De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom MAS 2013-2014. Inhoud  Wat is de maatschappelijke stage?  Voordelen voor de leerling.  Voorbeelden van Stages.  De begeleiding in leerjaar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom MAS 2013-2014. Inhoud  Wat is de maatschappelijke stage?  Voordelen voor de leerling.  Voorbeelden van Stages.  De begeleiding in leerjaar."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom MAS 2013-2014

2 Inhoud  Wat is de maatschappelijke stage?  Voordelen voor de leerling.  Voorbeelden van Stages.  De begeleiding in leerjaar 2 en 3.  De uitvoering.  Hoe komt een leerling aan een stageplek?  Het draagvlak.  En nu??  De website.  Vragen?

3 Wat is de MaS?  Geen ‘beroeps oriënterende’ stage.  Vrijwilligerswerk, dus geen commerciële instelling en onbetaald.  Doel: maatschappelijke betrokkenheid en loopbaankeuzes vergroten.  30 uur buiten schooltijd.  Moet met voldoende worden afgesloten in leerjaar 3, anders geen diploma.  Maar vooral een leerzame en leuke ervaring, gericht op loopbaankeuzes.

4 Voordelen voor de leerling  Ontwikkelen van zelfstandigheid.  Ontdekken van talenten.  Ontwikkelen van sociale vaardigheden.  Het gevoel ervaren erbij te horen.  Iets doen waar je trots op kan zijn. Leert reflecteren Leert omgaan met minder gestructureerde situaties. Buitenschoolse ervaring opdoen Meer inzicht in de samenleving. De kans anderen te leren kennen.

5 Voorbeelden van stages.  Het buurthuis.  Bij de politie/brandweer.  Het verzorgingshuis.  De sportvereniging.  De scoutingclub.  Een goed doel.  Het Dendron College.  Het opzetten van eigen activiteiten.  De lokale media.  De jongerenraad.  Groenbeheer.  Etc…

6 Begeleiding 1  De stagemakelaar (synthese). Begeleiding stagebieders. Samenwerking: gemeente/synthese, Dendron en Citaverde.  Rol van de coördinator. Organiseren Mas-stage op school in lj 2 en 3. Oplossen van problemen. Certificering en slotmanifestatie.

7 Begeleiding 2  Rol van de mentor. 1 ste aanspreekpunt voor leerlingen. Stimuleren en activeren. Adviseren bij stage klussen. Signaleert problemen.

8 De uitvoering in leerjaar 2.  Leerjaar 2 (april/mei) Mentor > Mas introductielessen. > controle registratie leerlingen. Mas Coördinator > uitleg mas-website. Starten met de Mas-stage.

9 De uitvoering in leerjaar 3  Leerjaar 3 (begin schooljaar tot april) Mentor > controle registratie leerlingen. Actief starten met stage klussen, minimaal 10 uur in december. Reflectiegesprek met de mentor in maart. afronding Mas- stage, 1 week na de meivakantie. Uitreiking certificaat / Slotmanifestatie.

10 Hoe komt een leerling aan een stageplek?  De leerling zoekt een stageplaats via de vacaturebank op de website. (www.horstaandemas.nl).www.horstaandemas.nl  Binnen zijn eigen netwerk.  De klus goed of afkeuren door de coördinator.  Alle te ondernemen stappen worden via de mail toegelicht.

11 Draagvlak ouders  Zorg dat u goed geïnformeerd bent (website).  Toon interesse en waardering voor wat uw kind doet.  Luister naar de ervaringen van uw kind.  Wees een goed voorbeeld van actief burgerschap.  Coach van de leerling bij het naleven van afspraken.  Denk mee bij het vinden van een stageplaats.  Trek aan de bel wanneer u problemen signaleert.  De leerling is verantwoordelijk voor zijn Mas-proces.

12 En nu?...  April toegang tot de website. (e-mail adres verplicht)  3 introductielessen met opdrachten.  Eventueel al beginnen met stage lopen.  Voldoet de leerling aan alle Mas eisen; Recht op een mas-certificaat Recht op een diploma.

13 De Website

14 Vragen?  Voor verdere informatie zie: www.horstaandemas.nl

15 Afsluiting Bedankt! J van de Venne Namens het VMBO mas-team


Download ppt "Welkom MAS 2013-2014. Inhoud  Wat is de maatschappelijke stage?  Voordelen voor de leerling.  Voorbeelden van Stages.  De begeleiding in leerjaar."

Verwante presentaties


Ads door Google