De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Techniek Explora logistiek spel

Verwante presentaties


Presentatie over: "Techniek Explora logistiek spel"— Transcript van de presentatie:

1 Techniek Explora logistiek spel

2 Stappenplan “logistiek spel”
Projectdossier 6

3 Stap 1: boormal maken Neem een rechthoekig plankje en schroef of nagel er 2 latjes op. Let erop dat de latjes een hoek van 90°vormen t.o.v. elkaar. Dit plankje ga je als mal gebruiken bij het boren.

4 Stap 2: schuren blokje Schuur het blokje lichtjes op met schuurlinnen zodat eventuele scherpe randen verwijderd worden.

5 Stap 3: aftekenen Teken met behulp van een potlood, meetlat en een winkelhaak 2 lijnen haaks op elkaar, 15 mm van de zijkant. (Om nauwkeurig af te tekenen plaats je best een 2de blokje tegen de zijkant waartegen je je meetlat kan leggen. Zo voorkom je meetfouten.)

6 Stap 3: aftekenen Markeer het snijpunt van de 2 potloodlijnen met een priem.

7 Stap 4: boormal positioneren
Ga naar de kolomboormachine en plaats een boor met diameter 8,5 mm in de boorkop. (Opgelet: neem de juiste diameter van boor voor de goede werking van het spel.) Plaats de mal samen met het blokje op de boortafel. Controleer of de boortafel goed vast staat! Laat de boorkop tot net boven het blokje zakken en verschuif de mal totdat het centerpuntje net onder de boorpunt komt te liggen.

8 Stap 5: boormal klemmen Zet de mal stevig vast op de boortafel met 2 lijmklemmen. Controleer of de mal nog steeds in de juiste positie ligt! Laat de boor zakken tot tegen het werkstuk en stel de boordiepte tussen de 10 en 13 mm in.

9 Stap 6: boren Duw het blokje zachtjes in de hoek van de boormal en boor het eerste gat op de juiste diepte. Controleer je blokje. Draai je blokje en boor je 2de, 3de en 4de gat.

10 Stap 7: souvereinen en opschuren
Verwijder de bramen van de geboorde gaten met een verzinkboor. Schuur de bovenzijde van het blokje nog eens op met schuur-linnen om de potloodlijnen en de resterende bramen te verwijderen.

11 Stap 8: boren maar Nu kan je alle overige blokjes boren.
(Dit neemt ongeveer een uur in beslag.)

12 Stap 9: kleurmerk geven Als je alle gaatjes geboord hebt, verdeel dan de blokjes in 4 reeksen van 50. Zet op de onderkant van 50 blokjes (dus niet de kant met de gaatjes) een rode verfstip, op de volgende 50 een blauwe, op de volgende 50 een groene en op de laatste 50 een gele. Tip: het kan handig zijn om deze stap te combineren met het verven van de drevels = stap 13.

13 Stap 10: etiketten nummeren
Je beschikt nu over 4 reeksen van 50 blokjes met telkens 4 boorgaten. Maak op de computer 4 reeksen etiketten van 1 t.e.m. 50. (Je kan een sjabloon downloaden via de Lerarenkit.) Nummer elke reeks van 1 t.e.m. 50 door er op de voorkant een etiket op te kleven. (Je kan ze ook nummeren door er met een alcoholstift een nummer op te schrijven.) Afhankelijk van het niveau van je leerlingen kan je de nummering veranderen, bv. binair. Dit verhoogt de moeilijkheidsgraad.

14 Stap 11: opdrachten Leg de blokjes per kleur en op nummer naast elkaar en draai ze om met de achterzijde naar boven. Langs de achterzijde moet je op elk blokje nog een etiket plaatsen met telkens een letter of lettercombinatie. Wanneer de blokjes in de juiste volgorde naast elkaar liggen en je draait ze om, dan moeten de letters een opdracht vormen die de leerlingen moeten uitvoeren. Dit kan een doeopdracht of een opzoekopdracht zijn.

15 Stap 12: opdrachten Mogelijke vragen/opdrachten voor op de achterzijde: W-e-l-k-e-k-r-a-c-h-t-z-o-r-g-t-e-r-v-o-o-r-d-a-t-ee-n-v-l-ie-g-t-u-i-g-i-n-d-e-l-u-c-h-t-b-l-ij-f-t-? D-o-o-r-w-e-l-k-e-v-ie-r-f-a-c-t-o-r-e-n-k-en-m-e-r-k-t-e-l-k-t-r-a-n-s-p-o-r-t-m-i-d-d-e-l-z-i-c-h-? D-e-w-r-ij-v-i-n-g-m-e-t-d-e-w-e-g-b-ij-t-r-a-n-s-p-o-r-t-o-v-e-r-l-a-n-d-o-f-r-ai-l-s-n-o-e-m-t-m-e-n

