De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veilig met brander en vlam.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veilig met brander en vlam."— Transcript van de presentatie:

1 Veilig met brander en vlam.
2.3 Proeven doen. Veilig met brander en vlam.

2 Verwarmingsapparaten.
Op het practicum moet regelmatig iets verwarmd worden. Daar heb je natuurlijk een verwarmingsapparaat voor nodig. - Een hele simpele is Spiritusbrander. - Om sneller tot een hogere tempratuur te komen, gebruik je de gasbrander. (met aardgas als brandstof) De namen van een brander moet je goed weten! (Teclu brander of Bunsen brander)

3 Veiligheid voor alles! Doe je haar in een staart.
Doe een bril op voor je ogen. Als er toch iets in je ogen komt gelijk spoelen met water! Wat te doen als je kleding in brand staat ? - Kalm blijven, een branddeken omslaan. En beslist niet gaan rennen!

4 Wanneer welke vlam? Niet elke vlam is voor elke proef goed.
De gele vlam gebruik je nooit om voorwerpen mee op te warmen. Als je de brander even niet nodig hebt, laat je hem op de gele vlam staan ook wel pauze vlam genoemd. De blauwe vlam gebruik je om stoffen middelmatig te verwarmen. Bijv. water aan de kook brengen. De vlam is warmer dan de gele vlam. De ruisende vlam is het heetst. Er is wel verschil in de vlam. Rondom de blauwe kern is de tempratuur het hoogst, iets daar boven het allerhoogst! Deze vlam gebruik je om voorwerpen zeer sterk te verhitte.

5 Verwarmen van vloeistoffen.
Bij het verwarmen van vloeistoffen in een reageerbuis gelden veiligheids regels. Gebruik een reageerbuisknijper. Vul de buis nooit meer dan voor een derde met vloeistof. Houd de reageerbuis schuin, maar nooit op een ander of op jezelf gericht. Beweeg tijdens het verwarmen de buis constant in en uit de vlam, hiermee voorkom je overkoken.

6 Dit was het alweeer!


Download ppt "Veilig met brander en vlam."

Verwante presentaties


Ads door Google