De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pedro Ximénez-druif Uw heerlijke zoete sherry

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pedro Ximénez-druif Uw heerlijke zoete sherry"— Transcript van de presentatie:

1 Pedro Ximénez-druif Uw heerlijke zoete sherry
Een verfijnde ontdekking met een heerlijke smaak …………. Uw heerlijke zoete sherry

2 Spaanse wijnstreken: Jeres/Xeres
Pedro Ximénez-druif In zuid Spanje: Sherry

3 Pedro Ximénez: wat is het en wat is de mysterieuze oorsprong van deze speciale naam….?
Voor wie, die net als ik, enige jaren geleden zijn neus ophaalde voor sherry zou ik toch aanraden eens een heerlijke zoete sherry met de “Pedro Ximénez-druif” bij ons te komen proeven. Twee jaar geleden had ik nog nooit een Pedro Ximénez geproefd maar nu ligt hij standaard in mijn kelder. Wat is een Pedro Ximénez precies? Pedro Ximénez  is een druif gebruikt om sherry te maken met een totaal andere smaak dan eender welke sherry. Het is namelijk een 30 jaar oude zoete sherry met een donkerbruine ondoorzichtige kleur.  De Pedro Ximénez komt uit Spanje, welbepaald uit de Denominaciones de Origen: Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda maar ook uit Montilla Moriles. De legende vertelt dat de Pedro Ximénez-druif oorspronkelijk uit Centraal Europa door een soldaat van het leger van Karel V uit onze streken naar Spanje gebracht werd. De naam van deze soldaat was Peter Siemens vandaar:….Pedro Ximénez.

4 Hoe wordt een Pedro Ximénez (PX) sherry gemaakt
Na het plukken van de druiven in augustus gaan ze niet de pers in maar worden ze op matten in de zon gelegd om te drogen. In temperaturen die oplopen tot zelfs 55 graden transformeren de druiven langzaam tot rozijnen in een periode van 10-15 dagen. (zie foto) Het vocht in de druiven verdampt en er blijft dus een verdroogde druif /rozijn over met weinig vocht en veel suiker. Daarna worden ze geperst, wat trouwens moeilijk gaat omdat er niet veel vocht meer in de druif zit. Voor de eerste persing wordt een gewone horizontale pers gebruikt en daarna volgt een tweede persing waar de druiven tussen vele dunne kokosmatten (nee, niet die die voor uw deur ligt) met een druk van 300 atmosfeer vertikaal geperst worden.

5 Pedro Ximénez (PX): Het resultaat is een nectar die maar moeilijk gist door de grote hoeveelheid suiker. Als men 1% alcohol heeft bereikt wordt er aan die nectar alcohol toegevoegd tot +/- 17%. Dan rust de sherry gedurende 6 maanden om hem helder te krijgen en gaat de sherry op eikenhouten vaten om te rijpen. Soms 20 tot 30 jaar, dit via het “Solera” systeem zoals hiernaast uitgelegd. Er zijn 2,5 tot 3,5 kilogram druiven nodig voor één liter Pedro Ximénez. Het suikergehalte van het eindproduct kan tot gram per liter zijn. Eenmaal in de fles wordt de Pedro Ximénez alleen maar beter, zelfs indien hij geopend is. Zet hem wel in een donkere en frisse plaats. Serveer hem rond de 10-12°C.

6 Het maken van sherry De jongere sherry van de bovenste fusten
(vaten) wordt overgegoten vanaf hogere naar en lagere fust met reeds oudere sherry, met de bedoeling de sherry lucht te geven en te mengen. Een Solera systeem bestaat uit 20 ofwel 100 fusten. Men tapt uit de onderste fusten en vult deze dan steeds weer bij uit een hoger liggende laag, die sherry van een hoger liggende laag is er één waar een voortdurende menging plaats vindt van oudere met jongere sherry, zodat het uiteindelijke resultaat van één bepaalde solera dus steeds dezelfde smaakt heeft. 

7 “Als penicilline de ziekten kan genezen dan kan Sherry de doden doen herrijzen” (A.Fleming)
Pedro Ximénez druif

8 Pedro Ximénez: Wat mogen we verwachten?
Ook wel kortweg 'PX' genoemd. Deze wijn is een originele afsluiting van de maaltijd. PX is verrassend zoet en vol van smaak. Pedro Ximénez heeft de volgende eigenschappen: Vol, krachtig en evenwichtig Zeer zoet met een opvallende geur en smaak van rozijnen Zeer donker mahoniekleurig Alcoholpercentage: ongeveer 15 à 17,5% Rijpen soms meer dan 30 jaar in soleras (vaten boven elkaar) Vaak staan op etiketten aanduidingen als Pale, Dry, Medium of Golden. Deze aanduidingen geven het smaaktype weer Serveren bij zo ‘n 10-12°C Lekker bij: Foie gras en leverpastij: top restaurants gebruiken PX zelfs ook bij de bereiding van foie gras PX is ook zeer lekker in een zoete vinaigrette voor salades of in een marinade voor vlees Franse blauwschimmelkaas of Engelse stilton Chocola of chocolademousse vanille-ijs, allerlei zoete desserts en koffie

