De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ANW - mythen & pseudowetenschap

Verwante presentaties


Presentatie over: "ANW - mythen & pseudowetenschap"— Transcript van de presentatie:

1 ANW - mythen & pseudowetenschap
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen ANW - mythen & pseudowetenschap

2 Lesdoel/Lesonderwerp
Leerlingen kunnen beargumenteren wat mythen zijn en waarom iets een mythe is. Leerlingen kunnen het verschil tussen pseudowetenschap en wetenschap herkennen en beargumenteren L

3 Mythen Lees opdracht 1.4 Maak de opdracht
Na afloop volgt de klassikale bespreking van de opdracht

4 Astrologie, (g)een wetenschap?
Aan de basis van de Astrologie staan sterrenkundige (Astronomische) waarnemingen. Posities van Zon, sterren en planeten werden al sinds de Babylonische tijd (1500 v Chr.) exact vastgesteld. Sterrenbeelden dienden als hulpmiddel om het ‘grote overzicht’ te behouden.

5 Wat kan je met die kennis?
Op basis van deze sterrenkundige informatie is het doen van bepaalde voorspellingen mogelijk.Denk aan de schijngestalten van de maan, een zonsverduistering etc. Ook kan je een kalender maken t.b.v. het voorspellen van het begin van de seizoenen, de komst van de regentijd etc.

6 Gebruik je die kennis op een goede manier?
Het voorspellen van de bewegingen van de zon, sterren en planeten langs de hemel kan met een zeer hoge mate van betrouwbaarheid. De Kalenders die gemaakt zijn op basis van Astronomische informatie zijn dan ook zeer exact.

7 Maar ….. Betekent dit dat het voorspellen van gebeurtenissen op aarde (seizoens, weer, klimaat en andere verschijnselen) op basis van deze kalenders net zo betrouwbaar is? Kunnen de grote lijnen van het verloop van iemands leven bepaald worden door de stand van de sterren bij diens geboorte?

8 Dus, m.a.w. …. Is de Astrologie een (Natuur)wetenschap? Dat wil zeggen…. a. gebaseerd op waarnemingen? b. falsificeerbaar? c. zonder uitzonderingen die in strijd zijn met de algemene regel(s)?

9 Even terug naar Sterrenbeelden:
Sterrenbeelden zijn denkbeeldige hemelfiguren. Sommige zijn moeilijk herkenbaar,sommige kent bijna iedereen (Grote Beer, het ‘steelpannetje’). De bekendst (althans van naam) zijn die van de ‘Dierenriem’.

10 Wat is de ‘Dierenriem’? Dit zijn de sterrenbeelden die
liggen in de baan van de zon langs de hemel. De zon (of de maan of de planeten) kan dus niet in een ander sterrenbeeld staan.

11 Een onderzoek: Om te kijken of de Astrologie een wetenschap of pseudo-wetenschap is gaan we kijken naar een opdracht in onze studiegids. Lees goed de doelstellingen en de opdrachten. Besteed aandacht aan het beargumenteren van je conclusie(s).


Download ppt "ANW - mythen & pseudowetenschap"

Verwante presentaties


Ads door Google