De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cuba & Tsjernobyl www.cubanismo.net.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cuba & Tsjernobyl www.cubanismo.net."— Transcript van de presentatie:

1 Cuba & Tsjernobyl

2 Cubaans humanitair programma voor Tsjernobyl :
Cuba & Tsjernobyl Cubaans humanitair programma voor Tsjernobyl : meer dan personen van Oekraïne, Rusland, Wit-rusland, Armenië en Moldavië, sinds

3 Cuba & Tsjernobyl 1990 : eerste groep van 137 kinderen. Fidel ontvangt hen op de luchthaven.

4 Ondanks de Speciale Periode
Cuba & Tsjernobyl Elk jaar worden 700 tot 800 kinderen verzorgd in Tarara, op 20 km van Havana, Ondanks de Speciale Periode

5

6 Cuba & Tsjernobyl Het transport van de patiëntjes gebeurt op kosten van Oekraïne, verblijf en medische zorgen worden door Cuba aangeboden. Een equipe van Cubaanse gezondheidswerkers verblijft ten zuiden van de door straling aangetaste zones om de kinderen te selecteren die naar Cuba gestuurd worden.

7 Cuba & Tsjernobyl

8 Cuba & Tsjernobyl De kosten van de operatie, enkel op vlak van geneeskundige zorg: meer dan 350 miljon dollar.

9 Cuba & Tsjernobyl Op 20 jaar Zes beenmerg- transplantaties Twee niertransplantaties Veertien cardiovasculaire operaties voor complexe congenitale misvormingen Meer dan zeshonderd neurologische en orthopedische operaties.

10 Meest voorkomende problemen: schildklierkanker leukemie
Cuba & Tsjernobyl Meest voorkomende problemen: schildklierkanker leukemie spierdystrophie neurologische en psychologische problemen Huidziekten die in Oekraïne niet verzorgd worden (vitiligo, psoriasis haarverlies).

11

12 Cuba & Tsjernobyl Vandaag worden nog steeds kinderen geboren met problemen die veroorzaakt zijn door de stralingen die hun ouders ondergingen. Cuba blijft hen opvangen.

13 Cuba & Tsjernobyl Getuigenis van een moeder waarvan het zoontje geboren werd met slechts één oor en auditief kanaal : « In mijn land zou de behandeling van mijn zoon (die gratis is in Cuba) euros kosten. »

14

15 Ze krijgen les in hun taal door Oekraïense leraars.
Cuba & Tsjernobyl Het integraal programma van medische zorgen omvat : psychologische ondersteuning, evenwichtige voeding, culturele en sportactiviteiten. Ze krijgen les in hun taal door Oekraïense leraars.

16 Verklaring van de Oekraïnse moeders :
Cuba & Tsjernobyl Verklaring van de Oekraïnse moeders : « Wij, moeders van kinderen die getroffen zijn door de gevolgen van de ramp van Tsjernobyl, richten ons tot alle mensen van goede wil op deze wereld. Luister naar deze woorden die uit de grond van ons moederhart komen. Voor een moeder is er niets ergers dan de ziekte van haar kind. Sinds Cuba en zijn president Fidel Castro, in 1990 besloten om de zieke Oekraïnse kinderen te helpen, apreciëren we heel sterk de geste van het Cubaanse volk. We willen ten aanzien van de hele wereld verklaren dat zolang er zieke kinderen zijn, er geen humanere actie bestaat dan het Cubaans-Oekraïnse programma « Kinderen van Tsjernobyl. » Er zijn dingen in het leven die niet gekocht of verkocht kunnen worden voor geld: vriendschap, wederzijdse hulp en steun in moeilijke tijden. Dat is wat vandaag de volkeren van Cuba en Oekraïne verbindt. »

17 Cuba & Tsjernobyl “De Sovjet-Unie en het Oostblok zijn al een tijdje verdwenen. Toch blijven we de kinderen van Tsjernobyl verzorgen, ondanks de blokkade en ondanks de Speciale Periode die we doormaken. Het is een zaak van ethiek, van morele waarden. Het zou gemakkelijk geweest zijn om er een uitvlucht van de maken en te zeggen dat ze geen enkel kind meer moesten sturen. Op die manier zijn we niet enkel solidair geweest met de Derde Wereld, maar ook met landen met een ontwikkelingsniveau als de Sovjet-Unie. ” Fidel - 27/11/1992

18 Cuba & Tsjernobyl « Het is eenvoudig. We geven niet weg wat we te veel hebben. We delen wat we hebben. » Dr Julio Medina


Download ppt "Cuba & Tsjernobyl www.cubanismo.net."

Verwante presentaties


Ads door Google