De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Inhoud: 1. Waarom karate? 2. Algemeen. 3. Oorsprong. 4. Oorsprong vervolg. 5. Plaatjes. 6. Filmpje. 7. Wat heb je aan karate? 8. De karate-dodjo. 9. Mag.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Inhoud: 1. Waarom karate? 2. Algemeen. 3. Oorsprong. 4. Oorsprong vervolg. 5. Plaatjes. 6. Filmpje. 7. Wat heb je aan karate? 8. De karate-dodjo. 9. Mag."— Transcript van de presentatie:

1 Inhoud: 1. Waarom karate? 2. Algemeen. 3. Oorsprong. 4. Oorsprong vervolg. 5. Plaatjes. 6. Filmpje. 7. Wat heb je aan karate? 8. De karate-dodjo. 9. Mag niet 10. Trukjes. 11. Laten zien 12. Vragen jullie 13. Vragen/Opmerkingen.

2 Waarom karate: Ik vind het een leuke sport.
Ik heb er veel over te vertellen. Het leek me een leuk onderwerp om mijn spreekbeurt er over te houden.

3 Algemeen Karate is een sport die je met handen en voeten beoefend.
Je draagt een speciaal pak die ‘gi” heet. Een belangrijk onderdeel is de Band Waar ik op karate zit, worden ook slips gebruikt Als je 15 bent en ouder mag je examen doen voor je zwarte band. De kleuren van de banden zijn niet zomaar bedacht.

4 De oorsprong van karate:
Gichin Funakoshi werd geboren in Suri, jaar 1868. Gichin Funakoshi, in Japanse traditie, Funakoshi-sensei ofwel meester was de man die later, in 1917, het karate in Japan zou bekent maken. In hetzelfde jaar is hij gevraagd om zijn nieuwe vechtkunsten ten toon te stellen. Het was een lichamelijke uitputting.

5 Oorsprong van karate (vervolg)
In 1920 is een ander evenement gehouden, en men was nog steeds zo enthousiast over Funakoshi-sensei dat hij op nieuw mocht demonstreren. Hij mocht zelfs voor de Kijzerlijke familie demonstreren Hij kreeg een royale vergoeding , een huis , en personeel en meer ,maar weigerde dit allemaal . Hij wou alleen in een hut, een grote zaal en een tempel vlakbij. Hij reisde vaak door Japan om zijn kunsten te demonstreren. In 1957, op 88-jarige leeftijd stierf Gichin in Venaconsie.”.

6

7 Wat heb je aan karate? Karate is bijzonder geschikt als lichaamscultuur, omdat je alle spieren van het hele lichaam moet leren beheersen. Het is een hele goede manier om zowel geestelijk en om in je lichaaam conditie te blijven houden. Op het eerste gezicht ziet karate als sport er gevaarlijk uit maar dat is het niet, het is een verdediging’s sport. In de kinderlessen wordt op een speelse manier karate geintroduceerd. Op een verantwoordelijk, niet agressieve manier leren de kinderen met elkaar om te kunnen omgaan en de basis van karate over gebracht. Door het beoefenen van karate krijgen kinderen (en volwassenen) en betere motoriek lichamelijk gesteldheid, en een groter concentratievermogen, en ook meer zelfvertrouwen en discipline. Het uiteindelijke doel van karate is geen nederlaag of overwinning, maar het verbeteren van het karakter van de beoefenaar.

8 De karate-dodjo: De zaal of omgeving waarin de leerling traint heet een dojo. De basistechnieken worden gewoonlijk met een partner geoefend en telkens weer herhaald. De enige verboden handeling is een trainingspartner of een tegenstander bij een wedstrijden verwonden.(behalve bij full contact). Full contact kartate betekend dat je iedereen op je allerhardst mag raken. De karate-dodjo is de zaal waar de karateka’s hun kunst beoevenen. Bij het betreden op de mat buig je via je middel. Tijdens de training in de dodjo moet je veel respect en eerbied tonen. Wanneer een leerling zijn sensei (karate-leraar) aanspreekt maakt hij eerst een buiging. Daarna mag hij iets zeggen. Ten allertijde wordt er een strenge discipline gehandhaafd. Het karatepak van de leerling, de Gi, moet altijd schoon en gestreken zijn (ja mamma!). Dit karatepak stamt af van een simpele japanse boerenkiel uit vroegere tijden, waaronder een slobberbroek werd gedragen.

9 Dit deel mag allemaal niet:
Haarspeld: kan in je hoofd gedrukt worden Haarklem: precies het zelfde als een haarspeld Kettingen: kan je killen/stikken Oorbellen: kan blijven haken en je oor is gescheurd. En nog veel meer kan ik niet allemaal opnoemen

10 Karate-trucjes die ik jullie ga leren:
Macikirie (zijwaartsetrap) Oera macikirie (ronddraaitrap) Achterwaartse trap Voorwaardsetrap Stoot lichaam Stoot hoofd Dubbelstoot Zijwaartse stoot Zijwaartse dubbel stoot Nu jullie! Ik ga de 1ste kata lopen

11 Ik ga jullie een paar dingen van karate laten zien:
Scheen beschermer Hand schoenen Bitje Banden tot groen oranje Boekjes Beker medailles

12 Vragen voor jullie Wat is sensei ?
A jufvrouw B meester C karate. Hoe heet de man die karate heeft bedacht ? A Giching B funakoshi C Gichn. Welke band is het laatst ? A zwart B bruin C blauw Wat vonden jullie van mijn spreekbeurt ? A goed B ruim voldoende C voldoende D matig E onvoldoende

13 ???vragen??? Vragen????? Vragen?????


Download ppt "Inhoud: 1. Waarom karate? 2. Algemeen. 3. Oorsprong. 4. Oorsprong vervolg. 5. Plaatjes. 6. Filmpje. 7. Wat heb je aan karate? 8. De karate-dodjo. 9. Mag."

Verwante presentaties


Ads door Google