De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Enkele projecten Inleefreis 2010. maendeleo youth center Het Maendeleo Jeugdcentrum neemt het op voor verwaarloosde jongeren. Het jeugdcentrum doet dit.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Enkele projecten Inleefreis 2010. maendeleo youth center Het Maendeleo Jeugdcentrum neemt het op voor verwaarloosde jongeren. Het jeugdcentrum doet dit."— Transcript van de presentatie:

1 enkele projecten Inleefreis 2010

2 maendeleo youth center Het Maendeleo Jeugdcentrum neemt het op voor verwaarloosde jongeren. Het jeugdcentrum doet dit echter op een heel eigenzinnige wijze. De jongeren worden niet als “slachtoffers” behandeld, maar op hun verantwoordelijkheid gewezen. Men vraagt niet: “wat kunnen we voor jullie doen”, maar “wat kunnen jullie voor de maatschappij doen?”. Niet wat ze tekort komen wordt centraal gesteld, maar wat ze aan capaciteiten hebben. In het jeugdcentrum worden de jongeren gevormd en opgeroepen om actief buiten het centrum de maatschappij op te bouwen. Dit doen ze in kleine groepen, onder leiding van een ‘ancien’. De jongeren verzorgen zieken aan huis, bouwen hutten voor bejaarden, bezoeken gevangenen, brengen water op moeilijk bereikbare plaatsen, organiseren sportactiviteiten in de sloppenwijken, zetten een jeugdbeweging op enz. In ruil krijgen ze de kans om te groeien in verantwoordelijkheid, een plaats om te slapen en wat te eten. Hier gaan wij tijdens onze inleefreis regelmatig eten. Dit om in contact te komen met de jeugd in Kigoma.

3 sint-dymphna marumba Sint-Dymphna is een psychiatrisch centrum te Marumba. Gelegen tussen Kigoma en Kasulu. Sint-Dymphna is ook een organisatie van NGO caraes (Broeders van Liefde). Het centrum behandelt voornamelijk mensen met een psychisch lijden. Psychoses en schizofrenie zijn het meest voorkomend. Anderzijds is er een tweede groep van patiënten: mensen met epilepsie. Het centrum doet voornamelijk consultaties, maar indien de situatie of de toestand van de patiënt te acuut wordt, kan men tot een opname overgaan. Het centrum heeft een mannen en een vrouwen afdeling. Er worden – indien gewenst en haalbaar – patiënten thuis begeleid. Gedurende een aantal dagen zullen een 4 tal studenten tijdens de inleefreis meedraaien op de verblijfsafdelingen van het centrum.

4 newman college Caraes, de NGO van de Broeders van Liefde, startte in 1997 met een project om de jongeren uit de regio een degelijke opleiding en zo ook een betere toekomst te bieden. In het Newman College worden vandaag drie verschillende onderwijsprogramma’s aangeboden: het hoger middelbaar onderwijs, de opleiding tot maatschappelijk assistent in het Institute of Social Work en de bijscholing van leerkrachten in het Teachers Resource Center. De school wordt ook gesteund door ‘Leraars zonder grenzen’. Dit in samenwerking met departement Sociaal-Agogisch werk te Gent.

5 mwochachi Een weeshuis opgericht door NGO Neighbours without Borders. Momenteel wordt het weeshuis gerund door zusters met de steun van de Broeders van Liefde. Er verblijven 143 jongens en 79 meisjes tussen de 5 en 17 jaar. Het weeshuis staat ook in voor onderwijs.

6 sanguanika b Sanguanika B. te Kigoma is een opvangcentrum voor straatkinderen. Het voorziet ook onderwijs voor de kinderen tot 12 jaar. Ook worden er activiteiten georganiseerd en krijgen de kinderen er eten

7 kabanga hospital Het Kabanga Hospidal te Kasulu telt ruim 160 bedden. Deze zijn verdeeld over diverse specifieke afdelingen. Het ziekenhuis heeft een grote regiofunctie en draagt dus ook zorg voor patiënten die in afgelegen gebieden wonen. Gezien deze doelgroep niet altijd de mogelijkheden hebben om het ziekenhuis binnen een aanzienlijke tijd te bereiken, wordt er gebruik gemaakt van de mobile clinic. Dat houdt in dat medisch personeel er met middelen opuit trekt om in deze gebieden zorg te verlenen. Bij het ziekenhuis is een lokale opleiding voor verpleegkunde gevestigd. En ook hier gaan een aantal studenten meedraaien in het dagelijkse werk. http://www.kabangahospital.com

8 Maweni hospital Het Maweni Hospital te Kigoma is een groot regionaal ziekenhuis dat door de overheid wordt gefinancierd. Dit ziekenhuis geeft de kans om een aantal studenten gedurende verschillende dagen op te vangen. Het grote aanbod aan afdelingen geeft een grote keuze mogelijkheid voor de student.

9 baptist hospital Het Baptist Hospital is een privé geleid ziekenhuis. Dit ziekenhuis valt onder de ‘districtziekenhuizen’, kleiner dan een regionaal ziekenhuis. Het Baptist Hospital zit momenteel in financiële problemen en heeft hierdoor verschillende afdelingen moeten sluiten. De aandacht van het ziekenhuis wordt momenteel gericht op de begeleiding van moeder en kind. Er is ook nog een goed draaiende tandartsen praktijk.

10 bangwe Het Bangwe Centrum te Kigoma staat in voor een 20 tal mentaal gehandicapte kinderen, verstoten door de ouders en de maatschappij. Ook dit is een initiatief van de Broeders van Liefde. Er is één verpleegkundige verantwoordelijk voor de werking van dit centrum. Hij krijgt wel hulp van de jongeren uit het Maendeleo Jeugd Centrum.


Download ppt "Enkele projecten Inleefreis 2010. maendeleo youth center Het Maendeleo Jeugdcentrum neemt het op voor verwaarloosde jongeren. Het jeugdcentrum doet dit."

Verwante presentaties


Ads door Google