De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vlees maakt de rijken ziek, de armen hongerig en de dieren slachtoffer

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vlees maakt de rijken ziek, de armen hongerig en de dieren slachtoffer"— Transcript van de presentatie:

1

2 Vlees maakt de rijken ziek, de armen hongerig en de dieren slachtoffer
Lezing 18 januari 2009 door Victor Hooftman, voorzitter Plentyfood.

3 Waarom maakt vlees de rijken rijker en de armen hongeriger?
Mensen lijden honger omdat veel van de landbouwgrond wordt gebruikt om gewassen te kweken dat als voedsel dient voor vee in plaats voor mensen.

4 Hoe werkt de ontwikkeling
nationale prestige en het beklimmen van de "proteïneladder“ beginnen met de productie van kippen en eieren verder klimmen op de ladder naar varkensvlees, melk en zuivelproducten vervolgens naar met gras gevoede runderen uiteindelijk naar met graan gevoed rundvee

5 Nu weer honger in Ethiopië
Ethiopië ging door met exporteren van diervoeder tijdens de hongersnood in 1984 Welvaartsziekten door teveel dierlijke consumptie Live aid helpt niet

6 Bevolkingsgroei 6.1 miljard (2002) tot 9.3 miljard in 2030
Kinderen in ontwikkelingslanden verhongeren naast velden met voedsel dat bestemd is als diervoeder voor de export

7 Kolonisatie Zoektocht naar goedkope grondstoffen
Eigendom land naar de kolonisator Huur betalen voor de grond Gedwongen om producten te verbouwen zoals katoen om dit te betalen Nu is dat voedsel voor ons vee geworden

8 Neokolonisatie Momenteel verbruiken boerderijdieren eenderde van de wereldwijde graanproductie. In de geïndustrialiseerde wereld wordt tweederde van de landbouwgrond gebruikt om granen te produceren voor dieren. De EU importeert 45 procent van de oliezaden (soja) en in totaal 70 procent van de eiwitten voor diervoeders (1995). Daarbij importeert de Europese unie veevoer zoals pinda´s en soja omdat het goedkoper is deze diervoeders te importeren dan in Europa te telen.

9 Amerika 70 procent van de granen, maïs en andere gewassen wordt geproduceerd voor het vee(14). 100 miljoen hectare Amerikaanse landbouwland is in gebruik voor de teelt van gewassen voor dieren(13) en toch wordt er nog steeds geïmporteerd

10 Wie lijden er honger? 826 miljoen mensen op deze wereld zijn ernstig ondervoed 729 miljoen in ontwikkelingslanden en nog eens 34 miljoen in geïndustrialiseerde landen(18). Twee miljard mensen - eenderde van de wereldbevolking - ontbreekt het aan de zekerheid aan voedsel

11 Is dat nodig? Honger ontstaat niet omdat er een tekort aan voedsel is in de wereld. Als iedereen vegetariër zou zijn, of nog beter veganist, dan zou er genoeg te eten zijn voor iedereen. De enige verstandige stap vooruit is om het voedsel voor mensen te telen en niet voor consumptiedieren. 

12 Kopiëren leefstijl Op dit moment is in ontwikkelingslanden, waar men dol is op het kopiëren van de westerse leefstijl, een groei van de vleesconsumptie te zien als een teken van welvaart en vooruitgang. Deze stap in de richting van vleesconsumptie wordt als de "veerevolutie" beschreven.

13 China importeert graan
China heeft het laatste decennium een enorme groei van varkensvleesproductie laten zien en daarom ook een enorme stijging in zijn vraag naar diervoeders. Het land is getransformeerd van een exporteur van 8 miljoen ton graan in 1993 in een netto importeur van 16 miljoen ton in 1995.

14 Water Er is 1000 liter water nodig om een kilo tarwe te laten groeien, maar liter om 1 kilo rundvlees te krijgen(41). dat in 2025 ongeveer 2.7 miljard mensen, eenderde van de dan levende wereldbevolking, zal leven in gebieden waar men te maken krijgt met regelmatig en ernstig watergebrek. Azië en Sub-Saharisch Afrika zullen het hardste worden getroffen.

15 Ethisch ? Plenty Food houdt niet alleen rekening met de mens, natuur en milieu, maar ook met dieren. Hulp die Plenty Food levert zal dan ook zonder enige vorm van exploitatie van dieren plaats vinden.

16 Wat probeert Plentyfood te doen?
Opzetten voedselprojecten in gebieden van de wereld waar de nood aanwezig is. Zuid-Afrika, Heilbron, er volgen er meer. Ondervoeding aanpakken met name bij kinderen. Voorlichting geven over de wereldvoedselproblematiek. Maken van lespakketten voor scholen. Geven van lessen aan leerlingen.

17

18

19 Plenty Food gaat daarom met behulp van een Soja Pro Plus machine gezonde en voedzame soja fruit smoothies produceren. Het is de bedoeling dat in de toekomst locale boeren de sojabonen op een milieuvriendelijke manier zullen gaan telen.

20 Protein For Children HIV/Aids is vandaag de 4e doodsoorzaak wereldwijd en vooral kinderen zijn uiterst kwetsbaar voor HIV/Aids. De caloriebehoefte van HIV besmette kinderen stijgt met 10 tot 15%, en de behoefte aan proteïnen is 50 tot 100% hoger dan bij niet geïnfecteerden. Hoewel gezonde voeding het probleem niet kan oplossen, kunnen de soja fruit smoothies het leven van kinderen met HIV/Aids wel verbeteren

21 Hoe doen we het? Plenty Food is een idealistische organisatie die wil dat hulp aan mensen niet ten koste gaat van andere aspecten, zoals de natuur, milieu en het welzijn van dieren. Ons uitgangspunt is dat bij het produceren van voedsel zo veel mogelijk het natuurlijke evenwicht tussen mens, plant en dier in stand wordt gehouden. Ook door middel van voorlichting geven wij aandacht aan de vele aspecten die dit mogelijk kunnen maken.

22 Vitagoat in India

23 Doelstelling Vitagoat
De doelstelling van ons project is om levens te verbeteren, het inkomen van de landbouwers' te verhogen, de ondervoeding in landelijke Maharashtra te verminderen door middel van een duurzame micro- onderneming en zonder gebruik van dierlijke producten.

24 Resultaten en kosten 5 tot 7 nieuwe banen voor ongeschoolde vrouwen en mannen. Kosten euro Van de sojamelk die met VitaShakti (micronutrient premix) wordt verijkt en die aan lagere school kinderen wordt gegeven, is aangetoond een efficiënt en goedkoop middel te zijn om ondervoeding bij kinderen te verminderen.

25

26

27

28

29 Werken zonder betaalde krachten
We werken zonder betaalde krachten Al het geld gaan naar onze stichtingsdoelen Geen strijkstok Goede controle op uitvoering van projecten

30 Steun geven Website en e-mail: www.plentyfood.nl info@plentyfood.nl
KvK-nummer: Fiscaalnummer: Gironummer: ANBI status Algemeen Nut Beogende Instelling per 1 januari 2008

31 Dank voor uw aandacht Victor Hooftman namens Plenty Food

32

33


Download ppt "Vlees maakt de rijken ziek, de armen hongerig en de dieren slachtoffer"

Verwante presentaties


Ads door Google