De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1.In het onderzoek naar perceptie werd in slechts 28% van de gevallen de portie binnen een 10%-verschil met de werkelijke portie ingeschat. Het gemiddelde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1.In het onderzoek naar perceptie werd in slechts 28% van de gevallen de portie binnen een 10%-verschil met de werkelijke portie ingeschat. Het gemiddelde."— Transcript van de presentatie:

1 1.In het onderzoek naar perceptie werd in slechts 28% van de gevallen de portie binnen een 10%-verschil met de werkelijke portie ingeschat. Het gemiddelde van alle absolute afwijkingen bedraagt 23% (range: 10,1%-45,7%). Kleine porties werden nauwkeuriger ingeschat dan grote. Voor zowel kleine als grote porties kwam onderschatting veel vaker voor dan overschatting. Bij de kleine porties werden erwten en appelmoes het meest onderschat. Voor grote porties werden de grootste afwijkingen gevonden bij vol-au-vent, frieten, rode kool en stoofvlees. 2.In het onderzoek naar conceptualisatie werd 44% binnen een 10%-verschil geschat. Overschatting kwam het meeste voor. De absolute gemiddelde afwijking is het hoogst bij appelmoes en stoofvlees (20 en 22%). 3.Er werden geen significante verschillen gevonden tussen jongens en meisjes. 4.De schikking van de foto’s, in serie (zie voorbeeld erwten) of afzonderlijk, had geen invloed op de nauwkeurigheid van inschatting. Inschatten van portiegroottes met behulp van foto’s: perceptie en conceptualisatie Inschatten van portiegroottes met behulp van foto’s: perceptie en conceptualisatie S. Dohogne 1, N. Callewaert 1, C. Vereecken 2, W. De Keyzer 1 1 Hogeschool Gent – Departement Gezondheidszorg Vesalius 2 Universiteit Gent – Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde Om de eetgewoonten van adolescenten in kaart te brengen kan gebruik gemaakt worden van het computergestuurd programma YANA-C (Young Adolescent’s Nutrition Assessment on Computer). Het programma bevat foto’s om portiegroottes in te schatten. Om een grafische weergave van een portie te kunnen koppelen aan een werkelijk ingenomen hoeveelheid zijn psychologische vaardigheden als perceptie en conceptualisatie vereist. Achtergrond Doelstelling Resultaten Inzicht verkrijgen in welke mate adolescenten in staat zijn om portiegroottes correct in te schatten met behulp van foto’s. Nagaan of geslacht, portiegrootte (klein, groot) en schikking van de foto’s een invloed hebben op de nauwkeurigheid van inschatting. Het vermogen om een fysiek aanwezige portie te koppelen aan eenzelfde portie op foto. Het vermogen om een portie die niet meer aanwezig is te koppelen aan eenzelfde portie op foto. Perceptie Conceptualisatie Materiaal en methode  132 schoolkinderen (11-17 jaar ; 77♂, 55♀)  12 voedingsmiddelen werden geselecteerd op basis van frequentie van consumptie en variatie in fysische karakteristieken (structuur, vorm, textuur)  Perceptie: deelnemers duiden een portie aan op foto die het best overeenkomt met een aangeboden portie die zichtbaar blijft. Zowel grote als kleine porties worden gepresenteerd.  Conceptualisatie: deelnemers bedienen zichzelf waarna ze hun persoonlijke portie inschatten op foto. De opgeschepte portie is niet meer zichtbaar.ontbijtgranenconfituurchipswortelenerwten rode kool frietenspaghettirijstvol-au-ventstoofvleesappelmoes Adolescenten uit dit onderzoek zijn in beperkte mate in staat om met behulp van foto’s portiegroottes te schatten binnen een afwijking van 10%. De grootste afwijkingen worden gezien bij voedingsmiddelen die voor een deel bestaan uit saus of een bepaalde distributie vertonen op bord. De invloed van het geheugen op de portieschatting van een eerder geconsumeerde maaltijd werd in dit onderzoek niet bestudeerd. Besluit


Download ppt "1.In het onderzoek naar perceptie werd in slechts 28% van de gevallen de portie binnen een 10%-verschil met de werkelijke portie ingeschat. Het gemiddelde."

Verwante presentaties


Ads door Google