De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jesaja 54 Jubel, onvruchtbare vrouw, jij die nooit een kind hebt gebaard … de kinderen van deze verstoten vrouw zullen talrijker zijn dan die van de gehuwde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jesaja 54 Jubel, onvruchtbare vrouw, jij die nooit een kind hebt gebaard … de kinderen van deze verstoten vrouw zullen talrijker zijn dan die van de gehuwde."— Transcript van de presentatie:

1 Jesaja 54 Jubel, onvruchtbare vrouw, jij die nooit een kind hebt gebaard … de kinderen van deze verstoten vrouw zullen talrijker zijn dan die van de gehuwde. Vergroot de plaats voor je tent … Naar alle kanten zul je je uitbreiden, je nageslacht zal de vreemde volken verdrijven … Wees niet bang: je zult niet worden beschaamd … Want je maker neemt je tot vrouw … De Heilige van Israël zal je bevrijder zijn, men noemt hem God van de hele aarde.

2 Wat is de waarde van het (ongeboren) kind in de Bijbel?

3 Het ongeboren kind in de Bijbel
Referenties naar de zwangerschap Herkenbaar? Visie op ongeboren leven Visie op zwangerschap Theologisch relevant?

4 Het ongeboren kind in de Bijbel
Rebekka’s zwangerschap: Genesis 25 De moeder van Simson: Richteren 13 Uitspraken over ongeboren leven Elisabeth & Maria: Lucas 1

5 Psalm 139 Uw ogen zagen mijn vormeloos begin,
alles werd in uw boekrol opgetekend, aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet één.

6 Conceptie

7 Innestelling

8 Psalm 139 U was het die mijn nieren vormde, die mij weefde in de buik van mijn moeder. Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel. Toen ik in het verborgene gemaakt werd, kunstig geweven in de schoot van de aarde, was mijn wezen voor u geen geheim. Uw ogen zagen mijn vormeloos begin, alles werd in uw boekrol opgetekend, aan de dagen van mijn bestaan ontbrak er niet één.

9 Zacharia 12:1 Aldus luidt het woord van de HERE,
die de hemel uitspant en de aarde grondvest, en de geest des mensen in diens binnenste formeert.

10 7 weken Gezicht: mond, tong, ogen, vingers, voeten & interne organen aangelegd Embryo begint te bewegen

11 8 weken (2 mnd) Foetus is 1.5 cm lang vingers Hersenactiviteit!

12 12 weken (3 mnd) Stembanden zijn gevormd Brein is aangelegd
Foetus kan pijn voelen Duimzuigen

13 14 & 15 weken (3.5 mnd) Bewegingen te voelen Kind heeft smaakpapillen
Voedsel moeder beïnvloedt bewegingen foetus

14 16 weken (4 mnd) Het gezicht is ontwikkeld Foetus is 14 cm lang

15 20 weken (5 mnd) Ongeveer 25 cm lang Geslacht wordt zichtbaar
Dag/nacht ritme REM slaap (dromen) Kind hoort en herkent de stem van ouders

16 Lucas 1:41-44 Toen Elisabet de groet van Maria hoorde,
sprong het kind op in haar schoot; ze werd vervuld van de heilige Geest en riep luid: ‘De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot! Wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? Toen ik je groet hoorde, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot.

17 24 weken (6 mnd) Ademoefeningen

18 28 weken (7 mnd) Het wordt krap Hoofd naar beneden

19 Gen 25:21-26 De kinderen in haar lichaam botsten hard tegen
elkaar. Als het zo moet gaan, dacht ze, waarom leef ik dan nog? En ze ging bij de HEER te rade. De HEER zei tegen haar: ‘Twee volken zijn er in je schoot, volken die uiteengaan nog voor je hebt gebaard. Het ene zal machtiger zijn dan het andere, de oudste zal de jongste dienen.’ Toen de dag van de bevalling was gekomen, bracht zij inderdaad een tweeling ter wereld.

20 32 weken De foetus slaapt 90-95% vd dag droomt veel

21

22 Het ongeboren kind in de Bijbel
Referenties naar de zwangerschap Herkenbaar? Visie op ongeboren leven Visie op zwangerschap Theologisch relevant?

23 Gen 25:21-26 De kinderen in haar lichaam botsten hard tegen
elkaar. Als het zo moet gaan, dacht ze, waarom leef ik dan nog? En ze ging bij de HEER te rade. De HEER zei tegen haar: ‘Twee volken zijn er in je schoot, volken die uiteengaan nog voor je hebt gebaard. Het ene zal machtiger zijn dan het andere, de oudste zal de jongste dienen.’ Toen de dag van de bevalling was gekomen, bracht zij inderdaad een tweeling ter wereld.

24 Richteren 13:3-5 Op een dag verscheen bij haar een engel van de HEER.
‘Tot nu toe was u onvruchtbaar en hebt u geen kinderen gekregen,’ zei hij. ‘Maar nu zult u zwanger worden en een zoon baren. Onthoud u daarom van wijn en andere drank en eet geen voedsel dat onrein is. U zult zwanger worden en een zoon krijgen. Zijn haar mag nooit door een scheermes worden aangeraakt, want hij zal al vanaf de moederschoot als nazireeër aan God gewijd zijn.

25

26

27

28 Lucas 1:15,16 Want hij zal groot zijn voor de Here en wijn en sterke drank zal hij niet drinken en met de heilige Geest zal hij vervuld worden, reeds van de schoot zijner moeder aan

29 Jeremia 1:4-5 Eer Ik u vormde in de moederschoot, heb Ik u gekend, en eer gij voortkwaamt uit de baarmoeder, heb Ik u geheiligd; tot een profeet voor de volkeren heb Ik u gesteld

30 Trouw, maandag 5 mei 2008

31 De theologische betekenis vh ongeboren leven
Verschil: Embryo – alleen klompje cellen Embryo – cellen met de levensgeest van God Embryo – puur natuurlijke ontwikkeling Embryo – God werkt mee

32 De theologische betekenis vh ongeboren leven
Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. En als mens verschenen, heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood – de dood aan het kruis. Fil. 2:4-7

33 De theologische betekenis vh ongeboren leven
De engel antwoordde: ‘De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken. Daarom zal het kind dat geboren wordt, heilig worden genoemd en Zoon van God. Lucas 1:35

34 De theologische betekenis vh ongeboren leven
Een kind: een geschenk van God Een kind: dat is een volk Een kind: vanaf het allereerste begin is het van God Een kind kan vanaf de conceptie al vervuld zijn met Gods Geest Een kind ‘leeft in de baarmoeder al mee’ De Zoon van God ‘begon’ ooit als zo klein als wij Het ongeboren leven verdient onze bescherming!


Download ppt "Jesaja 54 Jubel, onvruchtbare vrouw, jij die nooit een kind hebt gebaard … de kinderen van deze verstoten vrouw zullen talrijker zijn dan die van de gehuwde."

Verwante presentaties


Ads door Google