De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

TWV pilot kort verblijf kennismigranten

Verwante presentaties


Presentatie over: "TWV pilot kort verblijf kennismigranten"— Transcript van de presentatie:

1 TWV pilot kort verblijf kennismigranten
Marco van der Vinne University of Groningen International Service Desk

2 TWV tewerkstellingsvergunning
De Nl. arbeidsmarkt is beperkt & beschermd; Roemenen/Bulgaren/niet-EU-onderdanen hebben toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt o.g.v.: - het soort verblijfsrecht, met daarbij de bepalende arbeidsmarktaantekening, vb.: “Arbeid vrij toegestaan; TWV niet vereist” “TWV niet vereist. Andere arbeid niet toegestaan”, etc.; of - o.g.v. een TWV. UWVwerkbedrijf behandelt de TWV aanvraag; dit duurt 3-5 weken.

3 Voor wie? Uit welke landengroep? Is een visum nodig?
3 Voor wie? Uit welke landengroep? Is een visum nodig? (zie landenoverzicht) Hoe lang duurt het verblijf? Toegang tot Nederland: MVV en verblijfsvergunning? Wel/niet Visum kort verblijf; en TWV? Wat komt de gast doen? Lesgeven/onderzoek of combinatie?

4 TWV, welke categorie Zie TWV aanvraagformulieren: Stagiaire
Gastdocent (dit is bij aanstelling tot 1 jaar een onverplichte TWV) Wetenschappelijk personeel: Onderdeel A: In dienst als PhD, aanstelling max. 3 jaar; Hoofdbezigheid: promoveren Onderdeel B: In dienst, aanstelling max. 2 jaar 11 maanden; Hoofdbezigheid: onderzoek; geen promovendus, maar bijv. professor/post-doc Overig: niet in dienst bij instelling, gastwerk max. 2 jaar; Hoofdbezigheid: onderzoek; geen promovendus, maar bijv. professor/post-doc Weliswaar is sprake van een ‘makkelijke TWV’: er is vrijstelling van prioriteit genietend aanbod. Maar er is de voorwaarde van een maximale duur van de aanstelling/uitnodiging; Als de aanstelling langer is dan resp. 3 jr / 2 jr en 11 mnd / 2 jr, dan is sprake van een ‘reguliere arbeidsplaats’, waarbij prioriteit genietend aanbod getoetst moet worden.

5 Pilot kort verblijf kennismigrant
Het UWV doet een pilot (van – ) voor de categorie: Een kenniswerker; voor ons soort instellingen gaat dit om wetenschappers. Let op: de naam ‘kennismigrant’ kan ongelukkig uitpakken, het zijn kenniswerkers die max. 90 dagen binnen periode van 180 hier verblijft en werkt; en o.g.v. de niet-Europese nationaliteit een visum kort verblijf nodig heeft, of hiervan is vrijgesteld (landengroep 1a, 2 en 3). Aansluiting op het toepasselijk bruto jaarsalaris van kennismigranten (< 30 jr. € ; > 30 jr. € ) . Deze categorie vestigt zich hier dus niet (een verblijfsvergunning als bijv. kennismigrant of Richtlijner is dus niet aan de orde).

6 Voordelen pilot Het UWV wil binnen twee weken beslissen.
Geen onderscheid qua TWV-categorie (gastdocent/ of ws personeel a/b/overig); in principe is alleen het inkomen een criterium. De duur van de aanstelling maakt niet meer uit, het mag ook een 0-aanstelling zijn voor onbepaalde tijd. De TWV is alleen nodig voor de verblijfsduur (enkel de dagen dat de gast hier verblijft en werkt). Alle soorten inkomen telt mee: de aanstelling aan onze instelling / of inkomen van de thuisuniversiteit / of een beurs of zelfs een dagvergoeding. Ook mag bijv. een deeltijdsalaris worden omgerekend naar rato voor de dagen dat de gast hier werkt. Er hoeven heel weinig stukken te worden meegestuurd, zie het aanvraagformulier.

7 Nadelen pilot Voor ieder bezoek moet een aparte TWV worden aangevraagd. De pilot sluit met het looncriterium niet aan op de uitzondering van UFO 01 (dat is geen uitkomst). De kenniswerker moet dus voldoen aan het kennismigranten looncriterium (dermate hoog, zodat nog steeds een groep buiten de boot valt). Het inkomen mag weliswaar naar rato worden omgerekend (bijv. naar dagsalaris) maar (!) het UWV eist dat er nog altijd wel voldaan wordt aan het minimum maandsalaris.

8 Flowchart TWV’s; toelichting
Zie bijlagen: Flowchart TWV’s Overige bijlagen TWV’s; Pilot….flowchart) Landenoverzicht Checklist work permit for (guest) researcher Concept aan de gast Staatscourant nr Aanvraagformulier (concept)


Download ppt "TWV pilot kort verblijf kennismigranten"

Verwante presentaties


Ads door Google