoren)
In dit deel vraagt men zich af wat er van de wijkaanpak mag verwacht worden. In de realiteit zien we dat het vaak anders is… Contraproductief beleid wordt vermeden Hogere treden van de participatieladder worden opengesteld, paternalisme neemt af, zelforganisatie neemt toe.

8 Samenvatting artikel (Succes- en vooral faalfactoren)
Praktische vormen van samenwerking tussen middenklasse en lagere sociale stijgen: het perspectief van gemengd wonen wordt in en sociaal programma gezet. Wijken moeten beter worden én de mensen moeten er beter van worden. De filosofie van de maakbare samenleving wordt weggelaten.

9 Bibliografie Broekman. (2008). Achtergronden bij de aanpak van de 'krachtwijken'. Sociale Interventie. Foto Harry broekman


Download ppt "Achtergronden bij de aanpak van de ‘krachtwijken’"

Verwante presentaties


Ads door Google