De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DG Controle – Sector DIS

Verwante presentaties


Presentatie over: "DG Controle – Sector DIS"— Transcript van de presentatie:

1 DG Controle – Sector DIS
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voedselintoxicatie in een kinderdagverblijf in Borgerhout op 28/08/2012 DG Controle – Sector DIS

2 Op 28/08/2012: - werden het FAVV, de gezondheidsinspectie van het Vlaamse Gewest, de stad Antwerpen, het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) verwittigd dat 20 van de 22 kinderen in het kinderdagverblijf “ ‘t Droomertje” te Borgerhout zeer kort na de maaltijd (1/2 uur) onwel zijn geworden.

3 Onderzoek van het FAVV in het kinderdagverblijf op 28/08/2012
Onderzoek van de voedingsmiddelen: de maaltijd bestond uit gekookte rijst, gekookt witloof en gekookte komkommer. De rijst werd de avond voordien gekookt, het water afgegoten, gespoeld met koud water en in de frigo geplaatst. De groenten werden de dag zelf gekookt en gemengd met de gekookte rijst. De bereiding werd in porties verdeeld. De maaltijd werd per portie opgewarmd. Monsterneming: er werden meerdere monsters genomen van resten van de maaltijden en van het braaksel. Deze monsters zijn overgebracht naar het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). Inspectie van de inrichting: De infrastructuur, de uitrusting en de hygiëne in het kinderdagverblijf werden gecontroleerd. De vastgestelde niet-conformiteiten werden snel verholpen en de keuken werd volledig gereinigd en ontsmet voorafgaand de heropening.

4 Mededeling van de analyseresultaten op 31/05/2012 door het WIV
De bacterie Bacillus cereus alsook haar toxine van het emetische type (dat braken veroorzaakt) werden aangetoond, zowel in de resten van de maaltijd (groentenpuree) alsook in het braaksel.

5 Bacillus cereus Bacillus cereus kan zich ontwikkelen in voedingsmiddelen rijk aan zetmeel, zoals graanproducten, rijst, deegwaren, aardappelen. Er kunnen zich twee ziektebeelden voordoen naargelang het type van toxine dat wordt gevormd: met emetisch of braaktoxine: gekarakteriseerd door braakneigingen en braken (incubatie 1 tot 5 uren) met diarree toxine (incubatie: 4 tot 16 uren).

6 Wanneer bereide maaltijden te traag worden afgekoeld of te lang boven 7° C worden bewaard, kan de bacterie zich vermenigvuldigen en toxines produceren. Dit toxine wordt niet vernietigd door de hitte, dus niet bij verhitting en is verantwoordelijk voor de voedselintoxicatie. Zoals vaak het geval is bij pathogene bacteriën veroorzaakt deze geen onaangename geur in of bijzondere smaak aan het besmette voedingsmiddel.

7 Kern T° van warm te houden maaltijden ≥ 60°C
Het is uiterst belangrijk om voedingsmiddelen correct klaar te maken, te bewaren en op te warmen teneinde de ontwikkeling van bacteriën te voorkomen en ook de aanwezigheid van toxines. → Thermometers moeten aanwezig zijn in frigo’s en diepvriezers. → De temperaturen moeten opgevolgd worden bij het afkoelen en opwarmen van bereide maaltijden. Kern T° van warm te houden maaltijden ≥ 60°C De producten moeten snel afgekoeld worden ( tot 10°C in max. 2 uren). Kern T° van gekoelde maaltijden: ≤ 7°C

8 In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen van een voedselintoxicatie te wijten aan het toxine van Bacillus cereus na 12 tot 24 uur. Dit toxine kan zich ook ophopen in het lichaam, volgens het WIV. Op 30/08/2012 waren alle kinderen van het kinderdagverblijf “ ’t Droomertje” hersteld.


Download ppt "DG Controle – Sector DIS"

Verwante presentaties


Ads door Google