De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ANW - introductie September 2013 – 5 vwo – van der Capellen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ANW - introductie September 2013 – 5 vwo – van der Capellen."— Transcript van de presentatie:

1 ANW - introductie September 2013 – 5 vwo – van der Capellen

2 De reader Lees de studeeraanwijzingen zelfstandig door We bekijken samen de planning Invullen planning van de opdrachten Inleveren planningsformulier (mag uiterlijk 9 september 2013)

3 ANW een nieuw vak? Ja, want je had het vorig jaar nog niet. Nee, in veel vooral Engelstalige landen maakt het al jaren deel uit van de lesprogramma’s onder de naam ‘Science’.

4 De Klassieken, 5 e eeuw v.Chr tot de 5 e eeuw n.Chr. Beroemde Filosofen zoals Aristoteles, de grondlegger van de logica. Zij waren vooral denkers: Filosofen. Velen van hen hebben tot op de dag van vandaag nog invloed, bijvoorbeeld Pythagoras.

5 Wetenschap en filosofie Wat is filosofie? 1.Wetenschap die streeft naar wijsheid en kennis 2.Het nadenken, terugkijken en ter discussie stellen van wat we denken te zijn en te weten 3.Samenhangend systeem van beweringen en argumenten 4.Levensbeschouwing (mijn filosofie is...) Bron: http://www.filosofischwoordenboek.nl

6 Klassieke Wetenschapper: Ptolemeus, astronoom uit Alexandrië. Stelde rond 150 n.Chr. Dat de aarde het middelpunt was van de Kosmos. Zijn geocentrisch wereldbeeld zou het zo’n 1400 jaar volhouden.

7 GEOCENTRISCH wereldbeeld Plato (4 de eeuw v. Chr.) Aristoteles (4 de eeuw v. Chr.) Van geocentrisch naar heliocentrisch

8 Aarde Sfeer van de vaste sterren het bovenmaanse volmaakt en onveranderlijk ether vuur, lucht, water, aarde Groei en verval GEOCENTRISCH WERELDBEELD

9 9

10 10 Probleem geocentrisch wereldbeeld

11 11 Verklaring van teruggaande beweging door Ptolemaeus Retrograde beweging van Mars verklaard?

12 12 Retrograde beweging van Mars verklaard?

13 13 Retrograde bewegingen verklaard?

14 14 HELIO- CENTRISCH wereldbeeld Galilei Copernicus 1543 Een nieuw wereldbeeld

15 `Wetenschappelijke revolutie’ late 16 de eeuw & 17 de eeuw Copernicus (1543) Aarde draait om zon en om eigen as De revolutionibus orbium coelestium (Over de omwentelingen der hemellichamen) Heliocentrisch wereldbeeld

16 De Middeleeuwen, 500 tot de Renaissance. Veel werk van de Klassieken was verloren gegaan of zoekgeraakt. Grieks en Latijn werden nog maar door enkelen, vooral Geestelijken, begrepen. De Roomse interpretatie van de Bijbel was de maat der dingen, andersdenkenden werden vervolgd.

17 De Middeleeuwse wetenschap: Wetenschappers waren veelal kloosterling. Zij bestudeerden de bijbel, de klassieken en schreven ze over.

18 De Renaissance, vanaf de 15 e eeuw. Herontdekking van de Klassieken. Eerst in de Kunst, later ook in de Wetenschap. Geloof in God en de volmaaktheid van ‘Zijn Schepping’ bleef onaangetast.

19 De Renaissance wetenschapper: Waren vaak universalisten, d.w.z. zij streefden er naar om alles te begrijpen en alles te kunnen. Eén van de bekendste was Leonardo da Vinci.

20 Homo universalis, schilder, machinebouwer, bioloog etc.

21 De Wetenschappelijke Revolutie, vanaf de 17 e eeuw. ‘Raadpleeg de natuur en niet de werken van Aristoteles’. (Francis Bacon) Beschouwt de ervaring als een bron van kennis. Opkomst van de experimentele wetenschap.

22 Een ‘moderne’ wetenschapper: Isaac Newton (1642- 1727) natuurkundige. Legde de basis voor de mechanica en de algemene gravitatietheorie (de leer van de zwaartekracht).

23 Wetenschap in onze tijd Eigenlijk hetzelfde als in de tijd van Newton, maar… Er is tegenwoordig veel meer onderzoek bij universiteiten, bedrijven, overheidsinstellingen.

24 Wetenschap en filosofie Wat is wetenschap? omvat bepaalde vormen van menselijke kennis. Wetenschap is, het proces om hiertoe te komen en de organisatie waarbinnen deze kennis wordt vergaard. De wetenschappelijke wereld is dat deel van de maatschappij dat zich uitdrukkelijk ten doel heeft gesteld systematisch kennis te verwerven.

25


Download ppt "ANW - introductie September 2013 – 5 vwo – van der Capellen."

Verwante presentaties


Ads door Google