De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijn ‘voor alle dag'. De ronde van Frankrijk deel 7: Bordeaux

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijn ‘voor alle dag'. De ronde van Frankrijk deel 7: Bordeaux"— Transcript van de presentatie:

1 Wijn ‘voor alle dag'. De ronde van Frankrijk deel 7: Bordeaux
Concert voor viool en orkest W.A. Mozart :50: :50:17 Domaine des Crès Ricards Wijn ‘voor alle dag'. Van dit domein bieden wij twee rode wijnen aan voor elke dag. Een Cabernet Sauvignon en Een Merlot. Ze kenmerken zich door hun sap en fruit, maar zijn tegelijk mondvullend en stevig. De tannine is zacht. Deze wijnen zijn soms wat eigenzinnig, beetje stoer, maar puur en eerlijk.  De Cabernet heeft iets van aardbei in geur en smaak. Mooie zuren en geen overheersende zwarte bessen zoals de Cabernet zo vaak geeft in zuidelijke streken. De Merlot is ietwat ‘kruidiger’: soepel, vol met veel smaak van rood fruit. 5,06€

2 Bordeaux tussen de stromen
Entre-Deux-Mers Dordogne Gironde Garonne

3 Bordeaux Het mag u al duidelijk zijn dat er niet zoiets bestaat als « de Bordeauxwijn ». Dergelijk groot wijngebied, met verscheidene types ondergrond, waarop diverse druivenrassen aangeplant worden kan geen uniforme wijn opleveren, wel een grote verscheidenheid aan wijnen, tot en met topwijnen. Dan vermelden we nog niet eens de verschillen in vinificatietechnieken die ook hun rol spelen. Het zijn vooral de dure elitewijnen die bijdragen tot de reputatie van Bordeaux, maar ze maken slechts 5% van de totale productie uit. Een rit langs de wijnroute in de Médocstreek, leert dat het landschap zelf er uitziet als zeer gewoon: soms bijna vlakke wijngaarden, rustige plaatsjes, met hier en daar wat bossen. Het volstaat slechts enkele van de grote château’s te vermelden om te weten dat deze regio schitterende wijnen kan voortbrengen: Lafite Rothschild, Margaux, Latour, en nog vele andere.

4 6 gemeente-appellaties:
Bordeaux linkeroever / rechteroever wijnen en appellaties Médoc 6 gemeente-appellaties: St. Estèphe Pauillac Haut–Médoc St. Julien Listrac Margaux Moulis Pessac-Léognan Graves Bordeaux Côtes de Blaye Côtes de Bourg Bordeaux Graves de Vayres Côtes de Castillon Libournais: Entre-deux-mers Loupiac Barsac Sauternes Lalande de Pomerol - Fronsac Pomerol St. Emilion Médoc In de Médoc bestaan twee regionale appellaties: Haut-Médoc en Médoc en 6 gemeente-appellaties: St. Estèphe Pauillac Haut–Médoc St. Julien Listrac Margaux Pessac-Léognan wijnbouwgebied in Bordeaux.100% AOC sinds 9 september 1987. Graves Het gebied wordt geroemd om zijn heerlijke witte wijnen. Likeur wijnen 4

5 De meeste druiven die in de Bordeauxstreek worden verbouwd voor de productie van rode wijn, zijn de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc, die de wijn stevigheid, tannine en goede houdbaarheid geven en de Merlot, die de wijnen zachtheid en soepelheid geven. Witte wijnen komen voort uit de Sauvignon Blanc, de Semillon en de Muscadelle.

6 De veel heilzame eigenschappen bevattende stof “resveratrol” zit op allerlei plekken in de druivenstok (wortels, pitten, steeltjes), maar het meeste in de druivenschillen. Omdat bij rode wijnen de schillen altijd meegisten, bevatten die wijnen dus meer resveratrol dan andere. Vandaar dat onder andere Cabernet Sauvignon en Tannat zo hoog scoren met deze stof.

7 Ch. Vieux Larmande St. Emilion Grand Cru
Serveren bij: Struisvogel Lamsvlees Everzwijn Cabernet Franc (20%) Merlot (80%) 16,86€

