De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Op weg naar Pasen De 14 staties van Jezus Beelden van Jan Toorop.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Op weg naar Pasen De 14 staties van Jezus Beelden van Jan Toorop."— Transcript van de presentatie:

1 Op weg naar Pasen De 14 staties van Jezus Beelden van Jan Toorop

2 Eerste statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld

3 Eerste statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld Ook nu nog zetten mensen elkaar gevangen. Mensen veroordelen elkaar... Veroordelen is anderen kleiner maken dan jezelf: Wanneer speel jij de baas? “Dave wordt veroordeeld en uitgelachen omdat hij te dik is.” Waarvoor wordt jij veroordeeld of uitgelachen?

4 Tweede statie: Jezus neemt het kruis op zijn schouders

5 Tweede statie: Jezus neemt het kruis op zijn schouders Ieder van ons kent geheel eigen ervaringen in het leven Soms gebeuren er dingen in je leven die je niet wenst; Je staat dan voor de keuze of je deze ervaring aanneemt, accepteert, verwerpt of er voor op de vlucht gaat. Wat is meestal jouw reactie?

6 Derde statie: Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis

7 Derde statie: Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis Niemand valt graag en niemand leidt graag gezichtsverlies. Iedereen wil met beide voeten in het leven staan, doorzetten en succes hebben. Hier laat Jezus, Zoon van God zien dat ook hij kan vallen en aanvaardt dit zonder dat het iets af doet aan Zijn Goddelijke kracht. Heb jij de moed om te vallen, te falen? Heb jij de moed om je fouten toe te geven en je medemens in de ogen te kijken, wanneer je gefaald hebt? Of ben je vooral bang om dat te laten zien ?

8 Vierde statie: Jezus ontmoet zijn bedroefde moeder

9 Vierde statie: Jezus ontmoet zijn bedroefde moeder Het is onmogelijk, iemand die je lief hebt, nooit pijn te doen. Jezus had deze ontmoeting met zijn moeder uit de weg kunnen gaan. Weet je wat het betekent om iemand die je lief hebt verdriet te moeten aandoen? Het is moeilijk mensen te moeten ontgoochelen, die jou liefhebben. Je kan hen daarvoor echter niet behoeden. Heb jij de mensen die je lief hebt wel eens pijn moeten doen? Een echte vriend kun je daaraan herkennen dat die je blijft steunen ook als je hem/haar gekwetst hebt. Hoe ben jij vriend/vriendin?

10 VIJFDE statie: Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis dragen

11 VIJFDE statie: Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis dragen Een kruis dat scheiding maakt tussen wie achter en wie voor staan, tussen wie ‘ach en wee’ roepen en wie kruis-drágers zijn. ‘ Wil je mijn volgeling zijn’ heeft Jezus gezegd ‘ neem dan iedere dag je kruis op.’ (Lk.9,23) Aan welke kant sta jij? In deze 5e statie kan het perspectief ook zomaar verspringen: Wiens kruis wordt hier nou eigenlijk gedragen?

12 Zesde statie: Veronica droogt het gezicht van Jezus af

13 Zesde statie: Veronica droogt het gezicht van Jezus af Zonder angst gaat Veronica naar Jezus. Zij wil Hem helpen zijn leed even te verlichten door Zijn tranen en zweet weg te vegen. Voor even is zijn gezicht fris en verkwikt door de aandacht van iemand die met hem begaan is. Het zijn de kleine dingen die het doen. Kleine dingen die een mens gelukkig maken en liefde geven om de volgende stappen op de moeilijke weg te gaan. Kun jij wat betekenen voor Jezus of Hij voor jou en met wie ben jij begaan?

