De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Appreciative inquiry:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Appreciative inquiry:"— Transcript van de presentatie:

1 Appreciative inquiry:
Werkvorm: Appreciative inquiry: Analyse met hoop

2 Appreciative Inquiry Wat is het?
In het dagdagelijkse professionele leven wordt nog al te vaak uitgegaan van het idee dat de mogelijkheden van mensen en organisaties beperkt zijn en dat we realistisch moeten blijven en leren uit onze fouten. Dit is zonder twijfel één van de grootste belemmeringen voor het creatieve vermogen van mensen. De ‘Appreciative Inquiry’ daarentegen wil hier uitbreken en vertrekken van wat succesvol was. (e.g. Magnolia, APS, box content)

3 Appreciative Inquiry Hoe werkt het?
Ontdek Droom Ons team en onze successen (e.g. Magnolia, APS, box content) Realiseer Ontwerp

4 Appreciative Inquiry Hoe werkt het?
Stap 1: Ontdek: De groep zoekt naar projecten uit het verleden die uiterst succesvol waren. Ze analyseren de redenen/factoren/krachten die ervoor zorgden dat deze projecten zo succesvol waren. Stap 2: Droom: De groep brainstormt over de toekomst. Welke mogelijkheden kunnen deze redenen/factoren/krachten in de toekomst genereren. Hoe zou het project er dan uit zien. (e.g. Magnolia, APS, box content)

5 Appreciative Inquiry Hoe werkt het?
Stap 3: Ontwerp: De groep concentreert zicht op de realisatie van dit gewenste toekomstbeeld. Hoe kunnen we de krachten en factoren die ons succesvol maakten in het verleden verder stimuleren. Stap 4: Realiseer: Prioriteiten en suggesties worden vertaald in een concreet actieplan. (e.g. Magnolia, APS, box content)

6 1. Discoveryfase “verhalen naar boven halen over piekmomenten van mensen en hun organisatie over het kernthema” Wanneer was u op uw best? Wanneer was de organisatie/uw team op zijn best? Wanneer was de organisatie/uw team het meest vitaal? Wanneer voelde u zich het meest fier deel uit te maken van de VO? “als mensen hun collectieve organisatieverleden op waarde weten te schatten, groeit de hoop voor de toekomst en de potentie om stappen richting die toekomst te zetten”

7 Interview-ronde: Vanuit een waarderende benadering
Toon oprechte interesse Stel veel concretiserende vragen: vertel eens hoe dat verlopen is? Geef eens een voorbeeld van...? Start bij de anektodiek

8 Reflectie ronde: Wat was voor jou de meest waarderende quote in het interview? Wat was het meest pakkende? Wat was het meest vitale moment? Welke drie thema’s zijn jou het meest bijgebleven? Welke (kleine) ideeën zijn er naar boven gekomen?

9 2. Opzet en verloop van de Dreamfase
Stel het is 2013, je wordt wakker, waar wenste je dat … staat? Wat zie je dan? Wat gebeurt er? Door wie? Met welk resultaat? Wat is het meest opvallend veranderd? Zoek voorbeelden, maak het visueel...

10 3. Opzet en verloop van de Designfase
“wat is er nodig om deze toekomstvisie te verwezenlijken?” Bv. Wat hebben we nodig? Hoe gaan we dat doen?

11 4. Opzet en verloop van Destinyfase
Actieplan: Eerst brainstormen Juiste acties kiezen uitwerken


Download ppt "Appreciative inquiry:"

Verwante presentaties


Ads door Google