8 Ch. Vieux Larmande St. Emilion Grand Cru
SAINT EMILION GRAND CRU 2005 Dit kleine familie Château van de familie Magnadeix behoort tot het allerbeste dat Saint Emilion te bieden heeft. Op het Château gelegen op de rechteroever van de rivier Gironde, werkt men voor het merendeel met de merlot druif, die bekend staat om het zachte fruit dat u in de smaak aantreft. Om de wijn meer spanning en diepgang te geven wordt de cabernet franc druif meegemengd. Deze wijn is van het topjaar 2005 en komt langzaam op dronk. De wijn is gemaakt van ca. 80% Merlot druiven en 20% Cabernet Franc druiven. De wijn herbergt als gevolg daarvan een prachtige combinatie van zacht fruit en kracht op de afdronk. Een heerlijk bouquet komt u reeds in het glas tegemoet, waar u onmiskenbaar zacht fruit (frambozen) in aantreft en wat gecompleteerd wordt door een mooie indruk van caramel op de achtergrond. Eenmaal in de mond ontwaart u in het begin de zachtheid van de Merlot, maar als u de wijn heeft doorgeslikt een mooi krachtige afdronk. Door deze evenwichtige combinatie is deze wijn uitermate geschikt om bij een hoofdgerecht als b.v. een Tournedos geschonken te worden. De ideale serveertemperatuur van deze wijn is 18 a 19 graden Celsius. Met zorg gebotteld op het Château. De wijn kan bewaard worden tot ca

9 Symphonie zoet geserveerd bij Kokoscheesecake
Sémillon en Sauvingnon. Waarbij de Sémillon overrijp geplukt wordt. Symphonie moelleux bij taart en uw desserten ,55€ Symphonie zoet geserveerd bij Kokoscheesecake

10 11,04€ Ch. Magneau bij Springbokfilet “Biodynamische wijnproducent”

11 Bordeaux - Médoc Ch. Des Cabans Cru Bourgeois 9,08€ Geserveerd bij:
Klein wild, gegrild en rood vlees Weg in Médoc Ch. Du Moulin Rouge Cru Bourgeois Haut-Médoc 13,48€ Ch. Dutruch Grand Poujeaux Cru Bourgeois Moulis en Médoc 13,53€ Geserveerd bij: Steak, Lendestuk, Lamskotelet, Duif

12 Kwaliteit op de eerste plaats
Bijna de helft van al onze wijnen zijn biodynamisch …niet omdat wij daar echt sterk naar zoeken, maar omdat het “de wijnbouwers” zelf zijn, die bezig zijn met hun vak! Het resultaat  is een druif met een sterkere concentratie aan mineralen. Naast een verbeterd effect op de gezondheid,  heeft dit ook een rechtstreekse invloed op de aroma's, op de structuur, en de smaakconcentratie van de wijn. Het duurt ook verschillende jaren voor ze biodynamisch mogen vermelden. Bij La Cabotte zal dat dit jaar 2009 trouwens het geval zijn.

13 Op de originele website gevonden
La démarche Terra Vitis garantit un mode de production de qualité respectant l'environnement. Les vins produits par le Château Magneau sont élaborés avec des raisins issus d'une exploitation qualifiée au titre de l'agriculture raisonnée et suivant la démarche Terra Vitis avec une raçabilité des pratiques culturales vérifiée par un organisme indépendant. Le dispositif d'agriculture raisonnée est encadré par les ministères de l'Agriculture et de la pêche et celui des Petites et Moyennes Entreprises, du Commerce, de l'Artisanat et des Professions Libérales. Château Magneau Rouge  2004 et 2005 Merlot 45%, Cabernet Sauvignon 45%, Cabernet Franc 15% Nez de bois fin, cerise, vanille, rond en bouche, ample, gras, soyeux, parfumé et très harmonieux. Servir avec des gibiers, viandes rouges, Prijs/fl. 11,04€

14 Kelder Dom. Des Crès Ricatds

15 Chateau Gruaud-Larose, Saint Julien
De Heer Gruaud laat zich in 1757 een prachtig kasteel aanleggen. Na enige tijd wordt de naam van zijn erfgenaam: de “Larose”, toegevoegd. Het wordt nadien, tengevolge van een erfkwestie in twee verdeeld; Gruaud Larose Sarget en Gruaud Larose Faure. Dhr Cordier heeft deze twee domeinen in de jaren dertig weer samengebracht. Vervolgens, wisselden verschillende eigenaars elkaar af maar de medewerkers bleven op post. Dankzij de tussenkomst van de financiële middelen van de groep Taillan (volledige restauratie, nieuwe vinificatiekelder) en dankzij de vaardigheid van de beroemde keldermeester Georges Pauli plaatst Gruaud Larose zich weer tussen de grootste wijnen van Saint-Julien. De eigenheid van deze wijn is nu fruitiger, zachter en heeft meer soepelheid dan vroeger. Het is de zoon van Jacques Merlaut, Dhr. Jean Merlaut die nu de leiding geeft aan het domein. In de geur is duidelijk mooi zwart fruit en wat peper te ontdekken. De smaak is intens zacht en zeer geconcentreerd. Echt prachtig. Druivenrassen Cabernet Sauvignon 60 % Cabernet Franc 8 % Merlot 30 % Petit Verdot 2 % Drinkbaar en houdbaar Drinkbaar vanaf heden Houdbaar t/m 2013 Kasteel Gruaud 23,72€

