De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het kerkgebouw als huis van de gemeente

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het kerkgebouw als huis van de gemeente"— Transcript van de presentatie:

1 Het kerkgebouw als huis van de gemeente
Ons gemeente huis Het kerkgebouw als huis van de gemeente

2 In de discussies over onderhoud van ons kerkgebouw realiseerden we ons als CVB dat er geen kader is om besluiten te toetsen met als resultaat kleine aanpassingen en vooral het continueren van de status quo.

3 Een veelkleurig geluid
Schitterend historisch pand Niet weg uit centrum We zitten hier prima Laten we een andere kerk kopen met parkeerplaatsen Nieuw bouw Niet investeren in stenen maar in mensen Opknappen als we niet extra hoeven Te betalen Huren

4 Kerkbouw is ook geloofszaak
We willen een levende gemeente zijn van Jezus Christus. Dat is: God kennen en eren in Christus (Boven) Elkaar kennen en dienen in Christus (Binnen) Open zijn en dat ook uitstralen (Buiten) Een kerkgebouw is hierbij ondersteunend.

5 Kaders Gemeente schets: Demografische ontwikkelingen?
Wat voor een gemeente zijn? Welke activiteiten horen daarbij? Welke eisen stellen deze activiteiten aan het kerkgebouw? Demografische ontwikkelingen? Workshop eisen voor kerkgebouw Interviews

6 Samenstelling van de gemeente
Onze gemeente is relatief jong. Gemiddelde leeftijd is 32,7 jaar. Relatief veel jongeren tussen de 20 en 30 jaar. Leeftijdscategorie 40+ ondervertegenwoordigd. Relatief veel vrouwen. Hoge doorstroming. 60% in 10 jaar uitgestroomd. dat vele mensen redelijk tot zeer kort lid zijn van de gemeente; dat het moeilijk is vaste vriendschapsbanden op te bouwen; dat veel mensen sociale netwerken hebben die zich voor een belangrijk deel uitstrekken tot ver buiten de grenzen van onze gemeente.

7 Workshop/interview resultaten
Pluspunten: Mooie plek in de binnenstad aan een gracht Het centrum als vergaderplaats is voor ieder acceptabel Schitterende symetrische kerkzaal met een geweldige akoustiek Geinventariseerde wensen bij TG en gemeenteavond: Betere ontmoetingsruimte (koffie/centrale hal) Onvoldoende toiletten Keuken te beperkt Nevenruimten (vergaderruimte) beperkt, niet optimaal ingericht, doorloop. Podium ipv preekstoel Ruimere fietsenberging Sfeer van het kerkgebouw, gedateerde kleuren, inrichting Parkeren Belangrijk: Wat zijn de (technische) mogelijkheden binnen ons pand? Eisen Monumenten & Archeologie gem. Leiden, eisen brandweer? Toekomstige ontwikkelingen? (fusie CGK, ledenaantal, economie) Markt: Kansen om te kopen/verkopen/huren? Financieel: Is er geld beschikbaar? Verkoopwaarde kerk?

8 Geen directe noodzaak om te ver bouwen

9 Uitgangspunten Verkopen en kopen Een ander pand komt pas in beeld als verbouw geen optie is of onevenredig duur. Huren Wordt niet onderzocht omdat we een eigen kerk hebben. Samengaan met CGK 2 wijken, elk met een volwaardig kerkgebouw is uitgangspunt Ontwikkeling ledenaantal Over 15 jaar is nog steeds een volwaardig kerkgebouw nodig ondanks een momenteel iets dalend ledenaantal Voorwaarde Voldoende middelen, draagvlak binnen de gemeente

10 Financieel Reservering onderhoud: 145.000
Subsidie:stel ± 50% van 93k Aktie Totaal maximaal beschikbaar Volledige onderhoudspot!! Subsidie is er onder voorwaarden!! Is er bereidheid tot geven??

