De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zonnecollector Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zonnecollector Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord."— Transcript van de presentatie:

1

2 Zonnecollector

3 Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord. Verder gebruik je alléén de linkermuistoets om ergens op te klikken. Bijvoorbeeld: VERDER of MAAK EEN KEUZE Ga je gang VERDER Uitleg gebruik animatie.

4 Zonnecollector pomp Pompregeling (continueregeling) geiser Naar douche en andere tapplaatsen koudwatertoevoer zonnecollector Watertemperatuur- sensor Isolatie Warmtewisselaar drukbeveiliging tapwater Water voorraad Hier zie je het principeschema van een zonnecollector. Deze kun je verdelen in drie delen. temperatuursensor

5 Zonnecollector pomp Pompregeling (continueregeling) geiser Naar douche en andere tapplaatsen koudwatertoevoer zonnecollector Watertemperatuur- sensor Isolatie Warmtewisselaar drukbeveiliging tapwater temperatuursensor In dit deel zie je de toevoer van koud water (blauw) naar het watervoorraadvat en de bestaande geiser. Verder zie je de warmwatervoorziening vanuit de geiser en het watervoorraadvat. Water voorraad De watervoorziening voor het dagelijks gebruik. De isolatie zorgt dat de warmte niet weg kan. De drukbeveiliging voorkomt dat de druk in het vat te hoog kan oplopen.

6 Zonnecollector pomp Pompregeling (continueregeling) geyser Naar douche en andere tapplaatsen koudwatertoevoer zonnecollector Watertemperatuur- sensor Isolatie Warmtewisselaar drukbeveiliging tapwater temperatuursensor Water voorraad De zonnecollector, de pomp en de warmtewisselaar met daarin het watervoorraadvat.

7 Zonnecollector pomp Pompregeling (continueregeling) geiser Naar douche en andere tapplaatsen koudwatertoevoer zonnecollector Watertemperatuur- sensor Isolatie Warmtewisselaar drukbeveiliging tapwater temperatuursensor Water voorraad Tot slot het besturingsgedeelte (zwart) met daarin de pompregeling met pomp en diverse sensoren.

8 Voor je ook maar iets begrijpt van deze zonnecollector moet je eerst iets weten over een warmtewisselaar. In de koelkast zit tegen de achterwand een warmtewisselaar. Hier wordt de warmte uit de koelkast gehaald en naar buiten gebracht. Achter de koelkast wordt deze warmte weer aan de omgeving afgestaan. Hierdoor neemt de temperatuur in de koelkast af. Door deze warmtewisselaar stroomt een vloeistof die voor dit proces zorgt. Zonnecollector Verder moet je weten dat in onze dampkring rondom de aarde ALTIJD warmte aanwezig is, ook bij 60 graden onder nul. De warmte is pas weg bij 273 graden Celsius onder nul ofwel bij 0 graden Kelvin. Dus ook in deze omgeving zit nog genoeg warmte om eruit te halen. Bij een met water gevulde zonnecollector kan dat echter niet omdat het water dan zou bevriezen.

9 Zonnecollector pomp Pompregeling (continueregeling) geiser Naar douche en andere tapplaatsen koudwatertoevoer zonnecollector Watertemperatuur- sensor Isolatie Warmtewisselaar drukbeveiliging tapwater temperatuursensor Water voorraad Het koude water in de warmtewisselaar wordt naar de zonnecollector gepompt, daar verwarmt en terug gepompt in de warmtewisselaar. Het warme water stijgt altijd op en komt dus boven in de warmtewisselaar te zitten. Ook in de zonnecollector zit een warmtewisselaar die als volgt werkt.

10 Zonnecollector pomp Pompregeling (continueregeling) geiser Naar douche en andere tapplaatsen koudwatertoevoer zonnecollector Watertemperatuur- sensor Isolatie Warmtewisselaar drukbeveiliging tapwater temperatuursensor Water voorraad Omdat de warmtewisselaar rondom de watervoorraad zit zal de warmte van de wisselaar naar de watervoorraad worden overgebracht.

11 Zonnecollector pomp Pompregeling (continueregeling) geiser Naar douche en andere tapplaatsen koudwatertoevoer zonnecollector Watertemperatuur- sensor Isolatie Warmtewisselaar drukbeveiliging tapwater temperatuursensor Water voorraad Dit gebeurt niet altijd. Als de temperatuur van het water in de zonnecollector te laag wordt (bij vriezend weer) of te hoog (nabij het kookpunt) zal de pomp uitschakelen. Het water in de leidingen loopt dan terug het vat in zodat in de collector niets fout kan gaan. Verder zal de pomp ook stoppen als het water in het vat is opgewarmd. Hiervoor zorgt de watertemperatuur-sensor.

12 Zonnecollector pomp Pompregeling (continueregeling) geiser Naar douche en andere tapplaatsen koudwatertoevoer zonnecollector Watertemperatuur- sensor Isolatie Warmtewisselaar drukbeveiliging tapwater temperatuursensor Water voorraad Het op te warmen water krijgt niet altijd de temperatuur die nodig is. Daarom is in het systeem ook de bestaande geiser opgenomen die extra warm water kan toevoeren. Bij veel behoefte zal de geiser dus meer moeten verwarmen.

13 Maak een keuze en klik met de linkermuisknop op één van de mogelijkheden: Alles opnieuw Stoppen Je weet nu: Wat een warmtewisselaar doet Dat een zonnecollector warmte door zonnestraling opneemt Dat er een beveiliging moet zijn tegen bevriezing en oververhitting Dat er een beveiliging moet zijn tegen te hoge waterdruk in het voorraadvat Zonnecollector

14 Deze animatie is gemaakt door I J TH M van Dijk Einde van deze animatie. Ga nu weer verder met je boek. Zonnecollector


Download ppt "Zonnecollector Deze animatie is ontworpen door Inno van Dijk uit Zevenaar Als deze groene toetsen in beeld komen gebruik je…… …….deze toetsen op je toetsenbord."

Verwante presentaties


Ads door Google