De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het maken van een structuurdiagram 1. Inleiding Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan 2. Een stappenplan maken 3. Een structuurdiagram.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het maken van een structuurdiagram 1. Inleiding Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan 2. Een stappenplan maken 3. Een structuurdiagram."— Transcript van de presentatie:

1

2 Het maken van een structuurdiagram 1. Inleiding Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan 2. Een stappenplan maken 3. Een structuurdiagram uit het stappenplan afleiden

3 1. Inleiding Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan Structuurdiagrammen maken is niet populair. Niet bij leerlingen en niet bij programmeurs. Toch zullen maar weinig professionele programmeurs direct beginnen met code intypen. Door schade en schande hebben ze geleerd dat dit gewoon niet werkt. Voor je het weet, loop je vast en moet je veel meer moeite doen om het weer goed te krijgen.

4 Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan Een structuurdiagram ontstaat niet zomaar. Allereerst moet je een stappenplan maken. Uit het stappenplan kun je het structuur- diagram afleiden. Het structuurdiagram vormt tenslotte de basis voor de programmeercode. In de volgende dia’s wordt het maken van het stappenplan en het structuurdiagram besproken aan de hand van de opdracht “inhoud bepalen”. Bekijk deze opdracht daarom eerst nog eens goed.

5 Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan Doe alsof jij een computer bent en ga stap voor stap na welke handelingen je moet verrichten bij de opdracht ‘inhoud bepalen’. Gebruik eenvoudige taal. Als eerste moet je een waarde voor r inlezen. De eerste stap is dus : 1. Lees waarde r Daarna moet je controleren of r een echt getal is. De tweede stap is dus de vraag : 2. Is r een echt getal ? 2. Een stappenplan maken

6 Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan Op deze vraag moet antwoord gegeven worden. Dat levert een “ja” en “nee” tak op. De “nee”-tak is eenvoudiger, dus daar beginnen we mee. Want als het antwoord “nee” is, moet er een foutboodschap verschijnen en moet het programma gestopt worden. De bijbehorende stappen zijn dan : 3. Als antwoord bij 2 is nee dan : 4. Print “invoer is fout” 5. Verlaat de subroutine

7 Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan Nu de “ja”-tak. Als r een echt getal is, moet gekeken worden welke soort figuur is geselecteerd en moet de bijbehorende inhoud berekend worden. Eerst vraag je of er een bol geselecteerd is. Als dat zo is kun je de inhoud van de bol berekenen. Als dat niet zo is, kun je in principe direct de inhoud van de kubus berekenen, omdat er in deze opdracht maar twee figuren mogelijk zijn. Het nadeel hiervan is dat het programma dan later lastig is uit te breiden voor andere figuren. Het is daarom beter om een nieuwe vraag te stellen.

8 6. Als antwoord bij 2 is ja dan : 7. Is “bol” geselecteerd ? 8. Als antwoord bij 7 is ja dan : 9. Inhoud I = (4/3). .r 3 10. Is “kubus” geselecteerd ? 11. Als antwoord bij 10 is ja dan : 12. Inhoud I = r 3 Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan Omdat de figuren geselecteerd worden via een ListBox en omdat alleen daarmee het programma gestart kan worden, hoeven we niet bang te zijn dat er problemen ontstaan als er niets geselecteerd wordt. De stappen worden dan :

9 Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan Als laatste moet de inhoud I getoond worden. Dat kan helemaal aan het eind van alles, buiten de vraag van stap 2. Maar omdat er alleen een I berekend wordt in het “ja”-deel van vraag 2, kiezen we er voor om I daar te laten printen met : 13. Print inhoud I Op de volgende dia staan alle stappen overzichtelijk onder elkaar (let op het inspringen) en kunnen zo vertaald worden naar een structuurdiagram.

10 Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan 13. Print inhoud I 6. Als antwoord bij 2 is ja dan : 7. Is “bol” geselecteerd ? 8. Als antwoord bij 7 is ja dan : 9. Inhoud I = (4/3). .r 3 10. Is “kubus” geselecteerd ? 11. Als antwoord bij 10 is ja dan : 12. Inhoud I = r 3 3. Als antwoord bij 2 is nee dan : 4. Print “invoer is fout” 5. Verlaat de subroutine 1. Lees waarde r 2. Is r een echt getal ?

11 Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan Gebruik de volgende “symbolen” voor de vertaling van het stappenplan naar een structuurdiagram : 3. Een structuurdiagram uit het stappenplan afleiden janee opdrachtenvraagherhaling Geef het begin en eind van het structuurdiagram aan met de woorden ‘begin’ en ‘eind’.

12 Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan Het structuurdiagram wordt dan : terug naar opdracht


Download ppt "Het maken van een structuurdiagram 1. Inleiding Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan 2. Een stappenplan maken 3. Een structuurdiagram."

Verwante presentaties


Ads door Google