De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het bijzondere van De Republiek De Republiek in Europa

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het bijzondere van De Republiek De Republiek in Europa"— Transcript van de presentatie:

1 Het bijzondere van De Republiek De Republiek in Europa
Tijd van Regenten en Vorsten • Vroegmoderne Tijd Afbeelding: Portret van Mattheus van den Broecke ( ), circa 1672 door Samuel van Hoogstraten, Rijksmuseum Amsterdam. Van de Broecke – in vol ornaat en afgebeeld met schepen op de achtergrond – staat voor de Hollandse koopman-regenten. Meer over hem op p. 158 van het boek.

2 Religieuze tolerantie
Waarom? -er waren nog veel katholieken ( %) (gevaar voor burgeroorlog) -geen centraal gezag (dwang van bovenaf moeilijk uitvoer- baar) -handelsnatie (godsdiensttwisten ongunstig voor de handel) -De Republiek ontstaan uit verzet tegen fanatieke katholieke staatskerk (niet hetzelfde doen, maar dan omgekeerd)

3 Feitelijke situatie Calvinisme officiële kerk (geen staatskerk) Er heerste gewetensvrijheid → -andere godsdiensten verboden, maar oogluikend toegelaten -katholieken (en Joden) mochten (tegen betaling) hun erediensten houden maar niet in het openbaar (schuilkerken) Protestante kerk geen eenheid (interne strijd tussen stromingen)

4 Welvaart voor iedereen?
In vergelijking met omringende landen is de Republiek welvarend, maar niet iedereen profiteert in gelijke mate: er zijn veel armen, waarvan sommigen zijn aangewezen op ‘bedeling’ ‘nieuwkomers’ doen noodgedwongen gevaarlijk en vuil werk Kenmerkend aspect: De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Afbeelding: De Scharensliep, Gerard ter Borch, ca

5 Sociale verhoudingen Grote kloof arm - rijk→ voor de armen was het geen Gouden eeuw,maar -het was hier beter dan in het buitenland -het was beter dan in de vorige eeuwen -er werd goed voor de armen gezorgd (kerk,rijken,stedelijke overheid) Dat geldt ook voor de tolerantie -groter dan voorheen -groter dan in het buitenland -niet tolerant vergeleken met nu We spreken over relatieve tolerantie

6 Schuilkerken

7 Katholieken


Download ppt "Het bijzondere van De Republiek De Republiek in Europa"

Verwante presentaties


Ads door Google