De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

C6 Medische toepassing van straling

Verwante presentaties


Presentatie over: "C6 Medische toepassing van straling"— Transcript van de presentatie:

1 C6 Medische toepassing van straling
Gemaakt door: Mike Holthaus, Micha Gerla, Délano van Dalen

2 Inhoud Wat is medische toepassing van straling?
Ontstaan röntgenstraling Hoe maakt men gebruik van straling Contrastvloeistof CT-Scan NMR en MRI Echolocatie Radiodiagnostiek Verschil tussen Radiodiagnostiek en Radiotherapie

3 Medische toepassing van straling, wat is dat?
Wat is medische toepassing van straling? In het ziekenhuis passen ze het toe als je inwendig letsel hebt bv. Een gebroken arm Zo kunnen ze zien of iets is gebroken en waar. Echo’s maken Lichaam scannen op fouten, opgezette klieren en kanker bv.

4 Onstaan röntgenstraling
Ontstaan 1895 Wilhelm Conrad Röntgen, een Duitse hoogleraar natuurkunde Gas gevulde glazen buis elektriciteit sturen Hij hield buis voor hand en zach alleen nog zijn hand botjes. Zo maakte hij zijn eerste röntgenfoto’s.

5 Contrastvloeistof Bij een röntgenfoto wordt vaak ook gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Contrast vloeistof is een middel waarmee je het absorbtievermogen van verschillende lichaamsdelen kan vergroten. Dat betekent dat het lichaamsdeel waar je contrastvloeistof op toepast meer straling kan opnemen.

6 CT-scan CT-scan staat eigenlijk voor computertomografie-scan
Het is een tomografische onderzoek op het menselijk lichaam. Dat is een onderzoek die de binnenkant van het lichaam bekijkt met straling. Tegenwoordig wordt magnetische resonantie gebruikt.

7 NMR en MRI MRI NMR MRI staat voor magnetic resonance imaging.
Je kan MRI afbeeldingen maken met behulp van magnetische resonantie. Kunnen verschillende afbeeldingen maken van alles in het lichaam. Kanker cellen opsporen. gebaseerd op de eigenschap van een deeltje in de kern (nucleus) van het waterstofatoom. NMR Kernspinresonantie of NMR (van Nuclear Magnetic Resonance) is een natuurkundig fenomeen dat onder andere toepassing vindt in de chemie en in de geneeskunde (namelijk bij MRI-scanners).

8 Echolocatie Het vermogen van sommige dieren om signalen uit te zenden
Vleermuizen, sommige walvissen en dolfijnen.

9 Radiodiagnostiek Het letterlijk stellen van een diagnose Radiodiagnost
Niet bekend of een patiënt gedotterd moet worden bij bepaalde ziektes. Het kan gevaarlijk zijn als je teveel diagnose laat afstellen. Radioactieve stoffen

10 Verschil Radiotherapie en Radiodiagnostiek
Radiotherapie is het bestrijden van een kankercel Radiodiagnostiek is het zoeken naar een kankercel/ diagnose samen stellen.

11 Einde Zijn er misschien nog vragen zo nee?
Dan was dit onze presentatie allemaal applaus voor Delano,Mike en Micha


Download ppt "C6 Medische toepassing van straling"

Verwante presentaties


Ads door Google