De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere."— Transcript van de presentatie:

1 Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere of latere pensioendatum. Ook is denkbaar dat zij, naarmate zij ouder worden, in deeltijd willen gaan werken. Ook komt het voor, dat de medewerkers eerst een hoger pensioen willen en later een lager pensioen (hoog-laag constructie). De pensioenregeling biedt deze verschillende mogelijkheden maar dit heeft wel gevolgen voor de hoogte van het uiteindelijke pensioen. Langer doorwerken dan 62 jaar Kies je ervoor langer door te werken, dan bouw je meer pensioen op en ontvang je een hoger pensioen. Het pensioenfonds kan uitrekenen welke pensioen je grosso modo ontvangt bij uitstel. Met pensioen gaan op 62 jaar/hoog-laag constructie Je moet er rekening mee houden dat je de AOW mist, wanneer je op je 62ste jaar stopt met werken. Dit tekort kun je gedeeltelijk compenseren door vóór het 65ste jaar een hoger pensioen te verlangen en na het 65ste jaar een iets lager pensioen. Dit noemt men de z.g. hoog-laag constructie. Daarbij dient de hoogste uitkering gelijk te zijn aan 133% van de laagste uitkering. Het pensioenfonds kan voor je berekenen bij uitstel na 62 jaar hoe de bedragen luiden bij gebruik van de hoog-laag constructie. Je kunt de hoog-laag constructie trouwens ook gebruiken als je op een later leeftijd dan 62 jaar met pensioen wil, b.v. op 63, 64 en 65 jaar. Met pensioen gaan vóór 62 jaar Ook is denkbaar dat je vóór je 62ste jaar wilt stoppen met werken. In dat geval moet je beseffen dat je pensioen lager uitvalt dan dat wat uit je jaarlijkse opgave blijkt. Bovendien mis je tot je 65ste jaar de AOW en daarmede valt je totale inkomen nog lager uit. Ook voor deze situatie kan het pensioenfonds berekenen wat je pensioen wordt vóór het 65ste en na het 65ste jaar (incl. AOW). Pensioenregeling 2007 >>

2 Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Deeltijd pensioen Het is ook mogelijk dat je ervoor kiest in deeltijd te gaan werken en in deeltijd met pensioen te gaan. Over het deeltijd stuk waarin je werkt bouw je pensioen op. Alleen de opbouw gaat minder snel omdat de pensioengrondslag gecorrigeerd wordt door de deeltijd factor. Over het stuk dat je met pensioen gaat, ontvang je een lagere pensioenuitkering. Ook hier kan het pensioenfonds uitrekenen wat er met de hoogte van het pensioen gebeurt ten gevolge van het in deeltijd doorwerken tot een bepaalde leeftijd. Rekenfactoren Het pensioenfonds maakt bovengenoemde berekeningen met behulp van factoren, die in de bijlage van het pensioenreglement zijn opgenomen. Op onze internet site zullen wij te zijner tijd rekentools opnemen, waarmede je zelf op een eenvoudige wijze deze berekeningen kunt maken. Let op Het bovenstaande geldt niet voor medewerkers die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. De arbeidsongeschiktheidsuitkering, die zij van het pensioenfonds ontvangen, loopt door tot hun 62ste jaar en daarna ontvangen zij een pensioenuitkering. Pensioenregeling 2007 >>


Download ppt "Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere."

Verwante presentaties


Ads door Google