De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1.Sociale determinanten 2.Recht op gezondheid 3.GVHV in actie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1.Sociale determinanten 2.Recht op gezondheid 3.GVHV in actie."— Transcript van de presentatie:

1 1.Sociale determinanten 2.Recht op gezondheid 3.GVHV in actie

2 Sociale Determinanten & Recht op gezondheid Met sociale determinanten bedoelen we de omstandigheden waarin mensen geboren worden, opgroeien, leven, werken en oud worden. Het gezondheidssysteem is daar een onderdeel van. Deze omstandigheden hangen af van de verdeling van rijkdom op wereldwijd, nationaal en lokaal niveau. Deze worden bepaald door politieke machtsverhoudingen. De sociale determinanten zijn de belangrijkste factor in gezondheid en het ongeljk voorkomen hiervan.

3

4 Sociale determinanten & het recht op gezondheid then send them back to the conditions that made them sick? (Michael Marmot, CSDH) What good does it do to treat people's illnesses...

5

6

7

8

9

10

11

12

13 “Bij ons kost paracetamol 4,50 euro, hier 70 eurocent. Aan wiens vingers is dan al dat geld blijven plakken?”

14

15 Verdeling Vermogens 1984 ->1994 Iedereen levert in, behalve de 20% rijkste, zij worden rijker 1984 1994 1984 1994 1984 Rechtvaardige solidariteit = geen solidariteit in de armoede (onderaan), wel transfer van zeer rijk(bovenaan) naar niet-rijk(rest)

16 Uit Navarro ‘ Uit Navarro ‘WHAT WE MEAN BY SOCIAL DETERMINANTS OF HEALTH’ International Journal of Health Services, Volume 39, Pages 423–441, 2009 % van lonen in nationaal inkomen in EU Lonen ↓ Ongelijkheid ↑

17 Visietekst GVHV: Solidariteit: van ethiek naar wetenschap  CSDH-WHO: “Armoede is niet alleen een gebrek aan inkomen. De sociale gradiënt in gezondheid en het feit dat de armsten het meest ongezond zijn, deze ongelijkheid in gezondheid is veroorzaakt door ongelijke verdeling van inkomen, goederen en diensten en dus van kansen om een welvarend leven te leiden. (…)”

18 CSDH-WHO  “Deze ongelijke verdeling is in geen enkel opzicht een ‘natuurfenomeen’, maar het resultaat van een politiek die de belangen van de ene laat voorgaan op deze van de andere, al te dikwijls de belangen van een rijke en machtige minderheid over een grote machteloze meerderheid.”

19 Visietekst GVHV “Solidariteit staat op ethisch vlak tegenover individualisme en egoïsme. Solidariteit staat op economisch vlak tegenover winstbejag en uitbuiting. Uitbuiting betekent dat de ene mens zich verrijkt door de arbeid van anderen. Solidariteit daarentegen betekent dat de ene mens aan zijn noden kan voldoen mede met de hulp van de arbeid van anderen. (…)


Download ppt "1.Sociale determinanten 2.Recht op gezondheid 3.GVHV in actie."

Verwante presentaties


Ads door Google