De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De ronde van Frankrijk deel 4: Jura De Jura is een gebied met een prachtige ongerepte natuur vol mooie meren, kronkelende rivieren en bruisende watervallen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De ronde van Frankrijk deel 4: Jura De Jura is een gebied met een prachtige ongerepte natuur vol mooie meren, kronkelende rivieren en bruisende watervallen."— Transcript van de presentatie:

1

2 De ronde van Frankrijk deel 4: Jura De Jura is een gebied met een prachtige ongerepte natuur vol mooie meren, kronkelende rivieren en bruisende watervallen. In het hart van de Jura ligt het mooie merengebied van Chalain met een in kalksteenrotsen uitgeslepen vallei met een ondergronds stelsel van grotten en spelonken. Het leven in de bergen is gemoedelijk en hoofdzakelijk op akkerbouw en veeteelt gericht, zoals het al eeuwenlang gaat. Met grazende koeien op de weiden, kaasboerderijen en houtzagerijen. Op de lager gelegen hellingen wordt wijn van een uitstekende kwaliteit verbouwd. Arbois Eén van de leukste stadjes in de Jura met een mooie ligging temidden van beroemde wijngaarden en bossen.

3 Jura Unieke wijnstreek tussen bergen en bossen. De Jurastreek bevindt zich tussen Zwitserland en Bourgogne. De wat afgezonderde wijngaarden van de Jura zijn gelegen op de heuvels van de Franse Alpen, niet zo ver van de Zwitserse grens. Het wijngebied van de Jura is een van de oudste van Frankrijk...

4 In hartje Jura ligt de kleine stad Arbois, vooral bekend om zijn wijngaard, de eerste die een A.O.C.- label kreeg in 1936. Arbois is echter ook de geboortestad van de bekende scheikundige Louis Pasteur, tevens grondlegger van de moderne wijnkunde. In de 13de eeuw kende de Jurawijn een hoogtepunt, voornamelijk door de wijn die in Arbois, de hoofdstad van de wijnstreek, vervaardigd werd. Tegenwoordig bestrijkt het wijngebied een oppervlakte van ruim 2.500 hectare dat zich uitstrekt over een honderdtal kilometer. Jaarlijks wordt in de wijnstreek ruim 100.000 hectoliter wijn geproduceerd. De belangrijkste gebieden voor de Franse Jurawijnen zijn Arbois, Salins en Poligny. Streek Arbois

5 De bruingele Dom. Rolet Vin de Paille is gemaakt van zeer rijpe savagnin-, chardonnay- en poulsarddruiven, die lange tijd op stro (‘paille’) op een winderige zolder gedroogd zijn. Van deze zoete rozijntjes is vervolgens geleidelijk aan, in oude houten vaten, een mildzoete dessertwijn gemaakt. Hij is ongefilterd gebotteld in een halfliter flesje en komt het best tot zijn recht bij fruitdesserts, pure chocolade of pittige kazen met vruchtengelei. Hij geurt heerlijk naar rozijnen, honing, noten en gedroogd fruit. Door zijn volle smaak en lange afdronk is het, zelfs van kleine slokjes, heel lang genieten geblazen. Druiven droogzolder

6 Druif Savagnin Druif Trousseau Arbois Trousseau Dom. Rolet Trousseau 100% Bewaartijd 10 jaar minimum Past bij gevederd wild (12,37€) Arbois Jura Tradition Dom. Rolet Chardonnay 50% en Savagnin 50% Bewaartijd 10 jaar minimum Past bij vis (vooral forel) (13,85€)

7 Nieuws !!! Klik zelf Twee glazen rode wijn is voor de man een “must” Want volgens een artikel in GvA van dinsdag 7 april 2009 zou het drinken van twee glazen rode wijn ook positief zijn voor de prostaat en zou het prostaatkanker zelfs voorkomen. Rode wijn voorkomt overgewicht Uit recent Portugees onderzoek blijkt dat rode wijn de opslag van vet in het lichaam beperkt, doordat deze drank het niveau van oestrogeen doet stijgen. Oestrogeen speelt een rol bij de stofwisseling van vet in het lichaam en controleert tevens het transport hiervan. In het onderzoek kregen dieren een behandeling met rode wijn; zij werden minder dik dan de dieren die geen wijn kregen. Helaas is nog niet bekend welk bestanddeel voor de toename zorgt. Italië verslaat Frankrijk als grootste wijnproducent Traditioneel was Frankrijk de grootste wijnproducent. Italië heeft deze positie echter overgenomen. Doordat in Italië de productie met 8% steeg en in Frankrijk juist met 5% daalde, zijn de rollen omgedraaid.

