De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Grootste grot van de wereld ontdekt

Verwante presentaties


Presentatie over: "Grootste grot van de wereld ontdekt"— Transcript van de presentatie:

1 Grootste grot van de wereld ontdekt
in Vietnam in 1991 Hang Son Doong Betekent: Bergriviergrot Vertaald uit het Engels Freddy Storm 06/2011

2

3

4 De grot bevindt zich bij de grens Laos-Vietnam.

5 Britse geleerden van de British Cave Research Association, geleid door Howard en Deb Limbert, deden een onderzoek in het Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park van 10 tot 14 april 2009.

6 Verborgen in het ruige Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park, bij de grens met Laos, is de grot een deel van een netwerk van zo’n 150 grotten, waarvan vele nog niet werden onderzocht, in de Annamite bergen.

7 Men moest zes uren door de jungle trekken om de grot te bereiken.

8 Afdalend naar de grote ruimte moesten zij twee ondergrondse rivieren oversteken om de hoofddoorgang van de Hang Son Doong grot te bereiken.

9

10 Hang Son Doong, in het Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park in Vietnam, was ontdekt door Ho-Khanh in Maar het was pas in 2009, toen Howard en Deb Limbert de grot onderzochten, dat de volle omvang ervan bekend raakte.

11

12 De grot wordt beschouwd als de grootste van de wereld
De grot wordt beschouwd als de grootste van de wereld. In een van de grotten past een blok van New Yorkse wolkenkrabbers! De grot heeft een rivier en een jungle. Men ziet er zelfs wolken!

13 National Geographic zond in 2010 een team om de grot te documenteren
National Geographic zond in 2010 een team om de grot te documenteren. Carsten Peters verbluffende foto’s werden gepubliceerd in het januarinummer van 2011 en mogen niet worden gemist.

14

15

16 Als een versteende waterval doet geribbelde kalksteen, groen gekleurd door algen, de grotverkenners verbaasd stilstaan.

17

18 Zeldzame grotparels vullen uitgedroogde terraspoelen bij de Tuin van Eden in de Hang Son Doong grot. Deze ongewoon omvangrijke collectie van stenen bollen zijn druppel per druppel gevormd in de loop der eeuwen toen calcietkristallen, achtergelaten door het water, zich opstapelden rond zandkorrels en met de tijd groter werden.

19

20 De grootste ruimte in de Son Doong grot is meer dan 5 km lang, 200 m hoog en 150 m breed.

21 Niemand had de grot voordien ooit betreden, ook de lokale junglebewoners niet, omdat uit de ingang (klein volgens Vietnamese maatstaven: 10m hoog en 30m breed) een schrikbarend windgeluid kwam, veroorzaakt door de grote onderaardse rivier.

22 Ingestorte doline - mini jungle 400 m onder de oppervlakte.
De grot is langer dan 6 km.

23 Een enorme schacht zonlicht stort zich in de grot als een waterval
Een enorme schacht zonlicht stort zich in de grot als een waterval. Er staat een stalagmiet die in profiel lijkt op de poot van een hond.

24 “De hand van God zou te banaal klinken,” zegt de onderzoeker, wijzend naar de formatie. “Maar de hand van een hond doet het wel, niet?”

25 Ingestorte doline Een mini jungle 400 m onder de oppervlakte.
Dolines worden gevormd wanneer het plafond van een grottensysteem instort en het daglicht laat binnenstromen om nieuwe en unieke ecosystemen te scheppen. Een nieuwe soort houtluis (ongepigmenteerd en blind) werd ontdekt in een droge zijdoorgang. De planten op die plek vertonen een aanpassing, “phenotropische plasticiteit” genoemd. Dat betekent “veranderingen als antwoord op de omgeving”.

26 Omhoogkijkend naar een van de ingestorte plafonds van de grot.

27 Het gat in het plafond waardoor het licht stroomt is ongelooflijk groot, minstens 91 m in doorsnede. Het diep in de grot doordringend licht toont voor het eerst de verbluffende proporties van de Hang Son Doong grot.

28 Dolines worden gevormd wanneer het plafond van de grot instort en het licht laat binnenstromen om nieuwe en unieke ecosystemen te scheppen.

29

30 Met haar hoogte van 200 m en haar breedte van 150 m is deze nieuwe grot bijna twee keer groter dan de vroegere recordhouder, de Deer Cavern in Maleisië.

31 Waarom werd ze zo groot? De perfecte formule was: enorme watermassa’s, tropisch klimaat en een rivier die een smalle breuklijn volgt.

32

33

34 Ingestorte doline - mini jungle 400 m onder de oppervlakte.

35 Het is verbazingwekkend dat men nog steeds zulke spectaculaire plekken ontdekt!

36

37 Na 6 km van de grot te hebben verkend werd de weg versperd door een formidabele en gigantische calcietrotswand die ze “De Grote Muur van Vietnam” noemden.

38

39 Na onderzoek van “De Grote Muur van Vietnam” stelden ze vast dat het grottensysteem daar eindigde.

40 EINDE


Download ppt "Grootste grot van de wereld ontdekt"

Verwante presentaties


Ads door Google