De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Prestaties en de omvang van de overheid Op zoek naar de kern van het debat Prof. Dr. Wouter Van Dooren Universiteit Antwerpen Onderzoeksgroep Management.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Prestaties en de omvang van de overheid Op zoek naar de kern van het debat Prof. Dr. Wouter Van Dooren Universiteit Antwerpen Onderzoeksgroep Management."— Transcript van de presentatie:

1 Prestaties en de omvang van de overheid Op zoek naar de kern van het debat Prof. Dr. Wouter Van Dooren Universiteit Antwerpen Onderzoeksgroep Management & Bestuur

2 Page 2 Inhoud Prestaties en omvang van de overheid Is onze overheid groot? Is ze te groot? De kern van het debat: creëert de overheid toegevoegde waarde?

3 Page 3 Prestaties en de omvang van de overheid

4 Page 4 Is onze overheid groot? Ja! (is ze groter?)

5 Page 5 Is onze overheid té groot? Politieke – geen wetenschappelijke vraag -Vb. Kosten van kinderopvang en kleuteronderwijs in UK. - Kindergeld UK, 2 kinderen = 150 euro met inkomensbeperking 60 000 pond / België 257 euro zonder beperking

6 Page 6 Is onze overheid té groot? Politieke – geen wetenschappelijke vraag -Vb. Woonbonus – advies Vlaamse woonraad

7 Page 7 Is onze overheid té groot? Politieke – geen wetenschappelijke vraag -Vb. Onderwijs - inschrijvingsgelden hoger onderwijs -UK : top in Europa 11500 euro/jaar -Scandinavië: gratis -België: 500 euro -Nederland: wettelijk collegegeld van 1700euro/jaar – 2 de bachelor of master = instellingsgeld (vb 9000euro voor gedragswetenschappen aan de UvA, 20000 euro voor geneeskunde) - Vb. Selectie aan de poort?

8 Page 8

9 Page 9 Is onze overheid té groot? Hebben we te veel ambtenaren?

10 Page 10 Is onze overheid té groot? Vanwaar dat vertekend beeld? -Let op voor té simpele economische modellen, let op voor té ingewikkelde economische modellen -BBP voorspellingen zijn notoir slecht -Historisch betrouwbaarheidsinterval (90%) = 6,4 % -‘Data blenders’ -Realiteit is niet normaal verdeeld: (vb Laffer, Electrabel, … ) -Zie ook: economische crisis

11 Page 11 Voorbeeldstudie: hoe het niet moet! ECB 2007

12 Page 12 De kern van het debat: creëert de overheid toegevoegde waarde?

13 Page 13 Wat is toegevoegde waarde?

14 Page 14 Levert de overheid toegevoegde waarde? Scandinavië!

15 Page 15 Levert de overheid toegevoegde waarde? Breder dan dienstverlening! Grasduinen in de doos van Pandora 1.Investeringen in infrastructuur? 2.Stimuli voor innovatie (spin-offs, Tax shelters, KSZ) 3.Werken overheden samen? 1.Over landsgrenzen? (vb. Delta regio, omzetting EU regelgeving) 2.Over regiogrenzen? (vb. Brusselse regio, handelsvertegenwoordiging) 3.Over gemeentegrenzen? (vb. Stadsregio’s) 4.Over sectoren? (vb. Vergunningenbeleid, wonen/welzijn) 4.Gevolgen van de staatshervorming? (cf. Rapport impact 6 de staathervorming) 5.Juridisering vs rechtszekerheid, rechtsgelijkheid, rechtvaardigheid 6.Toegevoegde waarde van politieke kabinetten? 7.…

16 Page 16 Tot slot: stellingen

17 Page 17 Ter discussie Overheidsbeslag is een eenzijdige term: alsof de maatschappij niets terugrkijgt, alsof de overheid en de economie niet één en ondeelbaar zijn. Economische macro modellen vertellen weinig over de toegevoegde waarde van de overheid, of het gebrek eraan. Ambtenaren zijn niet het probleem. Belangrijker is de manier waarop we beleid maken, hoe we de overheid inrichten, hoe de overheid sterk en veerkrachtig kan zijn. Werk aan de winkel! Welke politicus neemt het nog op voor de overheid die hij/zij zelf gewild heeft?


Download ppt "Prestaties en de omvang van de overheid Op zoek naar de kern van het debat Prof. Dr. Wouter Van Dooren Universiteit Antwerpen Onderzoeksgroep Management."

Verwante presentaties


Ads door Google