8 Nieuws !!! Klik zelf In augustus zou het kunnen gedaan zijn met AOC, DOCG, Vin de Pays en IGT. Europa heeft de uniformisering doorgedrukt van alle herkomstbenamingen en dit voor wijn én artisanale streekproducten zoals kaas. Dat betekent dat de Fransen afstand zullen moeten nemen van de zo lang gekoesterde Appellation d'Origine Controlée. Vanaf augustus wordt het Appellation d'Origine Protégée. In Spanje wordt waarschijnlijk het woordje 'Protegida' bij Denominacion d'Origen gevoegd. In Italië is het begrip Controllata aan vervanging toe. Wat er met de 'Garantita' van de topwijnen zal gebeuren is nog niet duidelijk. De Vin de Pays heet vanaf augustus Indication Géographique Protégée. Belangrijk is de verandering van de reglementering van de laatste categorie. Voortaan zal men immers 15% van het druivenmateriaal van buiten de streekgrenzen mogen betrekken. Betekent dit dat men 15% Chileense merlot bij een IGP Bordeaux mag voegen? Dat wordt een bommetje in de markt. Vanaf augustus zou Europa ook toegestaan hebben dat roséwijn gewoon gemaakt wordt door rode wijn bij witte te mengen, iets wat in Frankrijk ten strengste verboden is (behalve bij champagne). Wijncritici vrezen dat industriële producenten van deze maatregel zullen profiteren om hun witte overschotten op de markt te gooien en het imago van de rosé compleet aan gruizelementen zullen schieten. Maar Europa kondigt nu aan dat deze maatregel uitgesteld wordt omdat de Wereldhandelsorganisatie (WHO/WTO) meer tijd vraagt om de maatregel te implementeren. Franse boeren verzetten zich (lees volgend nieuwsblad)

9 Franse consumenten weigeren mixrosé te drinken Slechts 12 procent van de Fransen wil mixrosé drinken. De E.U. wil dergelijke goedkopere mengrosé toelaten om beter de concurrentie aan te kunnen met roséwijnen uit de nieuwewereldlanden. Onder andere in Australië en Zuid-Afrika is het immers toegelaten rosé te brouwen door witte en rode wijn te mixen. In Frankrijk wordt roséwijn op traditionele manier gemaakt door de weektijd van rode druiven te beperken. Dat is duurder, maar geeft ook subtielere roséwijnen. In een enquête zegt 87 procent van de Fransen dat ze geen mixrosé wensen. Nieuws !!!

10 SachettoProsecco Champagne of schuimwijnen De feestdagen komen snel dichterbij; de dagen dat de schuimwijnen (eindelijk) weer gaan vloeien. Wij hebben een aantal zeer mooie Champagnes, Cava’s en Prosecco’s in huis die zonder problemen kunnen concureren met de grote merken.

11 Dank u voor uw aandacht, en tot een volgend weerzien ! Wijnen Raf Krols Kanunnik Ullenslaan, 7  raf@krols.eu B- 2980 Halle – Zoersel  raf@krols.eu  http://wijnen.krols.eu 03/385.14.72 0476/23.49.93 De indicatieve prijzen van de wijnen in onze presentaties zijn incl.btw en onderhevig aan eventuele wijzigingen.http://wijnen.krols.eu De volledige catalogus kan u downloaden van: http://wijnen.krols.eu Groetjes, Rosa & Raf Château Lanseman Saint Emilion (11.24€) Vin de Paille - P & F Rolet Jura Arbois 0,375 l (24,64€) Het is vandaag maandag 14 juli 2014 en de juiste tijd is: 04:15 Dom. Rolet Vin jaune (38,38€)


Download ppt "De ronde van Frankrijk deel 4: Jura De Jura is een gebied met een prachtige ongerepte natuur vol mooie meren, kronkelende rivieren en bruisende watervallen."

Verwante presentaties


Ads door Google