De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Landschap geschilderd met T transgenders en beeldvorming.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Landschap geschilderd met T transgenders en beeldvorming."— Transcript van de presentatie:

1 Landschap geschilderd met T transgenders en beeldvorming

2 woordgebruik verwarring benoemen komt dat zien benoemen

3 komt dat zien verwarring benoemen verwarring benoemen verwarring vergeten

4 transgender transseksueel travestiet transgenderist interseksueel genderdysfoor … voornaamwoorden nuance context complexiteit medelijden of verheerlijking sprookje of tragedie verwarring benoemen woordgebruik komt dat zien namen reductie vergeten

5 kennis over transgenderisme houding tov transgender in kwestie algemene presentatie

6 1. De journalist/programmamaker vermijdt stereotiepe beeldvorming van transgenders. Sprookjes vs tragedies 2. Journalist/programmamaker probeert verschillende facetten van transgenderisme in beeld te brengen. Vaak zien we dat 1 aspect van transgenderisme eruit gelicht wordt (bvb. transseksualiteit, …). In de realiteit is transgenderisme heel breed. Uiteraard is het niet mogelijk om de hele thematiek in 1 artikel of 1 reportage te schetsen, maar over een langere periode (of in een artikel- of reportagereeks) zouden wel de verschillende facetten aan bod moeten kunnen komen. tien stellingen (1/5)

7 3. Transgenders zijn geen slachtoffers. Behandel ze als dusdanig. Ja, er is af en toe sociale druk of discriminatie, maar dat is niet onze kern. 4. Journalist/programmamaker respecteert mening van transgender en suggereert zelf geen antwoorden. Al te vaak gebeurt het dat een journalist transgenders benadert met een verhaal dat hij al volledig uitgeschreven heeft, transgenderisme in een format als het ware. Vb. in een verkeerd lijf geboren. tien stellingen (2/5)

8 5. Minderjarigen worden nooit in beeld gebracht zonder uitdrukkelijke toestemming van ouders of voogd. Uiteraard is ook toestemming vereist van de minderjarige zelf, maar die kan op zich nooit voldoende zijn. 6. Beelden en namen van privé-omgeving of verleden kunnen enkel met medeweten en uitdrukkelijke toestemming van betrokkene. Gebruik ook de gewenste namen en voornaamwoorden. Verraad geen oude namen of transitie zonder toestemming. tien stellingen (3/5)

9 7. Journalist/programmamaker publiceert geen beelden die waardigheid aantasten, ook niet met toestemming van de betrokkene. Sluit aan bij richtlijn 6 8. Transgenderorganisaties en -instellingen begeleiden transgenders bij interviews zonder hun vrijheid van spreken te belemmeren. Transgenderorganisaties en verenigingen begeleiden en ondersteunen zoveel mogelijk, maar het is uiteindelijk de betrokkene zelf die beslist of hij al dan niet deelneemt aan een reportage en wat hij daarin al of niet vertelt of laat zien, mits inachtneming van de overige richtlijnen (in het bijzonder 6 en 7). tien stellingen (4/5)

10 9. Transgenderorganisaties organiseren mediatraining voor transgenders. 10. Transgenders en hun verenigingen respecteren onafhankelijkheid van journalist/programmamaker. Transgenders en (in tweede instanties) hun verenigingen moeten kunnen beslissen over wat ze al of niet zelf zeggen of in beeld laten brengen, maar ze hebben geen zeggenschap over welke andere betrokkenen aan het woord komen of welke andere beelden gebruikt worden. tien stellingen (5/5)

11 kennis over transgenderisme houding tov transgender in kwestie algemene presentatie terminologie - brede waaier - vraag het onze specialisten vraag het de persoon in kwestie of vertrek van zijn/haar wens reduceer ons niet tot onze minderheid vergeet ons niet

12 wij lopen buiten de lijntjes en nemen u graag mee Landschap geschilderd met T


Download ppt "Landschap geschilderd met T transgenders en beeldvorming."

Verwante presentaties


Ads door Google