De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

individuele medicatievoorbereiding

Verwante presentaties


Presentatie over: "individuele medicatievoorbereiding"— Transcript van de presentatie:

1 individuele medicatievoorbereiding
Medicatieschema, transmurale zorg en individuele medicatievoorbereiding Maandag 9 september 2013

2 Medicatieschema in de moeilijke thuissituatie

3 Medicatieschema: voorbeeld

4 Stappenplan medicatieschema
Consultatie bij de huisarts: hij vermeldt op het voorschrift om een medicatieschema te laten aanmaken in de apotheek. De patiënt kan zijn/haar medicatieschema nu voorleggen aan elke zorgverlener en heeft op elk moment een correct overzicht van zijn/haar medicatie. Boodschap: “Ga naar uw huisapotheker en vraag uw actueel medicatieschema op” Huisapotheker maakt in overleg met de patiënt het medicatieschema op. Boodschap: “Ga naar uw huisarts voor controle en geef dit medicatieschema af” Boodschap: “Neem dit medicatieschema terug mee naar de apotheker voor aanpassing” Patiënt neemt (indien nodig) het gecontroleerd medicatie-schema terug mee naar de apotheek om daar te laten aanpassen. De apotheker past de opmerkingen van de dokter aan. Huisarts valideert het medicatieschema van de apotheker, past aan waar nodig en meldt aan de patiënt om eventueel een nieuw te laten opmaken als er veranderingen moeten gebeuren.

5 Regionaal Project Thuismedicatie
Transmurale samenwerking tussen eerste lijn en tweede lijn AZ Groeninge Kortrijk

6 Stappenplan: opname CONSULTATIE in het ZIEKENHUIS.
Consulatie specialist (uitz. chirurgie en interventionele onderzoeken): meegeven Doc. 'Actueel medicatieschema' Consultatie chirurgie en interventionele onderzoeken : meegeven 'Patiëntenboekje voor chirurgie en interventionele onderzoeken' "Ga naar uw thuisapotheker om uw actueel medicatieschema aan te maken." "Neem uw thuismedicatie mee bij opname." De THUISAPOTHEKER geeft het medicatieschema mee. "Ga naar uw huisarts voor nazicht van dit medicatieschema." De HUISARTS ziet het medicatieschema van de apotheker na en vult het pre-operatieve boekje in (chirurgie en interventionele onderzoeken). "Neem uw medicatieschema mee naar het ziekenhuis." De PATIËNT neemt zijn thuismedicatie + medicatieschema mee naar het ZIEKENHUIS.

7 Stappenplan: ontslag De PATIËNT kan zijn/haar medicatieschema nu voorleggen aan elke zorgverlener en heeft op elk moment een correct overzicht van zijn/haar medicatie. De THUISAPOTHEKER maakt (indien nodig) een nieuw medicatieschema op en overloopt dit samen met de patiënt. "Bezorg dit schema aan uw thuisapotheker." De HUISARTS ziet het medicatieschema na en past aan waar nodig. "Ga naar uw huisarts voor controle en geef dit medicatieschema af." Het ZIEKENHUIS geeft ingevuld medicatieschema mee aan patiënt.

8 Materiaal

9 Materiaal

10 Individuele medicatievoorbereiding (IMV) in de moeilijke thuissituatie

11 IMV: juridisch kader Verschenen: 24 september 2012
In voege: 1 december 2012 Orale medicatie, ook voedingssupplementen! Max. 14 dagen * Koninklijk Besluit 2012 Het KB van 24/9/2012 ging in voege op 1 december. Eerst en vooral omschrijft het KB IMV als “individueel verpakken van medicatie voor een individuele patiënt voor een bepaald innamemoment”. Het KB regelt zowel manuele als geautomatiseerde IMV. Individuele medicatievoorbereiding bestaat uit een technische acte (ontblisteren en herverpakken per toedieningsmoment) en een voortgezette farmaceutische zorg (medicatie-begeleiding). De doelgroep bestaat niet alleen uit rusthuizen, maar ook voor ambulante patiënten met polymedicatie kan de apotheker IMV toepassen. Het is enerzijds de bedoeling om de mensen langer thuis te houden en te verzorgen maar anderzijds ook om overconsumptie te beperken. Hierin ligt een nobel doel voor de apotheker: als specialist van het geneesmiddel krijgt hij een tool om patiëntveiligheid en therapietrouw te verbeteren.

12 Wat is IMV? Klaarzetten per week of per 14 dagen van de medicatie
Verschillende systemen: Manueel: Geautomatiseerd: Restmedicatie blijft in de apotheek!

13 Stappenplan IMV Ik ben een gepolymediceerde patiënt of patiënt met bijzondere pathologie. De patiënt komt wekelijks zijn/haar medicatie halen (controle therapie-trouw!). De rest van de verpakking blijft in de apotheek. De apr. kan eventueel een vergoeding vra-gen voor deze dienst. Consultatie bij de huisarts: de arts beslist om IMV op te starten en vermeldt dit op het voorschrift. Huisapotheker maakt in overleg met de patiënt het medicatieschema op en laat het valideren door de huisarts. Patiënt sluit een overeenkomst af met de apr. waarin de afleverbasis (wekelijks), afleverkeuze (zelf ophalen of via mantelzorger), en vergoeding is opgenomen. De apotheker ontblistert, herverpakt per toedieningsmoment en contro-leert of er geen interacties of contra-indicaties zijn. Indien er wijzigingen zijn, valideert de huisarts het nieuwe medicatieschema.

14 IMV: overeenkomst Afspraken: Wie komt er om? Wanneer?
Onkostenvergoeding?

15 IMV: kwaliteitshandboek
Nieuw hoofdstuk: ‘Voortgezette farmaceutische zorg’ In te vullen via of op uw papieren versie (toevoegen aan map) ! Opgelet: er is een aanvulling bij het hoofdstuk lokalen ‘Bestrijding van ongedierte’.

16 Materiaal Voor apothekers: Voor dokters:

17 Meten is weten!

18 Meer info? info@dewestvlaamse.be 051/69.11.20


Download ppt "individuele medicatievoorbereiding"

Verwante presentaties


Ads door Google