De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

KOOKDEMO Dimitri Declercq “14 april 2007”. INHOUD Inleiding Inleiding Recepten Recepten Aardappelen in citroen gekookt; Aardappelen in citroen gekookt;

Verwante presentaties


Presentatie over: "KOOKDEMO Dimitri Declercq “14 april 2007”. INHOUD Inleiding Inleiding Recepten Recepten Aardappelen in citroen gekookt; Aardappelen in citroen gekookt;"— Transcript van de presentatie:

1 KOOKDEMO Dimitri Declercq “14 april 2007”

2 INHOUD Inleiding Inleiding Recepten Recepten Aardappelen in citroen gekookt; Aardappelen in citroen gekookt; Maatjes met appel- en selderijsalade; Maatjes met appel- en selderijsalade; Salade van bosbes, perzik en citrusvruchten met volkorenyoghurt; Salade van bosbes, perzik en citrusvruchten met volkorenyoghurt; Zalmpakketje met dillesaus; Zalmpakketje met dillesaus; Peertje in chocoladesaus. Peertje in chocoladesaus.

3 Voeding bij diabetes diabetesdieet Diabetes koolhydraten insuline

4 Voedingsadvies => koolhydraten SuikersMonosacharidenDisacharidenPolyolen Glucose, galactose en fructose Sucrose, lactose en trehalose Sorbitol en mannitol OligosacharidenMalto-oligosachariden Andere oligosachariden Maltodextrines Raffinose, stachyose, fructo- oligosachariden PolysacharidenZetmeel Niet zetmeel polysachariden Amylose, amylopectine, gemodificeerd zetmeel Cellulose, hemicellulose, pectine en hydrocolloïden

5 Voedingsadvies => koolhydraten Enkele benamingen op een rijtje: Enkele benamingen op een rijtje: Bietsuiker = sacharose = sucrose; Bietsuiker = sacharose = sucrose; Vruchtensuiker = fructose; Vruchtensuiker = fructose; Druivensuiker = glucose = dextrose; Druivensuiker = glucose = dextrose; Andere verteerbare suikers: suikerstropen; Andere verteerbare suikers: suikerstropen; Niet verteerbare suikers (voedingsvezels): Polydextrose, oligofructose, raftilose, inuline, …. Niet verteerbare suikers (voedingsvezels): Polydextrose, oligofructose, raftilose, inuline, ….

6

7

8

9

10 RECEPTEN Aardappelen in citroen gekookt Ingrediënten: Ingrediënten: 600 gram aardappelen 600 gram aardappelen laurierblad laurierblad 750 ml ontvette bouillon 750 ml ontvette bouillon 50 ml citroensap 50 ml citroensap 2 teentjes knoflook 2 teentjes knoflook peterselie peterselie

11 RECEPTEN Werkwijze : Werkwijze : Schil de aardappelen en snijd ze in stukken die even groot zijn. Breng dit samen met het laurierblad, bouillon, citroensap en knoflook aan de kook onder gesloten deksel. Laat koken tot de aardappelen gaar zijn. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken die even groot zijn. Breng dit samen met het laurierblad, bouillon, citroensap en knoflook aan de kook onder gesloten deksel. Laat koken tot de aardappelen gaar zijn. Reinig ondertussen de peterselie en hak fijn. Garneer de aardappelen met de peterselie vóór het opdienen. Reinig ondertussen de peterselie en hak fijn. Garneer de aardappelen met de peterselie vóór het opdienen.

12 RECEPTEN Maatjes met appel- en seldersalade Ingrediënten:Vinaigrette: Ingrediënten:Vinaigrette: 200 gr maatjes1 kfl mosterd 200 gr maatjes1 kfl mosterd 150 g boontjes1 eetl wijnazijn 150 g boontjes1 eetl wijnazijn 2 tomaten2 eetl koolzaadolie 2 tomaten2 eetl koolzaadolie 50 g bleekselder2 eetl water 50 g bleekselder2 eetl water 50 g uipeper (evt.zout) 50 g uipeper (evt.zout) ½ granny smith ½ granny smith 12 roze peperbollen 12 roze peperbollen 12 peterselieblaadjes 12 peterselieblaadjes 10 g zachte margarine 10 g zachte margarine citroensap citroensap

13 RECEPTEN Werkwijze: Werkwijze: Reinig de boontjes, kook ze beetgaar en snijd ze in gelijke stukken. Snijd de tomaten in 4. Verwijder de pitjes en snijd elk partje in 3 reepjes. Reinig de boontjes, kook ze beetgaar en snijd ze in gelijke stukken. Snijd de tomaten in 4. Verwijder de pitjes en snijd elk partje in 3 reepjes. Verwijder de graten uit de maatjes en leg ze 10 minuten in de diepvries. Snijd de filets diagonaal in 3 minuten of meer gelijke stukken (ruitvormig). Verwijder de graten uit de maatjes en leg ze 10 minuten in de diepvries. Snijd de filets diagonaal in 3 minuten of meer gelijke stukken (ruitvormig). Snijd de bleekselder en de uien in fijne julienne. Verhit de margarine en laat bleekselder en uien 5 minuten stoven. Schil de appel en snijd in julienne. Voeg er een weinig citroensap aan toe. Snijd de bleekselder en de uien in fijne julienne. Verhit de margarine en laat bleekselder en uien 5 minuten stoven. Schil de appel en snijd in julienne. Voeg er een weinig citroensap aan toe. Meng appel, selder, uien, boontjes en peperbollen door elkaar. Maak de vinaigrette door de ingrediënten te mengen. Leg de groentesalade op een bergje en leg er de maatjes naast. Werk af met reepjes tomaat. Serveer met vinaigrette. Meng appel, selder, uien, boontjes en peperbollen door elkaar. Maak de vinaigrette door de ingrediënten te mengen. Leg de groentesalade op een bergje en leg er de maatjes naast. Werk af met reepjes tomaat. Serveer met vinaigrette.

