De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hulpmiddelen bij presenteren. Controleer van tevoren altijd of de apparatuur die je wilt gebruiken aanwezig is, of je er gebruik van mag maken en of je.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hulpmiddelen bij presenteren. Controleer van tevoren altijd of de apparatuur die je wilt gebruiken aanwezig is, of je er gebruik van mag maken en of je."— Transcript van de presentatie:

1 Hulpmiddelen bij presenteren

2 Controleer van tevoren altijd of de apparatuur die je wilt gebruiken aanwezig is, of je er gebruik van mag maken en of je begrijpt hoe het werkt. Zo kom je tijdens de presentatie niet voor onaangename verassingen te staan. Ga ervan uit dat er met technische hulpmiddelen altijd iets mis kan gaan. Je beperkt de kans op kleine en grote rampen door te checken en dubbelchecken of je alles op orde hebt.

3 Let op de zichtlijn vanuit het publiek naar het hulpmiddel dat je gebruikt. Publiek dat helemaal rechts of links zit, ziet een scherm vaak vanuit een oncomfortabele hoek. Let ook op of de lamp van een overheadprojector niet hinderlijk terugschijnt in de ogen van het publiek, bijvoorbeeld als er alleen maar geprojecteerd kan worden op een whiteboard. Zorg in dat geval voor een los projectiescherm.

4 Voordelen - Door woorden op een flap-over te schrijven, bedrijf je life action. En life action, zo weten ervaren sprekers, houdt de aandacht vast. - Het gebruik van een flap-over is goedkoop. Het is makkelijk in gebruik en geeft de spreker optimale flexibiliteit en spontaniteit. Nadelen - Een slecht leesbaar handschrift, wreekt zich onmiddellijk. - Tijdens het schrijven sta je met de rug naar het publiek. Bovendien kost het schrijven (kostbare) tijd. Flap over

5 Tips: Als je op het bord of op een flip-over schrijft geldt: praat óf schrijf Als je tegelijk praat en schrijft ziet het publiek alleen je rug en ben je moeilijk verstaanbaar.

6 Voordelen - Met sheets of een visuele presentatie houd je de lijn van het betoog vast. - De presentatie biedt houvast aan het publiek en fungeert voor de spreker als spiekbrief. - Je kunt de sheets of Powerpoint- presentatie als hand-out verstrekken. Nadelen - Een presentatie met de beamer vraagt enige technische kennis. - De neiging is groot teveel informatie op een sheet te zetten.

7 Video - Met videomateriaal kun je bewegende beelden laten zien: processen, gedragingen etc. -Het gebruik van videoapparatuur is redelijk riskant en vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. - Met deze media ben je afhankelijk van goed werkende apparatuur.

8 Tips: -Gebruik animaties uitsluitend als ze functioneel zijn; als dat niet het geval is, leiden ze af of wekken ze ergernis.

9 Handouts - Handouts kunnen worden gebruikt om informatie te verstrekken die niet direct tijdens de presentatie wordt verteld. -Ook kan een handout een samenvatting bevatten van de lezing voor geïnteresseerden. - Als je handouts tijdens je presentatie uitdeelt, is de kans groot dat je naar kruinen staat te kijken in plaats van naar aandachtige gezichten.

10


Download ppt "Hulpmiddelen bij presenteren. Controleer van tevoren altijd of de apparatuur die je wilt gebruiken aanwezig is, of je er gebruik van mag maken en of je."

Verwante presentaties


Ads door Google