De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Op zoek naar verbetering

Verwante presentaties


Presentatie over: "Op zoek naar verbetering"— Transcript van de presentatie:

1 Op zoek naar verbetering
Lean interventies in zorgorganisaties Oskar Roemeling

2 Overzicht Zorg Lean Vinden van verbetering Een nieuwe methode
Resultaten Discussie Conclusie

3 Zorg Nederlandse zorg is van een hoog niveau.
In 2012 voor 3e keer Nr. 1 in Euro Health Index. Zorg staat onder druk. Vergrijzing: meer vraag en minder aanbod. Kosten: meer kwaliteit leveren maar minder financiële ruimte.

4 Intermezzo

5 De zorg Zorg Vraag Kwaliteit Kosten Mensen

6 Lean Veel zorgorganisaties zien lean als oplossing, maar wat is lean?
“Een management methode gebaseerd op de filosofie van continu verbeteren. Dit gebeurt door het vergroten van klantwaarde of het verkleinen van niet waarde toevoegende activiteiten, variatie en slechte werkomstandigheden.” Radnor, Holweg, & Waring, 2011

7 Lean De fases van lean volgens Hopp, 2008. Continue verbetering
Waste aanpakken Wissel voorraden om voor capaciteit Reduceer variabiliteit Reduceer capaciteit De fases van lean volgens Hopp, 2008. Continue verbetering

8 Vinden van verbetering

9 Vinden van verbetering
De case: Een groot medisch lab in het zuiden van Nederland. Doel: vaststellen performance verbetering door bepalen doorlooptijd. Werken met lean principes sinds 2008 en leveren een dataset met gegevens over 6 jaar (2007 – 2012). Gedurende de jaren veel verbeteringen en in 2010 een verbouwing en de introductie van een nieuwe machine. De machine spaart 1.5 FTE uit. Focus op microbiologie, kent een grotendeels homogeen proces.

10 Vinden van verbetering
Wat doet een medisch lab? Testen van materialen (bloed, slijm, vocht, etc…) op bacteriegroei, type en resistentie. Hoe loopt het proces? Wat wordt gemeten? De doorlooptijd van materiaal vanaf moment etiket tot moment confirmatie.

11 Vinden van verbetering

12 Een nieuwe methode

13 Een nieuwe methode We kiezen de mediaan als maat voor centraliteit.
Kent weinig invloed van uitbijters, voorkomt data fabricatie. We bepalen de mediaan per week, waarbij we aldoor 1 dag opschuiven. Maandag - Zondag, Dinsdag - Maandag, enz. De nieuwe mediaanwaarden vormen de basis voor verder onderzoek. Op basis van de mediaanwaarden bepalen we een 4 en 28 weeks voortschrijdend gemiddelde.

14 Resultaten Een 4 weeks lopend gemiddelde, voor alle materialen

15 Resultaten Een 28 weeks lopend gemiddelde, uitgesplitst naar negatief ( ) en positief ( )

16 Resultaten Een 28 weeks lopend gemiddelde ( ), uitgesplitst naar negatief ( ) en positief ( ) voor alleen urine.

17 Discussie Lean principes lijken positieve gevolgen te hebben voor de performance. Positieve materialen hebben het meeste baat bij de adoptie van lean principes, maar winsten verdwijnen na introductie nieuwe machine. Aan het einde van 2012 een nieuwe trend zichtbaar, verder onderzoek liet zien dat het hier gaat om een periode met minder frequente en minder grote pieken en dalen: er lijkt meer controle over het proces. Op dit moment is de reden van verhoging van de doorlooptijden nog onbekend.

18 Conclusie Het linken van performance resultaten aan lean interventies is ingewikkeld. Ondanks een uitgebreide homogene dataset blijft er veel variabiliteit zichtbaar. Dit geeft te denken over het meten van performance in andere afdelingen, bijvoorbeeld een verpleegafdeling. Ons toekomstige onderzoek gaat proberen de link tussen interventies en performance zichtbaar te maken. Is de nieuwe machine echt de oorzaak van doorlooptijd verhoging?

19

20 “Don’t let us forget that the causes of human actions are usually immeasurably more complex and varied than our subsequent explanations of them.” Fyodor Dostoyevsky, The Idiot


Download ppt "Op zoek naar verbetering"

Verwante presentaties


Ads door Google