14 RECEPTEN Salade van bosbes, perzik en citrusvruchten met volkorenyoghurt Ingrediënten: Ingrediënten: 200 g bosbessen 200 g bosbessen 2 sinaasappels, in partjes 2 sinaasappels, in partjes 2 grapefruits, in partjes 2 grapefruits, in partjes 2 perziken, gehalveerd, zonder pit en in plakjes 2 perziken, gehalveerd, zonder pit en in plakjes 50 g geroosterde graankorrels 50 g geroosterde graankorrels 300 g yoghurt 300 g yoghurt 2 tl ahornsiroop 2 tl ahornsiroop

15 RECEPTEN Werkwijze: Werkwijze: Verdeel het fruit over 4 schaaltjes. Meng de overige ingrediënten, schep het mengsel over het fruit en serveer. Verdeel het fruit over 4 schaaltjes. Meng de overige ingrediënten, schep het mengsel over het fruit en serveer.

16 RECEPTEN Zalmpakketje met dillesaus Ingrediënten: Ingrediënten: 4 sneetjes gerookte zalm 4 sneetjes gerookte zalm 75 g zalmfilet 75 g zalmfilet 75 g wijtingfilet 75 g wijtingfilet 100 ml visbouillon 100 ml visbouillon 40 g magere witte kaas 40 g magere witte kaas bieslook bieslook Dille Dille 125 ml light room of sojaroom 125 ml light room of sojaroom peper peper

17 RECEPTEN Werkwijze: Werkwijze: Kook de zalm- en wijtingfilets in een bodempje visbouillon gaar. Laat ze vervolgens afkoelen. Kook de zalm- en wijtingfilets in een bodempje visbouillon gaar. Laat ze vervolgens afkoelen. Snijd de gekookte filets fijn en meng er de witte kaas onder en wat gesnipperde dille. Gebruik een mokkatasje om de pakketjes te maken, zodat ze een gelijkmatige vorm krijgen: Snijd de gekookte filets fijn en meng er de witte kaas onder en wat gesnipperde dille. Gebruik een mokkatasje om de pakketjes te maken, zodat ze een gelijkmatige vorm krijgen: Leg eerst 2 sprietjes bieslook in het tasje. Leg hier een sneetje gerookte zalm op en vul dit op met het vismengsel. Vouw de overhangende delen gerookte zalm dicht en maak voorzichtig knoopjes in de bieslook. Leg eerst 2 sprietjes bieslook in het tasje. Leg hier een sneetje gerookte zalm op en vul dit op met het vismengsel. Vouw de overhangende delen gerookte zalm dicht en maak voorzichtig knoopjes in de bieslook. Stort het pakketje in het midden van een bord. Maak nu de saus. Snijd dille fijn en meng die onder de room. Voeg peper toe naar smaak. Stort het pakketje in het midden van een bord. Maak nu de saus. Snijd dille fijn en meng die onder de room. Voeg peper toe naar smaak. Giet de saus rond de zalmpakketjes zodat een spiegel saus bekomen wordt op elk bord. Garneer nog met wat dilletakjes. Giet de saus rond de zalmpakketjes zodat een spiegel saus bekomen wordt op elk bord. Garneer nog met wat dilletakjes.

18 RECEPTEN Peertje in chocoladesaus Ingrediënten: Ingrediënten: 4 kleine peren 4 kleine peren 400 ml water 400 ml water ½ citroen ½ citroen 8 gr amandelschilfers 8 gr amandelschilfers 250 gr sojadessert fondant 250 gr sojadessert fondant 4 muntblaadjes 4 muntblaadjes

19 RECEPTEN Werkwijze : Werkwijze : Schil de peertjes, laat het steeltje eraan en snijd onderaan vlak af, zodat de peertjes gemakkelijk kunnen staan. Schil de peertjes, laat het steeltje eraan en snijd onderaan vlak af, zodat de peertjes gemakkelijk kunnen staan. Pocheer de peren gaar in kokend water waaraan citroensap werd toegevoegd. Laat de peren in het kookvocht afkoelen. Pocheer de peren gaar in kokend water waaraan citroensap werd toegevoegd. Laat de peren in het kookvocht afkoelen. Rooster de amandelschilfers. Rooster de amandelschilfers. Snijd de peren eventueel in partjes, leg ze op een schaaltje en dresseer de peren met de sojadessert. Werk af met munt en amandelschilfers. Snijd de peren eventueel in partjes, leg ze op een schaaltje en dresseer de peren met de sojadessert. Werk af met munt en amandelschilfers.


Download ppt "KOOKDEMO Dimitri Declercq “14 april 2007”. INHOUD Inleiding Inleiding Recepten Recepten Aardappelen in citroen gekookt; Aardappelen in citroen gekookt;"

Verwante presentaties


Ads door Google