14 Zevende statie: Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis

15 Zevende statie: Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis Een gezegde luidt: ieder huisje heeft zijn kruisje… daarmee wordt bedoeld dat iedereen een portie leed te dragen heeft. Maar soms kan dat zo zwaar zijn dat je eronder bezwijkt. Misschien ken jij mensen in je omgeving die een zwaar “kruis” te dragen hebben. Wat voor dingen zijn dat dan? Sta jij erbij en kijk je ernaar, of probeer je het kruis voor die ander draaglijk te maken? En hoe doe je dat dan? Kun je daarvan voorbeelden geven?

16 Achtste statie: Jezus troost de wenende vrouwen

17 Achtste statie: Jezus troost de wenende vrouwen Heb jij weleens zo’n ervaring gehad: je komt bij een dierbaar iemand op ziekenbezoek die echt heel ernstig ziek is. In het gesprek is die persoon nog in staat om jou op te monteren en je een goed gevoel te geven. Het is soms wonderlijk dat mensen die veel lijden in staat zijn om mee te leven met jouw kleine dingetjes. Heb je zelf wel eens zo’n ervaring gehad? Hoe denk je dat het komt; dat iemand die zo lijdt toch zo veel troost kan bieden?

18 Negende statie: Jezus valt voor de derde maal onder het kruis

19 Negende statie: Jezus valt voor de derde maal onder het kruis Jezus lijkt “los” van de wereld. Je losmaken van deze wereld…..wat is dat moeilijk. Soms hecht je zo aan iets dat je er niet meer los van komt. Wat vind jij moeilijk om los te laten?

20 TIENDE statie: Jezus wordt van zijn kleren beroofd

21 Tiende statie: Jezus wordt van zijn kleren beroofd Jezus heeft zich “bloot” gegeven. Hij heeft laten zien waar hij voor stond. Durf jij je ook bloot te geven? Durf jij ook te laten zien waar jij voor staat? Waar sta jij voor?

22 Elfde statie: Jezus wordt aan het kruis genageld ?

23 Elfde statie: Jezus wordt aan het kruis genageld. Maria, de moeder van Jezus bleef bij Hem. Pijnlijk voor haar om Hem zo te zien lijden. Ze zal zich zeker afgevraagd hebben; “waarom moest dit nou?” Heb jij vaak “Waarom vragen?” Waar gaan deze vragen over? Wat maakt voor jou het leven zinvol ? Maria blijft geloven in de God van kinds af aan. Geloof jij al van jongs af aan? Is jouw geloof in de jaren sterker geworden? Wat maakt je geloof sterker?

24 Twaalfde statie: Jezus sterft aan het kruis.

25 Twaalfde statie: Jezus sterft aan het kruis De ene mens doet de ander de dood aan. Jezus was erg vergevingsgezind. Hij blijft het goede in de mens zien. Hoe vergevingsgezind bij jij? Durf jij om vergeving te vragen? Wat vind je van de veronderstelling dat achter elk gedrag een positieve intentie zit.

26 Dertiende statie: Het lichaam van Jezus wordt van het kruis genomen

27 Dertiende statie: Het lichaam van Jezus wordt van het kruis genomen Een laatste zucht, een laatste woord: “Vader, waar ben je? In jouw handen geef ik mij.” Sterven is een strijd. Voor ieder mens, ook voor Jezus. Hij heeft de dood en het lijden niet weggenomen. Het lijden blijft hier, maar lijden kun je overwinnen. Met welk lijden ben jij geconfronteerd in je leven? Welke zin heeft dit lijden voor jou gehad?

28 Veertiende statie: Jezus wordt in het graf gelegd

29 Veertiende statie: Jezus wordt in het graf gelegd Tedere handen nemen Zijn dode lichaam van het kruis en verzorgen het. Een laatste eer, een blijk van wederliefde voor alles wat Hij gaf. Wie van ons komt hier niet ooit voor te staan in zijn leven? Wat betekent wederliefde voor jou? Hoe sta jij voor de ander klaar?


Download ppt "Op weg naar Pasen De 14 staties van Jezus Beelden van Jan Toorop."

Verwante presentaties


Ads door Google