De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 6 ENZYMEN.  opbouw en werking mechanisme  Invloeden op de enzymactiviteit  Temperatuur  pH  Enzym-substraatconcentratie  Remstoffen 

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 6 ENZYMEN.  opbouw en werking mechanisme  Invloeden op de enzymactiviteit  Temperatuur  pH  Enzym-substraatconcentratie  Remstoffen "— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 6 ENZYMEN

2  opbouw en werking mechanisme  Invloeden op de enzymactiviteit  Temperatuur  pH  Enzym-substraatconcentratie  Remstoffen  Naamgeving  Toepassing mogelijkheden enzymen  Spijsverteringsenzymen H6 ENZYMEN

3  VIDEO ENZYMEN

4 ACTIVERINGS ENERGIE Activeringsenergie = energie die nodig is om een reactie te activeren Meeste chemische reacties verlopen langzaam of vinden niet plaats onder standaard condities

5 WERKING VAN EEN KATALYSATOR Katalysator = stof die de activeringsenergie verlaagt

6  Meeste chemische reacties in de cel verlopen niet vanzelf  Enzymen zijn de katalysatoren (biokatalysatoren)  Reactiesnelheden verhoogt met factor 10 6 tot 10 7 ° WERKING ENZYM

7

8 SLEUTEL - SLOT MODEL Enzym – substraat complex is een specifieke binding Splitsing: Synthese

9 SPLITSING MALTOSE DOOR ENZYM MALTASE

10  Groepjes  Invloed temperatuur  Invloed pH  Invloed van de substraat-enzymconcentratie  remstoffen  10 min verdieping individueel  5 min doorspreken met groep  20 min nummers bij elkaar OPDRACHT VIERTALLEN

11  Invloed van zuurgraad (pH)  Invloed van Temperatuur  Invloed van Enzymsubstraat concentratie  Invloed van remstoffen ENZYMACTIVITEIT

12  Optimum curve INVLOED VAN TEMPERATUUR

13  In actief enzym  denaturatie RUIMTELIJKE STRUCTUUR ENZYM

14  Optimum is verschillend voor verschillende enzymen INVLOED ZUURGRAAD OP ENZYM

15 INVLOED SUBSTRAAT- EN ENZYMCONCENTRATIE Er treedt Verzadiging op

16  Competitieve remming (reversibel remming) INVLOED VAN REMSTOFFEN OP ENZYMEN

17  NON- Competitieve remming (irreversibel remming) INVLOED VAN REMSTOFFEN OP ENZYMEN

18  Stap 1 - Opdracht: Kies een artikel per tweetal  Stap 2 - Artikel samenvatten  Lees het artikel door (15 min) – globaal (ga niet in op details)  Maak een samenvatting van 2 zinnen van elke alinea  Omcirkel of Streep in het artikel de belangrijkste punten aan. (alles wat te maken heeft met enzymen)  Stap 3 - Beantwoord de volgende vragen adv de samenvatting  Wat is het doel van het onderzoek?  Voor welke industrie/ richting wordt dit onderzoek gedaan?  Welke rol spelen enzymen in het onderzoek?  Wat hopen ze te bereiken in de toekomst?  Stap 4 – Deel het met de klas; verwerk de vragen in je verhaal ENZYMEN IN DE INDUSTRIE

19

20 KlasseWerkingKenmerkende reactie EC 1 Oxidoreductasen Oxidoreductasen Katalyseren redoxreacties AH + B → A + BH (gereduceerd) A + O → AO (ge-oxideerd) EC 2 Transferases Transferases Katalyseren de overdracht van een functionele groep van het ene molecuul naar het andere molecuul AB + C → A + BC EC 3 Hydrolasen Hydrolasen Katalyseren de hydrolytische splitsing van stoffen AB + H 2 O → AOH + BH EC 4 Lyases Lyases Voegen toe of verwijderen groepen voor de vorming van dubbele bindingen RCOCOOH → RCOH + CO 2 of [X-A-B-Y] → [A=B + X-Y] EC 5 Isomerasen Isomerasen Katalyseren de omvorming van een verbinding in een isomere structuur AB → BA EC 6 Ligasen Ligasen Verbinden twee moleculen ten koste van een ATP-molecuul (niet bij Rubisco) X + Y+ ATP → XY + ADP + Pi 6 GROEPEN ENZYMEN (KLASSIFICATIE)

21  EC-nummer  Zij worden ook geklasseerd met een nummering: het EC- nummer (Enzyme Commission number). Dit nummer is gebaseerd op de chemische reacties die ze katalyseren. Het EC-nummer bestaat uit 4 getallen en begint met een cijfer dat één van de zes bovenstaande hoofdgroepen (of klassen) aanduidt. De twee hieropvolgende getallen bepalen de subgroep en de sub-subgroep. Het laatste getal tenslotte bepaalt specifiek het enzym in de sub-subgroep waarover het gaat. Een voorbeeld is katalase, aangeduid met "EC ", dit wil zeggen dat het tot klasse 1 (de oxidoreductasen) behoort, in de subgroep 11 (met een peroxide als acceptor), in de sub-subgroep 1 (er is maar één subgroep in 1.11), en het gaat hier om het 6de enzym (katalase) EC NUMMER

22 OEFENINGEN Vraag 1 Vraag 2: stencil opdracht


Download ppt "Hoofdstuk 6 ENZYMEN.  opbouw en werking mechanisme  Invloeden op de enzymactiviteit  Temperatuur  pH  Enzym-substraatconcentratie  Remstoffen "

Verwante presentaties


Ads door Google