De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Heelal Gideon Koekoek 8 september 2009 Wat is het, wanneer begon het, hoe eindigt het?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Heelal Gideon Koekoek 8 september 2009 Wat is het, wanneer begon het, hoe eindigt het?"— Transcript van de presentatie:

1 Het Heelal Gideon Koekoek 8 september 2009 Wat is het, wanneer begon het, hoe eindigt het?

2 Inhoudsopgave  De Grote Vragen!  Wat is Zwaartekracht eigenlijk?  Het Heelal is elastisch!  Waar gaan we naartoe..?  Samenvatting.

3 De Grote Vragen!

4 De Grote Vragen  Hoe groot is het Heelal eigenlijk?  Oneindig groot misschien?  Hoeveel sterren zijn er?  Heeft het Heelal altijd bestaan?  Houdt het op een gegeven moment ‘op’?  En zo ja, wat gebeurt er dan?  …..

5 De Grote Vragen De aarde staat in het midden van het Heelal. De planeten, zon, maan en sterren draaien er om heen. Het Heelal is er altijd geweest, en zal er altijd zijn. Aristoteles (384 v.Chr. – 322 v.Chr.)

6 Het Zonnestelsel De Melkweg De Grote Vragen U bevindt zich hier: De aarde

7 De Grote Vragen Albert Einstein (1879 - 1955) Het Heelal beweegt volgens de wetten van de zwaartekracht!

8 Wat is zwaartekracht eigenlijk?

9 1 st Wet: Als er geen krachten werken, is beweging eenparig en rechtlijnig. Zwaartekracht is een kracht! Het pad van de aarde is niet recht: er werkt een kracht Het pad van de aarde is niet recht: er werkt een kracht Isaac Newton (1643 - 1727)

10 Wat is zwaartekracht eigenlijk? Einstein was het hier niet mee eens.. Newtons zwaartekracht is in strijd met de Relativiteitstheorie Newtons zwaartekracht is instantaan. Maar niets mag sneller gaan dan het licht! De zwaartekrachtswet van Newton kan daarom niet correct zijn!

11 Wat is zwaartekracht eigenlijk? Einstein wist: Zwaartekracht kunnen we zien als de kromming van de ruimte! Zwaartekracht laat alles op precies dezelfde manier bewegen. Zwaartekracht laat alles op precies dezelfde manier bewegen. Dan kan zwaartekracht niks te maken hebben met materie zelf, maar moet het te maken hebben met de ruimte.

12 Wat is zwaartekracht eigenlijk? De ruimte is elastisch, en kan indeuken en opbollen! Elke deuk en elke opbolling maakt dat beweging van richting of snelheid verandert. Dit nemen wij waar als zwaartekracht. Antwoord:

13 Het Heelal is elastisch!

14 Dingen die elastisch zijn, kunnen (hint: neem een ballon!): Trillen (zwaartekrachtsgolven) En dan ook nog: Uitrekken! Indeuken en opbollen (planeetbanen)

15 Het Heelal is elastisch! Het Heelal rekt uit! De sterren bewegen zich allemaal van ons weg. Ik had dat 13 jaar geleden al berekend..  Edwin Hubble, 1929

16 Het Heelal is elastisch! De geschiedenis van het Heelal: Het eerste licht begint te schijnen De oerknal De sterren onstaan De aarde ontstaat Nu

17 Waar gaan we naartoe?

18 Dat weten we niet precies..! We kunnen, net als Hubble, kijken naar de sterren en zien hoe die bewegen. Ze gaan steeds sneller van ons af! Negatieve zwaartekracht?!

19 Waargaan we naartoe? Ja, negatieve zwaartekracht: en er is heel veel van! Als dit waar is, dan zal het Heelal altijd blijven uitrekken. Wordt vervolgd..! ~3/4 is Donkere Energie

20 Samenvatting

21 Samenvatting  Het Heelal beweegt volgens de wetten van de zwaartekracht;  Zwaartekracht zegt dat ruimte gezien kan worden als elastisch;  Het Heelal rekt uit.. ..en doet dat al sinds de Oerknal, 13.7 miljard jaar geleden;  Waar het naartoe gaat, dat weten we nog niet zeker;  Er lijkt ongeveer ¾ Donkere Energie te zijn; als dit waar is, blijft het Heelal altijd groter worden.

22 Einde Zijn er nog vragen? gkoekoek@nikhef.nl


Download ppt "Het Heelal Gideon Koekoek 8 september 2009 Wat is het, wanneer begon het, hoe eindigt het?"

Verwante presentaties


Ads door Google