De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Computer Club Reeuwijk 8 april 2013. Agenda Nieuwtjes ICT nieuws Internet Netwerk in huis Vragen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Computer Club Reeuwijk 8 april 2013. Agenda Nieuwtjes ICT nieuws Internet Netwerk in huis Vragen."— Transcript van de presentatie:

1 Computer Club Reeuwijk 8 april 2013

2 Agenda Nieuwtjes ICT nieuws Internet Netwerk in huis Vragen

3 Nieuwtjes Sony nieuwe tv 40 jaar mobiel bellen Apple verliest rechtzaak Nederlanders gevoelig voor Phishing Storingen bij betalingsverkeer Wat is een DDoS aanval Minder fraude bij internetbankieren Dagbladen, papier of Digitaal

4 Sony’s nieuwe TV Sony zal de Ultra HD-tv's die het bedrijf in januari presenteerde vanaf de zomer gaan verkopen voor een relatief lage vanafprijs van 5000 dollar. Bovendien brengt het bedrijf een mediaspeler uit met speciaal Ultra HD-materiaal.

5 Sony Nu is bekend geworden dat Sony de toestellen vanaf deze zomer gaat verkopen in de Verenigde Staten voor respectievelijk 4999 dollar en 6999 dollar. Sony laat desgevraagd aan NU.nl weten dat de XBR-55X900A en XBR-65X900A in juli in Nederland verwacht worden. Prijzen zijn nog niet bekend. Hoewel de prijzen voor een gemiddelde tv hoog zijn, kosten Ultra HD-modellen doorgaans veel meer. Zo kost een 84 inch-versie van LG 15.000 euro, een 85 inch-versie van Samsung 40.000 euro en verkoopt Sony zelf een 84 inch-model voor 25.000 euro. Deze modellen hebben dus wel allemaal een fors groter beeldscherm. De prijzen liggen zo hoog omdat de tv's over een zogeheten 4K-resolutie, ook wel Ultra HD genoemd, beschikken. Dat betekent dat het scherm uitgerust is met minimaal 3840x2160 pixels. In totaal vier keer zoveel pixels als bij een Full HD-scherm. Het beeld is dus veel scherper. Het grote nadeel is nog dat er weinig materiaal in Ultra HD is opgenomen. Sony zal daarom deze zomer ook een speciale 4K Media Player gaan verkopen. Daarop staan dan 10 Ultra HD-films en een onbekend aantal kortere video's. In de herfst start Sony bovendien met een dienst waarmee klanten meer Ultra HD-materiaal kunnen huren of kopen. Deze dienst is dan beschikbaar via de mediaspeler die voor 699 dollar verkocht wordt. #

6 40 jaar mobiel bellen Tegenwoordig worden mobiele telefoons al lang niet meer alleen gebruikt voor telefoongesprekken maar 40 jaar terug was dat nog het enige wat je er mee kon. Martin Cooper, technische man bij Motorola was 40 jaar geleden de eerste die een mobiel telefoongesprek voerde.

7 Mobiel Op 3 april 1973 belde Martin Cooper met een ‘collega’ van een andere telecom-organisatie en wist hem te melden dat hij via ‘a real cellular telephone’ aan het bellen was. Zelfs Martin Cooper zou wellicht niet kunnen vermoeden dat het aantal mobiele bellers in 2012 haast gelijk was aan de wereldbevolking van destijds, scheelt ‘slechts’ een miljard. Uit een rapport uit 2012 van de International Telecommunication Union waren er 6 miljard mobiele telefoon abonnementen wereldwijd. In 1973 was de totale wereldbevolking 6 miljard. In het begin waren het vooral zakelijke gebruikers die met telefoons ter grootte van bakstenen rondliepen. Nu loopt iedereen daar mee rond. Er moest in het begin ook $ 3500 dollar worden neergelegd voor een ‘mobiele’ telefoon.

8 Apple verliest Het Nederlandse internetbedrijf iWink is deels in het gelijk gesteld in een strijd met Apple om het gebruik van de naam iWebhosting. Dat laat iWink donderdag wet iWink stelt echter dat het de naam al sinds 2004 hanteert voor de dienst waarmee klanten hun websites kunnen hosten. iWeb van Apple is pas sinds 2007 op de markt. en aan NU.nl na een uitspraak van het Benelux Merkenbureau In 2011 eiste Apple van iWink dat het bedrijf zou stoppen met het gebruik van de naam iWebhosting.eiste Apple heeft zelf een softwarepakket met de naam iWeb. De namen van beide producten zouden voor verwarring kunnen zorgen.

