De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers."— Transcript van de presentatie:

1 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers

2 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Wat is de SESAM Academie? Hoe zijn wij georganiseerd? Welke ervaring hebben we? Hoe werken SESAM adviseurs?

3 SESAM ACADEMIE lllllko Professioneel advies door vrijwilligers Landelijke vrijwilligersorganisatie. Senioren in de Samenleving (SESAM). Onafhankelijke stichting opgericht in 2003. ca 90 senioren landelijk actief. Adviseurs werken vanuit 5 regionale teams. Centraal kantoor in Apeldoorn met 1 betaalde kracht (0,5)

4 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Organisatie SESAM Inkomsten ca. € 130.000 per jaar uit de adviezen. Onbetaalde, gecertificeerde adviseurs. Elke adviseur volgt intensieve leergang en cursussen. Verder intervisie, collegiaal overleg, regio-overleg etc. Uitgaven: bureaumanager, PR, leergang, acquisitie. SESAM Academie ontvangt geen subsidie. Mogelijkheid van steun aan “armlastige” organisaties.

5 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Wat hebben we tot nu toe gedaan? 426 afgesloten projecten 67 in de sector kunst en cultuur. 36 met hulp Prins Bernard Cultuurfonds en de provincie Brabant. 138 lopende projecten 52 in de sector kunst en cultuur. 39 met hulp van PBC en provincie Brabant.

6 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Een globale indruk van het werk: Voorbeelden van SESAM projecten Het project in Noord-Brabant in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie De werkwijze van de SESAM adviseur

7 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Voorbeelden van enkele veel voorkomende thema’s: Strategie Organisatie Bestuur/directie en coaching PR en communicatie Financiën Fondsenwerving Vrijwilligersbeleid

8 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Strategie De organisatie heeft geen helder doel/missie Er is wel een helder doel maar niet bij ieder bekend Er is een doel maar te weinig focus daarop U wilt een ‘heidag’ organiseren en zoekt en dagvoorzitter.

9 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Organisatie Er is wel een helder doel maar niet bij iedereen bekend. Natuurlijk is er geen winstdoelstelling maar mag er dan ook geen bedrijfsmatige aanpak zijn? De organisatie groeit of krimpt en heeft moeite die trend te managen Er wordt te weinig gebruik gemaakt van eenvoudige automatiseringshulpmiddelen als spreadsheets en databases.

10 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Bestuur/directie coachen. Het bestuur is incompleet of onevenwichtig. De voorzitter/directeur “doet alles”. Er schuilt een conflict in het bestuur. Het contact met de vrijwilligers laat te wensen over

11 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers PR en communicatie U hebt een goed verhaal, maar voor wie precies? Hoe kunt u het zo vormgeven, dat het overkomt? Wie voeren het woord en wat zeggen ze? Het opbouwen van (lokale) mediacontacten. Omgaan met persberichten Hoe zinvol is een website en wat daarbij komt kijken? Wat te doen met de sociale media?

12 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Financiën Er is een uitstekende boekhouding. Maar de overzichten geven geen inzicht in vaste kosten en kosten van de activiteiten. Niemand weet precies welke activiteiten wat opleveren.

13 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Fondsenwerving Een goed plan is het begin. Een helder financieel overzicht is noodzakelijk. Sponsoring en de tegenprestatie. Lokaal, regionaal of landelijk werven? De rol van de (lokale) overheid. Fondsen en hun (eigen)aardigheden.

14 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Vrijwilligersbeleid Er zijn te weinig (jonge) vrijwilligers. Hoe werf je nieuwe vrijwilligers? Het nut van functieprofielen. De zin van vrijwilligersovereenkomsten.

15 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Samenwerking met PBC en NB In 2011 voor de derde keer samenwerking met het Prins Bernard Cultuurfonds en de provicie Noord- Brabant in de vorm van “waardebonnen” voor 5 dagdelen advies. Jaarlijks publiciteit, aanmelding, selectie, advisering. Samenwerking met bestaande provinciale adviesdiensten Zij focussen op inhoud; wij meer generalistisch.

16 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Een indruk van de onderwerpen: Wenselijke bestuursmutaties Verandering van bestuursmodel Kwaliteitsverhoging van het bestuurlijke proces Verbetering van de financiële verslaglegging Actualisering van het vrijwilligersbeleid Betere implementatie van werkprocessen Verbetering van de communicatie Optimalisering PR en sponsoring Persoonlijke en individuele coaching

17 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers De werkwijze van de SESAM adviseurs

18 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Standaard adviesprocedure Intakegesprek. (gesprek met twee adviseurs) Wat is de vraag? En welk probleem zit daar achter? Plan van Aanpak (offerte). Zo gaan we samenwerken en dat kost het aan tijd en geld.. Opdracht, uw akkoord op de offerte. Uitvoering opdracht –> realiseren afgesproken resultaat, via coaching of advisering. Evaluatie –> hoe is het gegaan, bent u tevreden?

19 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers De kracht van vergrijzing Samenleving drijft op inzet vrijwilligers. Vrijwilligersorganisaties willen professionaliseren. SESAM Adviseurs kunnen coachen en adviseren vanuit een jarenlange ervaring en vanuit een professioneel netwerk. Doel: versterken van de vrijwilligersorganisatie.

20 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Wat de vrijwilligersorganisatie krijgt Een ervaren professional/manager als adviseur … … met gespecialiseerde kennis bij uw vraag … … die zelf ook vrijwilliger is en die is … … getraind in samenwerken met vrijwilligersorganisaties. Vooraf inzicht in de te verwachten kosten. Een adviestraject op maat. Met als doel: De organisatie sterker maken !

21 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers Wat kost dat? Adviesvergoeding: € 75,= per dagdeel (excl. BTW) Reis- en onkosten adviseur (declaratie in overleg) Offerte met te verwachten aantal dagdelen 50% bij verstrekken opdracht / 50% na afronding

22 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers De SESAM Academie Vragen??

23 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers http://www.sesamacademie.nl

24 SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers SESAM Academie Deventerstraat 38 7311 LW Apeldoorn Tel: 055 7851820 (werkdagen 9.00 – 12.00 uur) info@sesamacademie.nl www.sesamacademie.nl


Download ppt "SESAM ACADEMIE Professioneel advies door vrijwilligers."

Verwante presentaties


Ads door Google