16 Stap 13: drevels verven In de gaatjes van de blokjes moeten de leerlingen tijdens het spel drevels plaatsen. Je beschikt over 800 drevels. Geef de kopjes een likje verf. 200 rood 200 blauw 200 groen 200 geel

17 Het spel spelen Projectdossier 6

18 Het spel Voor je kan starten Materiaal Deel de klas op in 2 groepen.
Kies binnen elke groep een ploegbaas en een onderploegbaas. Zij nemen bij discussie de eindbeslissing en de eindverantwoordelijkheid binnen hun groep. Materiaal Elke groep krijgt: 100 blokjes, de rode en de groene reeks horen samen en de blauwe en de gele reeks horen samen; 400 drevels, 100 van elke kleur in een grote doos (bv. van ijs); 6 lege botervlootjes of potjes.

19 Voorbereidingen Leg de blokjes voor de 2 groepen op 2 aparte tafels en meng ze per tafel door elkaar. Plaats de bak met de drevels ernaast. Toon (met voorbeeld of via projectie) de kleurencombinatie waarin de leerlingen de stokjes in de boringen moeten plaatsen. (Die combinatie kies je zelf.) Bv. linksboven geel rechtsboven blauw rechtsonder rood linksonder groen

20 Doel van het spel De leerlingen moeten zo snel mogelijk met hun groep:
de drevels in de juiste volgorde in de blokjes steken; de blokjes volgens nummer leggen; de blokjes aan de andere zijde van het lokaal in de juiste volgorde op een bank leggen; de opdrachten uitvoeren die met de letters op de achterzijden gevormd worden. Hoe te beginnen? Verdeel het klaslokaal in twee gelijke delen, zodat beide ploegen even veel ruimte hebben. De leerlingen mogen nadat ze een ploegbaas en een onderploegbaas gekozen hebben 10 minuten overleggen hoe ze het spel gaan aanpakken. De leerlingen mogen vooraleer de tijdopname start, de schoolbanken op een andere manier plaatsen om het spel efficiënter te laten verlopen. Dit doet elke groep naar eigen inzicht. De ploegbazen mogen voor de start de blokjes van de andere ploeg nog eens goed mengen om er zeker van te zijn dat ze goed door elkaar liggen.

21 Het spel spelen De puntentelling = het resultaat
Eenmaal het spel start, begint de tijd te lopen. (Je kan via internet een chronometer op het bord projecteren zodat de leerlingen de tijd kunnen volgen.) Beide groepen moeten zo snel mogelijk de 4 opdrachten uitvoeren. Hoe zij de opdrachten tot een goed einde brengen, maken ze zelf uit. Creativiteit, doordacht te werk gaan en teamwork zijn hier van groot belang. De rol van de leerkracht tijdens het spel is beperkt tot observeren. Hij/zij zal veel over zijn/haar leerlingen leren! De puntentelling = het resultaat Per minuut dat de groep aan een opdracht werkt, kost elk afgewerkt blokje € 1 per leerling in die groep. Op deze manier is er een compensatie wanneer de ene groep een leerling meer zou hebben dan de andere groep. Per foute kleurencombinatie wordt € 1 bij de kostprijs bijgeteld. De groep die als eerste de opdracht succesvol uitvoert, krijgt een korting van € 5 per blokje. De groep met de laagste stukprijs wint.

22 Wat leren de leerlingen?
Het logistieke spel is een manier om het belang van logistiek en productieprocessen op een leuke en boeiende manier te laten ervaren. De leerlingen leren: het belang van een goede logistieke keten inschatten; dat een productieproces een logische volgorde moet hebben; dat tijd in een productieproces geld kost; dat fouten in een proces moeten vermeden worden omdat dit kosten met zich meebrengt; samenwerken; systematisch/logisch werken; leiding geven en orders ontvangen; …. Nota: Probeer indien mogelijk het spel te filmen. Dit maakt het makkelijk om nadien met je leerlingen de stappen te bespreken en hen zichzelf en elkaar te laten evalueren.

23 Eindbespreking Maak zeker tijd voor een nabespreking!
Eventuele vragen om te reflecteren Hoe komt het dat de ene ploeg sneller was dan de andere? Welk systeem hebben de respectieve groepen toegepast? Wat zou je in dat systeem veranderen wanneer je het spel terug zou spelen? Hebben de ploegbazen goed gecoördineerd? Was er een duidelijke taakverdeling voor iedereen? Heeft iedereen zich aan zijn/haar taak gehouden? Wie was de beste/meest efficiënte werker uit de groep? Waarom? Wat is het belang van een goede logistieke keten? Welke link heeft dit spel met de opzoekopdracht ‘ de weg die chocolade aflegt’?


Download ppt "Techniek Explora logistiek spel"

Verwante presentaties


Ads door Google