9 iWink Het merk iWebhosting werd echter pas in 2010 ingediend. Het Benelux Merkenbureau doet nu na twee jaar uitspraak. De organisatie geeft aan dat de namen iWebhosting en iWeb wel overeenkomsten hebben die tot verwarring kunnen leiden, maar dat het geen overeenkomstige diensten zijn. Omdat er verschillen zijn mogen beide namen gebruikt worden. Het Benelux Merkenbureau heeft iWebhosting dan ook als merknaam opgenomen, maar niet in alle aangevraagde rubrieken. Apple kan de naam iWeb dus ook blijven gebruiken. De software wordt overigens sinds 2012 al niet meer gebruikt door de komst van iCloud. Ook iWink maakt geen gebruik meer van de naam iWebhosting. "De uitspraak heeft voor ons veel te lang geduurd. Door een dergelijk lange procedure word je als klein bedrijf genoodzaakt andere stappen te ondernemen", aldus directeur Jurriaan Wentink. "De onzekerheid of we met de merknaam verder konden heeft ons begin 2012 doen besluiten een deel van de activiteiten aan te bieden onder de naam Kirra. De uitspraak is voor ons dus een beetje mosterd na de maaltijd." iWink zal de naam iWebhosting op termijn helemaal niet meer gebruiken.

10 Phishing Nederlanders trappen relatief vaak in online oplichting. Qua schadebedrag scoorde Nederland in 2012 wereldwijd een zevende plaats. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf RSA naar geslaagde phishingsaanvallen. Bij phishingaanvallen doen criminelen zich bijvoorbeeld via de mail voor als een bank en verleiden ze consumenten zo hun gegevens in te voeren op een neppe site die er vaak legitiem uitziet. In totaal zou in Nederland per jaar 7,4 miljoen dollar schade worden geleden. Dat concludeert RSA op basis van de fraude die het in het eigen Anti- Fraude Command Center voorbij ziet komen.

11 Phishing Dat Nederland populair is als land om op te lichten komt volgens Daniel Cohen, chef Knowledge Delivery bij RSA, door de relatief goede economische situatie en de sterke euro. Daarom staat België met een schadebedrag van 4,5 miljoen dollar op de tiende plaats. De lijst wordt aangevoerd door Groot-Brittannië met 615 miljoen dollar schade. "De pond is het meest geliefd, omdat het een enorm stabiele munt is", aldus Cohen tegenover NU.nl. Het probleem neemt volgens RSA snel toe. Sinds 2005 zag het bedrijf in zijn kenniscentrum in totaal ruim een half miljoen verschillende oplichtingmails voorbijkomen. "Het laatste jaar ging het opeens hard en kwamen 250.000 phishingmails langs." Cohen denkt niet dat het stoppen van phishingsites voldoende is om de problemen op te lossen. "We werken dagelijks hard en vragen veel beheerders kwaadaardige websites uit de lucht te halen, maar gemiddeld zijn ze toch een uur of elf actief. Per uur wordt er al snel zo'n 300.000 euro verdiend." Het stoppen van aanvallen moet volgens RSA dan ook gebeuren door bij het inloggen voor online bankieren of andere betaaldiensten een extra beveiligingslaag toe te voegen. Zo kan op het gedrag rond een transactie gelet worden. Als er afwijkend gedrag gezien wordt, kan om een extra controle gevraagd worden. Een van de methoden om verdacht gedrag op te merken is het volgen van lichaamskernmerken. RSA werkt daar nu aan en zal de technologie binnenkort aan banken leveren. "Iedereen heeft een unieke manier van typen. Als klanten vaker op de website van banken komen dan kunnen we mensen aan hun gedrag herkennen", stelt Cohen. Ook zou gekeken kunnen worden naar hoe iemand een telefoon vasthoudt of zelfs hoe hij of zij loopt.