16

17 Temperatuur van de wijnen
Om de wijn goed voor te bereiden Temperatuur in de woonkamer Rode wijn, vol met veel tannine Rode wijn, licht met weinig tannine Witte wijn, droog, vol en complex Witte wijn, vol en zoet; voor dessert Ideale kelder temperatuur Witte wijn, halfdroog met veel fruit, fris Rosé Witte wijn, droog, licht en fruitig Champagne, Cava, Prosecco

18 Enkele raadgevingen en
Wat men absoluut niet mag doen Enkele raadgevingen: - Over het algemeen worden jonge wijnen koeler geserveerd dan rijpere wijnen. - Het verdient altijd de voorkeur wijn eerder te koelen dan niet koel genoeg te serveren, aangezien wijn in het glas snel warm wordt. - Het is belangrijk dat men vooruit bedenkt welke wijnen men wenst te serveren, want zij moeten de geschikte temperatuur geleidelijk aan bereiken, zonder warmteschokken te ondergaan. Wat men absoluut niet mag doen Witte wijnen: ijskoud zetten Rode wijnen: overdreven lauw laten worden “Chambreren” wil niet zeggen verwarmen, maar wel de wijn zonder kurk, in de fles, op temperatuur laten komen. - een fles wijn in een emmer met warm water dompelen. - de fles op de radiator zetten en vergeten.

19 Nieuws !!! Gevonden op het internet
Politie Parijs pakt kieskeurige wijndief Met de aanhouding van een 44-jarige man lijkt de diefstal van wijnen uit de wijnkelder van de befaamde Parijse delicatessenwinkel Hédiard opgelost. Ditmaal werden ruim 260 wijnen gestolen uit de wijnkelder van het luxe restaurant Le Carré des Feuillants (2 Michelin-sterren). Met de flessen wijn (waarde rond de euro) werd de dief door de politie opgepakt toen hij onderweg naar huis was. Gezien de wijze van inbreken en de selectie van de wijn vermoedt de politie dat er sprake is van meerdere daders, waaronder in ieder geval één kenner van goede wijn. Nieuwe wijnuniversiteit in Bordeaux Eindelijk is dan de nieuwe oenologische universiteit en onderzoekscentrum geopend in Bordeaux. De bouw van het “Institut des Sciences de la Vigne et du Vin” (ISW) heeft tien jaar geduurd, maar kan nu eindelijk in gebruik worden genomen. In de universiteit zullen de vier huidige universiteiten uit Bordeaux samenkomen. In het gebouw bevindt zich een zeer moderne bibliotheek, volledig ingerichte laboratoria en enkele speciaal ingerichte wijnruimtes.

20 Nieuws !!! Gevonden op het internet
Voor de beste Pinot Noir en Crémant van België moet je bij ons zijn! Het gerenommeerde en toonaangevende vakblad Vino Magazine (en tevens organisator van de CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES) organiseerde een wijndegustatie met internationale allure. Zowel in de categorie ‘Pinot Noir’ als in de categorie ‘Prosecco versus Crémant ‘ kaapten wij de hoofdprijs weg. Dit is een unicum! In de categorie ‘Pinot Noir’ waarvoor meer dan 80 wijnen werden geproefd van verschillende wijnlanden, stak de Côte Chalonnaise 2005 van Albert Sounit er met kop en schouders bovenuit. Deze wijn die wij exclusief verdelen in België haalde het niet alleen met ruime voorsprong maar is bovendien van een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en krijgt hierdoor een monsterscore van maar liefst 94%. In de categorie ‘Prosecco's versus Crémants’ behaalde de Crémant de Jura - Coeur de Chardonnay van Rolet de hoogste score van 91%. Bourgogne Côte Chalonnaise 2006 van Albert Sounit €

21 Vrouwen die rode wijn drinken hebben meer zin in seks
Nieuws !!! De Telegraaf. (hlnsydney) 27/07/09 03u36 Gevonden op het internet Twee glaasjes rode wijn hebben een positief effect op het seksleven van vrouwen, zo blijkt uit een Italiaanse studie. Vrouwen die twee glaasjes rode wijn per dag drinken, hebben meer zin in seks dan geheelonthouders, blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Firenze. Toch deze kanttekening, alleen het drinken van rode wijn verhoogt het libido van vrouwen. Andere alcoholische dranken maken geen verschil. Anti-oxyderend effect Volgens de Italiaanse onderzoekers bevordert het anti-oxyderend effect van rode wijn bepaalde bloedstromen in het lichaam wat een hogere seksdrive tot gevolg heeft. De dokters gebruikten voor hun onderzoek de 'Female Sexual Function Index'. De laagste score op de index is twee punten, de hoogste 36. De vrouwen die dagelijks twee glazen rode wijn dronken, scoorden gemiddeld 27,3 punten. Vrouwen die minder frequent dronken, hadden een score van 25,9, terwijl de geheelonthouders niet meer dan 24,4 punten scoorden. Niet meer dan twee glazen Aan het onderzoek namen 800 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 50 jaar deel. Vrouwen die meer dan twee glazen per dag dronken, werden uitgesloten van de studie om de mogelijk verwarrende gevolgen van dronkenschap op de resultaten van het onderzoek uit te sluiten, schrijft de Telegraaf.