9 Twee kwalitatieve, speciale, sherry’s uit het zuide van Spanje
Antique Pedro Ximénez 50 cl. 30,73€ Pedro Ximénez 75 cl. 18,13€

10 Een ideaal en origineel geschenk voor jezelf of een goede vriend: een flesje zoete heerlijke sherry.. ‘Antique Pedro Ximénez’ Merk: Fernando de Castellia Antique Pedro Ximénez PX” Produkt: Sherry Produktiegebied: Jerez de la Frontera, CÁDIZ, SPANJE. Oorsprong: D.O. JEREZ – XEREZ - Sherry Categorie: Antique Pedro Ximénez Produktiemethode: De Pedro Ximénez druiven variëteit wordt dagen op stromatten gedroogd. Deze druiven worden dan geperst en zo wordt een zeer zoete wijn bekomen die dan in eiken vaten wordt gedaan waarin de wijn dan meer dan 20 jaar zal rijpen. Alcoholisch gehalte: 15% DEGUSTATIE NOTA Kleur: Donker bruin tot zwart Aroma: Rozijnen met een zweem van eikenhout. Smaak: aangenaak zoet, vol, met smaken van pruimen en rozijnen. Pedro Ximénez 30,73€ (50 cl.)

11 Een ideaal en origineel geschenk voor jezelf of een goede vriend: een flesje zoete heerlijke sherry.. “ Pedro Ximénez” Pedro Ximénez Triana Merk: D.O.:JEREZ-XERES-SHERRY - Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda Produkt: Sherry Produktiegebied: Jerez de la Frontera, CÁDIZ, SPANJE. Oorsprong: D.O. JEREZ – XEREZ - Sherry Categorie: 100% Pedro Ximénez Waardering: Gouden Medaille London Wine Challenge 2006 Lagering: Gedurende jaren verouderd op een solera (vaten boven elkaar) van oude Amerikaanse eiken vaten in Sanlúcar de Barrameda DEGUSTATIE NOTA Kleur: Donker bruin tot zwart Aroma: Rozijnen Smaak: zoet, vol, met de smaak van rozijnen Schenktemperatuur: 10 - 12 °C of op frisse kamertemperatuur Bewaarpotentieël: meer dan 10 jaar   Producent: Bodegas Hildalgo – La Gitaba Pedro Ximénez 75 cl. 18,13€

12 Een aanrader: “Pedro Ximénez bij uw dessert”
Chocolademousse Vanille-ijs met amandelen of met Bourbon vanille Foie gras Kruidkoek met Arabische koffiechocolade Koekjes met boter en cacaopoedersuiker Wenst u meer te weten over de fabricatie van sherry: mail of bel ons en wij vertellen u nog veel veel meer … Paté van foie gras

13 Verras uw vrienden en geef hen een “wijn geschenkbon”.
Met de “Wijn geschenkbon” heeft u het perfecte wijngeschenk voor uw familie, vrienden en relaties. De ontvanger van de kan rustig zijn/haar voorkeur wijn uitkiezen uit de informatieve catalogus op de website en vervolgens bestellen. U bepaalt zelf het bedrag. Een persoonlijk cadeau dus! Sherry Pedro Ximénez Antique Pedro Ximénez 50 cl. 30,73€ Pedro Ximénez 75 cl. 18,13€ Voor meer info of bestelling, contacteer ons:

14 Groetjes, Raf en tot een volgend weerzien ! maandag 3 april 2017
het is 13:38 Château Lanseman Saint Emilion (11.24€) Dank u voor uw aandacht, en tot een volgend weerzien ! Wijnen Raf Krols Kanunnik Ullenslaan, 7 B Halle – Zoersel  03/ / Sommige teksten werden genomen uit o.a. “Wijn scheurkalender” SpectrumSommige foto’s werden gekozen in samenwerking met de kookclub www:hilariteit.be De indicatieve prijzen van de wijnen in onze presentaties zijn incl.btw en onderhevig aan eventuele wijzigingen. De volledige catalogus kan u downloaden van: Groetjes, Raf


Download ppt "Pedro Ximénez-druif Uw heerlijke zoete sherry"

Verwante presentaties


Ads door Google