11 Actualiteit

12 Kerkbouw is ook geloofszaak
We willen een levende gemeente zijn van Jezus Christus. Allereerst moet er de mogelijkheid zijn om op een verantwoorde en goede manier de liturgie te vieren. (orgel, zang, ruimte band, podium, preek, open naar buiten, elkaar ontmoeten) Daarnaast is er echter ook behoefte aan nevenruimten voor activiteiten die voortvloeien uit de dienende, lerende en pastorale taken van de kerk: vergaderruimte, catechetisch onderwijs, bijbelcursus, pastorale gesprekken. Zomaar wat mogelijkheden: Stilte centrum in drukke stad, Eetgelegenheid voor (huis)groepen, Recepties, Jongerensoos, verhuur aan derden. Elk van de kernactiviteiten is van essentieel belang en de ene mag niet verabsoluteerd worden ten koste van de andere.

13 Huidige situatie

14 Mogelijkheden kerkzaal
Ontmoetingshal 15 bij 4,9 meter dmv een scheidings-wand net voor de achterste twee banken te plaatsen. Portalen & ruimte onder orgel open maken. Podium Voor in de kerk een podium te plaatsen en de preekstoel verwijderen/aanpassen. Aantal zitplaatsen Blijft bijna gelijk. Voor de voorste rij stoelen kan een een verloren rij worden geplaatst. Opties Galerij boven de hal Deels beweegbaar podium ivm doorgang avondmaal

15 Begane grond Keuken bij ontmoetingsruimte Trap naar boven
Brede gangen (2 richtingverkeer) 4 toiletten met voorportaal Vergaderzaal 12 personen bij vergadertafel 15 personen bij rijtjes opstelling

16 1e verdieping Ideaal: een zaal van 7 bij 3 meter = tafel van 5 bij 1,2 = vergaderplekken mooi bovenlicht podium optie?

17 Hoe verder? Willen we de kwaliteit van het samenzijn in de Herengrachtkerk verhogen door een herinrichtingsplan uit te werken met een architect zodat opties en kosten inzichtelijk worden tbv besluitvorming? Dan maken we kosten, ook als we de plannen niet uitvoeren! Uitvoering: faseren, stap voor stap. Niet verder springen dan de financiële polsstok lang is.

18 Voorbeeld Eredienst c.q. liturgie: zingen als gemeente, goede begeleiding met orgel, piano en band; liederen zingen die minder bekend zijn; vrolijke koorzang, cantorij ….. We willen een pastorale gemeente zijn: omzien naar elkaar in de kleine groepen; je prettig voelen; samen beleven; passieve gemeenteleden benaderen; ontmoetingsplaats zijn; inspirerende gemeente die het christelijke geloof uitdraagt; grotere participatie van gemeenteleden tijdens de kerkdienst; gastvrije gemeente voor nieuwkomers ….. We willen een actieve gemeente zijn: geldwervingsacties; werkgroepjes voor speciale projecten; bloemen schikken; zichtbaar zijn voor de gemeente door activiteiten van de kindernevendienst te laten zien …… We hebben ideeën over het kerkgebouw: spel met kleuren en licht; warme kleuren; goede, comfortabele stoelen die verplaatsbaar zijn; projectie (beamer) van kleuren en/of teksten; aantrekkelijke liturgische inrichting; kinderen speciale plek vooraan, samen met leiding; bijruimtes visueel aantrekkelijk; goede akoestiek; kerkgebouw toegankelijk voor andere kerkgemeentes; goed bereikbaar, auto of openbaar vervoer; multifunctioneel qua inrichting ……

19 Kunst Kunst en religie hebben wezenlijk met elkaar te maken.
Beide zoeken vorm te geven aan het onzichtbare en onzegbare. De kerk, ook de plaatselijke geloofsgemeenschap, kan, mag en moet getuigen van haar geloof in de toekomst, in de nieuwe wereld, door ver-beeld-ing van het geheim in beelden van onze tijd.


Download ppt "Het kerkgebouw als huis van de gemeente"

Verwante presentaties


Ads door Google