De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

The basketology Globale visie van jeugdopleiding Structurele organisatie binnen de club: Soorten besturen: RvB – 1 afgevaardigde SC Sportieve cel – 1 voor.

Verwante presentaties


Presentatie over: "The basketology Globale visie van jeugdopleiding Structurele organisatie binnen de club: Soorten besturen: RvB – 1 afgevaardigde SC Sportieve cel – 1 voor."— Transcript van de presentatie:

1 The basketology Globale visie van jeugdopleiding Structurele organisatie binnen de club: Soorten besturen: RvB – 1 afgevaardigde SC Sportieve cel – 1 voor dagelijkse werking – 1 voorzitter (coördinator) + 4 andere leden – aanspreekpunt coaches – lopende zaken - overnames 1 voor extra werking (projectmatig) en mensen hebben ieder hun specialisatie waar ze verantwoordelijk voor zijn– sportkampen in binnen en buitenland - specialisaties – evaluaties – samenwerken met andere specialisten – rekrutering – tornooien – jeugd opleidingsprogramma – clinics geven – tot opleidingscentrum PA cel – voorzitter die zich bezig houdt met extra sportieve aangelegenheden en aanspreekpunt voor de PA’s waarbij regelmatig overleg noodzakelijk is – zetelt in eventcel Eventcel – planning evenementen rekening houdend met sportieve events – staan in als eindverantwoordelijke voor de events

2 The basketology Globale visie van jeugdopleiding De bedoeling is om de 2 sportieve cellen wat gescheiden te houden en dat is iets wat vergadertijd uitspaart. Dagdagelijkse problemen op lossen zijn nu eenmaal slopende discussies teveel tijd in beslag nemen. Je kan voor elke cel een voorzitter aanstellen of met 1 voorzitter werken. In de 2 de sportieve cel zou ik verschillende mensen aanstellen die veel ervaring hebben en die zaken kunnen in mekaar steken omdat ze ook nog kennis van zaken hebben. Dagdagelijkse problemen zijn o.a.. clubarbitrage, controle op coaches, controle op trainingen, ouderproblemen als ze over het sportieve gaan, kinderproblemen als het over het sportieve gaat, evaluaties, aanwezigheden enz. verder…. Verder ga je naar een opsplitsing in 3 categorieën bij de jeugd, nl. Instroom categorieën – ploppers – premic - mic Transitie categorieën – benjamins – pupillen Kracht categorieën – miniemen – kadetten Vanaf juniors jongens gaat de visie van de jeugd op in deze van deze seniors. Vanaf kadetten meisjes gaat de visie van de jeugd op in deze van deze seniors.

3 Working on a dream (team) Globale visie van jeugdopleiding Offensive fundamentals Gevoel Talent Zicht Snelheid Lengte Aanwezigheid Inzet Beslissingen nemen Leergierig Volhouding Agressiviteit Defensive fundamentals Fitheid Lenigheid Techniek Tactiek

4 The basketology Globale visie van jeugdopleiding Bedoeling van het schema is om aan te geven wat er in het basketbal als elementen opduiken en die je moet plaatsen in functie van de jeugdopleiding. Het geeft ook wel een visie aan en een manier van aanpak. Hoe kan je dit best lezen. Hoe meer je in het middelpunt van het schema komt hoe minder vat je hebt op de ontwikkeling van die eigenschap als trainer. Het gaat van 100% wetenschap via persoonlijke ontwikkeling tot aangeboren en genetisch bepaalde factoren en talenten. Alle fundamentals wordt aangeleerd binnen de tactische visie. Alle persoonlijke eigenschappen die iedereen bezit en zelf kan ontwikkelen worden aangeleerd volgens de technieken die we standaard invoeren binnen de club. Waar er geen tot weinig vat op is zie je in de cirkel en dat is een voorsprong die iemand kan hebben op iemand anders. Wat ook moet blijken is dat hoe meer je naar het centrum komt hoe persoonlijker de eigenschappen worden en hoe meer je naar de buitenkant gaat, hoe ploeg gerichter de eigenschappen zijn. Om dingen aan te leren kom je ook van de buitenkant naar het centrum. Hierna moet je verder specifiëren wat je als spelerseigenschappen wil ontwikkelen voor alle spelers. Daarna ga je doelstellingen per categorie maken voor tactiek en techniek. Uiteindelijk zal je komen tot het stimuleren en drijven van alle spelers of speelsters in functie van zijn of haar tekortkomingen.

