De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 8 Elektrische energie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 8 Elektrische energie"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 8 Elektrische energie
Paragraaf 8.1 Gemaakt door: Daniëlla van Pelt Mirjam Vossenpoel Julia de Lange

2 Als je aan elektriciteit denkt dan zijn 2 heel belangrijke begrippen: spanning en stroom. Elektrische spanning is het potentiaalverschil tussen twee punten in de ruimte. Meestal wordt de elektrische spanning bepaald tussen twee punten van een elektrische verbinding, zoals een draad. Maar er kan ook een elektrische spanning bestaan tussen twee punten in de lucht.

3 Elektrische stroom is het verplaatsen van ladingdragers (elektronen) door een geleider of een halfgeleider onder invloed van een potentiaalverschil. Traditioneel wordt elektrische stroom uitgedrukt als de verplaatsing van positieve lading. Nu is het bekend dat elektrische stroom meestal wordt veroorzaakt door elektronen die zich in tegengestelde richting verplaatsen, heeft men de elektronen een negatieve lading toegekend. Elektrische stroom wordt doorgaans weergegeven met de letter I (van intensiteit) en kan worden beschreven als verplaatsing van elektrische lading per tijdseenheid. met daarin: I elektrische stroom in ampère (A) Q elektrische lading in coulomb (C) t tijd in seconde (s) De sterkte van elektrische stroom wordt gemeten in ampère.

4 stroomkring Een stroomkring is een gesloten
elektrisch circuit. Met gesloten wordt bedoeld dat er een weg is waarlangs de elektrische stroom in staat is om vanuit één pool van de bron terug te keren naar de andere. v.b.: door een lichtschakelaar te sluiten ontstaat een stroomkring vanuit het lichtnet via de bedrading, de schakelaar en de lamp. Er kan een stroom gaan lopen.


Download ppt "Hoofdstuk 8 Elektrische energie"

Verwante presentaties


Ads door Google