12 storingen Oplichters maken misbruik van storingen ING Op diverse plaatsen zijn oplichtersmails opgedoken om mensen te verleiden hun 'bankrekening bij te werken'. Als aanleiding geven de criminelen de storingen bij ING aan. In de e-mails wordt namens de bestuursvoorzitter van ING welgemeende excuses aangeboden en uitleg gegeven over de gebeurtenissen. Aan het eind van de e-mail krijgt de lezer het verzoek om rekeninggegevens bij te werken. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en ING maakten vrijdag al duidelijk te vrezen voor oplichters, die misbruik van de storingen zouden maken. Hun advies is om niet te reageren op de mails.

13 DDos aanval Hostingprovider TransIP is zondag slachtoffer geworden van een 'zware DDoS-aanval'. De website van de Telegraaf is zondagavond mogelijk doelwit geworden van een DDoS- aanval. De problemen bij ING en betalingssysteem iDeal van vrijdag zijn het gevolg van een grote internetaanval. De sites werden bestookt met dataverkeer, zodat ze nauwelijks bereikbaar werden. Er is sprake van een DDoS-aanval.

14 Wat is een DDoS-aanval? Bij een DDoS-aanval, dat staat voor distributed denial of service, bestoken mensen vanaf verschillende plekken een specifieke website met grote hoeveelheden data, waardoor de server vastloopt. Het lijkt dan alsof heel veel mensen tegelijk een site bezoeken, waardoor hij overbelast raakt. Een server kan maar een beperkte hoeveelheid data verwerken. Hoe kan een bedrijf zich tegen een DDoS-aanval beveiligen? Je kunt zorgen dat een website servers op verschillende plekken in Nederland heeft. Als er eentje overbelast raakt, kunnen andere servers het overnemen. Internationale websites zoals internetwinkel Amazon.com werken zelfs met servers in meerdere landen. Ook kun je een server beveiligen met een firewall, die het verkeer op de website in de gaten houdt. Zo'n firewall kan helpen een aanval te herkennen en deze te blokkeren.

15 Fraude Het aantal gevallen van fraude met internetbankieren is in de tweede helft van 2012 met 60 procent afgenomen vergeleken met de eerste helft van het jaar. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag bekendgemaakt. De schade van de fraude daalde van 24,8 miljoen naar 10 miljoen euro. In totaal ging het in 2012 om 34,8 miljoen euro aan schade bij internetbankieren. Ook de schade door skimming (het kopiëren van betaalpassen) daalde van 38,9 miljoen in 2011 naar 29 miljoen euro in 2012. Dit komt vooral door de invoering van een nieuwe chip op de betaalpassen in Europa.

16 Fraude Verdere daling Doordat geoblocking, waarbij bankpassen automatisch geblokkeerd zijn voor gebruik buiten Europa, nu bij alle banken in Nederland is ingevoerd wordt dit jaar nog een verdere daling van skimming verwacht. De totale fraude bij het betalingsverkeer, met daarin bijvoorbeeld ook fraude bij creditcards, is in 2012 ten opzichte van 2011 gedaald met 11 procent tot 82 miljoen euro. Financiële instellingen en hun klanten zijn door de toenemende digitalisering van het betalingsverkeer een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. De schade die financiële instellingen en consumenten hierdoor hebben geleden, nam de afgelopen jaren toe. Het is nu voor het eerst dat er een daling heeft plaatsgevonden.

17 Dagbladen De betaalde papieren oplage van de landelijke dagbladen was vorig jaar in het vierde kwartaal 3 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2011, blijkt uit cijfers die oplage-instituut HOI dinsdag bekend maakt. Met de digitale abonnementen erbij daalde de totale betaalde oplage echter 'slechts' 1,4 procent. Ook in het derde kwartaal van 2012 daalde de betaalde oplage met 3 procent, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2011. Alleen Trouw en de Volkskrant zagen op papier een lichte stijging, van respectievelijk 1,2 en 0,5 procent. Vooral de daling van de betaalde papieren oplages van het Financieele Dagblad (8,7 procent), nrc.next (8,4) en het Nederlands Dagblad (7,6) was fors.

18 ICT nieuws Over naar Frans voor het laatste ICT nieuws

19 Internet Startpagina KADAZA www.kadaza.nl

20

21 Computer Club Reeuwijk VRAGEN ?


Download ppt "Computer Club Reeuwijk 8 april 2013. Agenda Nieuwtjes ICT nieuws Internet Netwerk in huis Vragen."

Verwante presentaties


Ads door Google