De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bevolking en voedselvoorziening. In 1960 hadden we in de wereld nog 45 are per hoofd landbouwgrond ter beschikking om de mensen te voeden. In 2005.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bevolking en voedselvoorziening. In 1960 hadden we in de wereld nog 45 are per hoofd landbouwgrond ter beschikking om de mensen te voeden. In 2005."— Transcript van de presentatie:

1 Bevolking en voedselvoorziening

2

3

4 In 1960 hadden we in de wereld nog 45 are per hoofd landbouwgrond ter beschikking om de mensen te voeden. In 2005 was dat al geslonken tot 25 are en in 2030 zullen we nog amper 18 are landbouwgrond ter beschikking hebben. Willen we bovendien nog 10% van onze brandstoffen uit bio- of plantaardige bronnen halen dan zullen we nog eens één derde van de landbouwgronden daarvoor moeten reserveren In 1960 hadden we in de wereld nog 45 are per hoofd landbouwgrond ter beschikking om de mensen te voeden. In 2005 was dat al geslonken tot 25 are en in 2030 zullen we nog amper 18 are landbouwgrond ter beschikking hebben. Willen we bovendien nog 10% van onze brandstoffen uit bio- of plantaardige bronnen halen dan zullen we nog eens één derde van de landbouwgronden daarvoor moeten reserveren

5 bevolkingsevolutie 2mln jaar geleden Eerste mensen 8000 v X 10 mln 10 mln ° van X 300 mln 300 mln mln 600 mln mln mln mln mln

6

7 Caloriebehoefte volwassene in Cf klimaat 8 u arbeid 200 kcal/u => 1600 kcal 8 u arbeid 200 kcal/u => 1600 kcal 2 u lichter werk 170 kcal/u => 340 kcal 2 u lichter werk 170 kcal/u => 340 kcal 6 u rust of inactief100 kcal/u => 600 kcal 6 u rust of inactief100 kcal/u => 600 kcal 8 u slapen aan 65 kcal/u=>520 kcal 8 u slapen aan 65 kcal/u=>520 kcal 3060 kcal

8

9 Ondervoede bevolking

10

11 Cijfers Fao 1999 Aandeel ondervoed e inwoners Aantal inwoner s (mln) Aantal ondervoed e inwoners Zwart Afrika 34 % mln Moesson- Azië 17% mln West- Europa ?182? Noord- Amerika 4% 4% mln Wereld14% mln

12 Voorbeelden van energetische waarde van enkele voedingsstoffen 1 ei 84 kcal 1 ei 84 kcal 1l melk650 kcal 1l melk650 kcal 100 g varkensvlees400 kcal 100 g varkensvlees400 kcal 100 g vis100 kcal 100 g vis100 kcal 100 g mayo500 kcal 100 g mayo500 kcal 80 g proteïnen320 kcal 80 g proteïnen320 kcal 80 g lipiden720 kcal 80 g lipiden720 kcal 350 g koolhydraten 1225kcal 350 g koolhydraten 1225kcal

13

14 De waarde van maïs is sinds juni al veertig procent gestegen, die van sojabonen dertig procent. De prijs van tarwe is tegelijkertijd toegenomen met de helft.

15

16

17 Voedselproductie versus wereldbevolking in 2000

18

19 Oorzaken hongersnood Oorzaken hongersnood 1) conjuncturele/weerkundige factoren 1) conjuncturele/weerkundige factoren 2) in standhouding door ziekte en ondervoeding 2) in standhouding door ziekte en ondervoeding 3) gebrek aan inkomsten 3) gebrek aan inkomsten 4) te hoge aangroeicoëfficient 4) te hoge aangroeicoëfficient 5) economisch spel 5) economisch spel 6) onvoldoende steun locale overheid 6) onvoldoende steun locale overheid 7) omvorming voedsel 7) omvorming voedsel 8) nieuwe kolonisering… 8) nieuwe kolonisering…

20 Is het hongerprobleem oplosbaar? Is het hongerprobleem oplosbaar? Op welke wijze kunnen er verbeteringen aangebracht worden? Op welke wijze kunnen er verbeteringen aangebracht worden? Hoe evolueren naar een duurzame landbouw? Hoe evolueren naar een duurzame landbouw?


Download ppt "Bevolking en voedselvoorziening. In 1960 hadden we in de wereld nog 45 are per hoofd landbouwgrond ter beschikking om de mensen te voeden. In 2005."

Verwante presentaties


Ads door Google