5 The basketology Globale visie van jeugdopleiding Om een visie te kunnen ontwikkelen dien je eerst een achtergrond aan informatie te verkrijgen die voldoende groot is. Voorop staat het vergaren van kennis en het volgen van cursussen in België. Dit moet de eerste stap zijn. Dan dien je coaches te gaan bekijken om hen te horen vertellen wat hun visie is en hoe hij of zij tot die visie gekomen is. Belangrijk is alles op te nemen in een clinic zolang je geen visie hebt. Een clinic geniet mijn voorkeur boven lectuur of internet applicaties want je kan dan veel meer achtergrond informatie krijgen. Naargelang je meer clinics volgt des te meer je naar kwaliteitsvolle sprekers moet gaan kijken. Dat je die sprekers vooral in het buitenland kan zien is ontegensprekelijk want in België hoor je nooit de grote (op wereldvlak) sprekers aan het werk. Degelijk werk zie je wel maar eens je echt het topniveau wil horen zal je jezelf moeten verplaatsen naar het buitenland ook al omdat opvattingen kunnen verschillen volgens regio waar je basketbal speelt. Als club gaat men de trainers stimuleren om clinics te volgen. Enkele sprekers die bij mij een diepe indruk nalieten zijn oa.: Mario Blasone; Laszlo Nemeth; Bob Boyd, Dean Smith, David Blatt, Garcia Renesses; Ettore Messina, Pini Gershon, Sergio Scariolo. Coaches die ik graag nog wil bezig zien zijn Lithouwse coaches en de Kroatische coach van Benetton Treviso (Jasmin Repêsa) en de Nationale ploeg van Kroatië nl.

6 The basketology Globale visie van jeugdopleiding Je moet daarna gaan bepalen hoe je basketbal wil zien gespeeld worden door mensen die je opleidt. Dit zowel tactisch als technisch. Gezien het diagram op pagina 3 is het op tactisch vlak dat je de eerste keuzes moet maken. Aanvallend zou mijn manier van spelen volgende basis ingrediënten moeten bevatten: Spacing Hoge snelheid van bewegen, uitvoering en transitie Leren lezen van spelsituaties Veel beweging Uniformiteit qua posities Zo laat mogelijk screens, uitgaan van eigen fundamentals Creativiteit Spelen in functie van hetgeen een verdediger geeft Shot capaciteit Diversiteit in afwerking Functioneel dribbelen

7 The basketology Globale visie van jeugdopleiding Verdedigend zou mijn manier van spelen volgende basisingrediënten moeten bevatten: Agressiviteit Correcte posities Lezen aanvallende acties Afremmen snelheid tegenstrever Zoning-up principe Rebounding posities passline verdediging outside push Niet afhoudende inzet Full pressure ifv balverliezen Vanuit deze globale visies ga je meer gedetailleerd aan de slag en ga je detailleren wat je per categorieën gaat specifiëren zonder de globale visie tegen te gaan. Dit programma dat er dan uitkomt is een opbouw in moeilijkheidsgraad en volgens de mogelijkheden van elke categorie. Deze detailprogrammatie vind je in apart opgestelde documenten die teruggebracht is tot 4 onderdelen nl. FC aanval – FC verdediging – HC aanval en HC verdediging. Daarbij komt er een overzicht van welke fundamental wanneer aangeleerd wordt. Dan komen daarbij de fundamentals die we aanleren per categorie. Daarbij komen dan ook nog andere types van tactiek zoals out of bounce, Uiteindelijk komt er per speler een evaluatie waarbij ook spelers en ouders feedback krijgen.

8 The basketology Globale visie van jeugdopleiding Eerst even een presentatie van het programma of toch enkele voorbeelden eruit zodat men een zicht krijgt over werkwijze. Hoe gaan we dan echt aan de slag met het opleidingsplan: a)Tijdens de maand juli krijgen de coaches individueel voor hun eigen ploeg hun programma doorgestuurd per mail b)Tijdens de maand augustus gaan we dan met coaches een dag ergens naartoe waar de uitleg over het programma op de sportvloer voorgedaan wordt c)Tijdens de maand september plannen we een feedback gesprek en zien we waar er zich problemen voordoen (per coach) d)Tijdens de winterstop worden de targets per mail dan terug per ploeg doorgestuurd (opfrissing) e)Tijdens deze periode wordt het spel van de ploegen geanalyseerd en de te verbeteren punten aangehaald (liefst via video) f)Eenzelfde analyse volgt tegen het einde van het seizoen g)De coaches gaan tornooien spelen met reeds de nieuwe ploegen of toch de aanzet voor de nieuwe ploegen (zien hoever spelers staan) h)Tijdens het seizoen is het de bedoeling aan spelende leden of ze assistent coach willen worden en daarin worden ze dan begeleid in functie van latere ambities. Dit document kan alleen gebruikt worden na uitdrukkelijke en schriftelijke toelating van iConsulting 4 Sports


Download ppt "The basketology Globale visie van jeugdopleiding Structurele organisatie binnen de club: Soorten besturen: RvB – 1 afgevaardigde SC Sportieve cel – 1 voor."

Verwante presentaties


Ads door Google