De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MICROBIOLOGIE - DEEL I - Prof. Dr. ir. J. Swings LES 5 « Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)

Verwante presentaties


Presentatie over: "MICROBIOLOGIE - DEEL I - Prof. Dr. ir. J. Swings LES 5 « Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)"— Transcript van de presentatie:

1 MICROBIOLOGIE - DEEL I - Prof. Dr. ir. J. Swings LES 5 « Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)

2 LES 5 HOOFDSTUK 4 : Metabolisme, biosynthese en voeding 4.1Overzicht van het metabolisme 4.2 Microbiële voeding 4.3Cultuurmedia

3 LES 5 HOOFDSTUK 4 : Metabolisme, biosynthese en voeding 4.1Overzicht van het metabolisme 4.2 Microbiële voeding 4.3Cultuurmedia

4 Overzicht van het celmetabolisme Fig 4.1

5 LES 5 HOOFDSTUK 4 : Metabolisme, biosynthese en voeding 4.1Overzicht van het metabolisme 4.2 Microbiële voeding 4.3Cultuurmedia

6 Microbiële voeding Belangrijkste macronutriënten : C en N Andere macronutriënten : P, S, K, Mg, Ca, Na en Fe Micronutriënten : Co, Zn, Mo, Cu, Mn, Ni en Se

7 Macronutriënten in natuur en groeimedia

8 Micronutriënten

9 LES 5 HOOFDSTUK 4 : Metabolisme, biosynthese en voeding 4.1Overzicht van het metabolisme 4.2 Microbiële voeding 4.3Cultuurmedia

10 Het in kultuur brengen van micro-organismen Reinkultuur, besmettingen Bereiding van kultuurmedia Het toedienen van spore-elementen Fe : sideroforen (ironoforen), Hydroxaminezuur-derivaten, enterobactine Groeifactoren: vitaminen en aminozuren Voorbeelden van groeimedia

11 Sideroforen Fig 4.2 a Hydroxamaat derivaten Fig 4.2 b Enterobactine

12 Groeifactoren

13 Voorbeelden van groeimedia

14

15

16 Het maken en steriliseren van media Oplossen van alle ingrediënten Vast medium : + 2% agar of Vloeibaar medium Sterilisatie 121°C (20 min)

17 Sterilisatie 121°C (20 min) Inenten en inkuberen of Vloeibaar medium Afkoelen in waterbad bij 45°C Aseptisch werken ! Gieten van petriplaten Vast medium (agar platen)

18 LES 5 Hoofdstuk 5 Groei 5.1Overzicht van de groei van bacteriële cellen 5.2 Populatie – groei 5.3De groeicyclus, groeikurve (‘batch’ kulturen) 5.4Meten van groei 5.5Continu kultuur, chemostaat

19 LES 5 Hoofdstuk 5 Groei 5.1Overzicht van de groei van bacteriële cellen 5.2 Populatie – groei 5.3De groeicyclus, groeikurve (‘batch’ kulturen) 5.4Meten van groei 5.5Continu kultuur, chemostaat

20 Binaire fissie Fig 5.1

21 LES 5 Hoofdstuk 5 Groei 5.1Overzicht van de groei van bacteriële cellen 5.2 Populatie – groei 5.3De groeicyclus, groeikurve (‘batch’ kulturen) 5.4Meten van groei 5.5Continu kultuur, chemostaat

22 Fig 5.2 Groeisnelheid

23 Fig 5.3 Generatietijd

24

25 LES 5 Hoofdstuk 5 Groei 5.1Overzicht van de groei van bacteriële cellen 5.2 Populatie – groei 5.3De groeicyclus, groeikurve (‘batch’ kulturen) 5.4Meten van groei 5.5Continu kultuur, chemostaat

26 Batch culturen

27 De groeicurve

28 LES 5 Hoofdstuk 5 Groei 5.1Overzicht van de groei van bacteriële cellen 5.2 Populatie – groei 5.3De groeicyclus, groeikurve (‘batch’ kulturen) 5.4Meten van groei 5.5Continu kultuur, chemostaat

29 Petroff-Hauser meetraster

30 Meten van de groei – Tellen van levende cellen Fig 5.6 Twee methoden van viable count

31 Meten van de groei – dilutiemethode Fig 5.7 Seriële verdunningen

32 Spiraal plater

33 Meten van de groei – Turbiditeitsmeting

34 Meten van de groei – Turbiditeitsmetingen Fig 5.8b Links: groeicurve voor 2 organismen; Rechts : relatie ts. celaantal en Klett units

35 LES 5 Hoofdstuk 5 Groei 5.1Overzicht van de groei van bacteriële cellen 5.2 Populatie – groei 5.3De groeicyclus, groeikurve (‘batch’ kulturen) 5.4Meten van groei 5.5Continu kultuur, chemostaat

36 Continue kultuur - chemostaat

37 Continue kultuur – steady state, dilutiesnelheid


Download ppt "MICROBIOLOGIE - DEEL I - Prof. Dr. ir. J. Swings LES 5 « Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)"

Verwante presentaties


Ads door Google