22 Let op: een etiket zegt niet genoeg
Nieuws !!! Gevonden op het internet “Er staat 2007 op de fles, maar in feite is het de Dat doe ik om de consumenten niet af te schrikken.” Vreemde redenering vonden we. Maar de man verklaarde zich nader. “De 2007 was natuurlijk een goed jaar en de consumenten waren content. Maar stel je voor dat je vandaag op morgen met de minder goede 2008 afkomt, dan schrikken ze zich rot en kopen misschien nooit nog je wijn. Dus, wat heb ik gedaan: ik heb eerst 20% van de 2008 bij de 2007 gemengd, dan 40% en nu zit ik aan 100%. Zo heb ik ze langzaam laten wennen aan de 2008, zonder ze te bruskeren en blijven ze mijn wijn kopen.” Zeer begrijpelijk, met deze kanttekening dat er een dikke vette leugen op het etiket staat en dat de man fraudeert. Vergeet echter niet dat Italië, Spanje en Amerika laks zijn in de formuleringen op het etiket. Als een Chileense wijnetiket ‘Cabernet-Sauvignon 2007’ vermeldt, dan hoeft dat maar voor 85% waar te zijn. Wie staat er toe te kijken of er maar 15% van een andere druivensoort of oogstjaar bijgemengd wordt? Niemand behalve de wijnmaker zelf. Het is dus een ere-zaak van de wijnmaker. In Californië gaat men nog verder. Een werkneemster van een zeer beroemd Estate getuigde hoe men wijn daar mengt met 15% water. Da’s twee keer gewonnen: 1) de wijn heeft plots een lager alcoholgehalte en dat is wat de markt wil, 2) de wijnmaker heeft voor Jezus Christus kunnen spelen, hij maakte van water wijn en verkocht het hele zootje voor het volle pond. Elegant wijntje. Gelukkig zijn er nog de strenge Fransen.

23 Nieuws !!! Opwarming aarde grote impact op wijngebieden
Gevonden op het internet Oogst 2009 in Frankrijk 10% hoger dan in 2008 Opwarming aarde grote impact op wijngebieden Greenpeace heeft afgelopen maand een rapport gepubliceerd waarin is onderzocht welke gevolgen de opwarming van de aarde heeft voor wijngebieden. Vooral voor de Bourgogne zijn de gevolgen groot. De unieke bodemgesteldheid van bijvoorbeeld de Meursault wordt aangetast. In de laatste 20 jaar is de oogsttijd al met 13 dagen verkort. Oogst 2009 in Frankrijk 10% hoger dan in 2008 Voorlopige schattingen van de wijnoogst 2009 in Frankrijk gaan uit van bijna 5 miljard liter. Dit is ongeveer 10% meer dan de oogst in Omdat de oogst in 2008 historisch laag was, ligt de oogst in 2009 nog ruim onder het vijfjaargemiddelde. De verschillen per gebied zijn groot. In de Elzas en Languedoc is zelfs sprake van een daling.

24 en tot een volgend weerzien !
Ch. Magneau rouge Biodynamisch (11,04€) La Cabotte (bij BBQ) 6,04€ Ch. Vieille Tour La Rose Grand Cru Saint Emilion(14.13€) Dom. Des Crès Ricards Cabernet Sauvignon 5,06€ Het is vandaag maandag 3 april 2017 en de juiste tijd is: 21:50 Château Lanseman Saint Emilion (11.24€) Dank u voor uw aandacht, en tot een volgend weerzien ! Wijnen Raf Krols Kanunnik Ullenslaan, 7 B Halle – Zoersel 03/ / De indicatieve prijzen van de wijnen in onze presentaties zijn incl.btw en onderhevig aan eventuele wijzigingen van prijs of jaar. Sommige foto’s werden gekozen in samenwerking met de kookclub De volledige catalogus kan u downloaden van: Groetjes, Rosa & Raf


Download ppt "Wijn ‘voor alle dag'. De ronde van Frankrijk deel 7: Bordeaux"

Verwante presentaties


Ads door Google