De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ieper 7-12-2013 Foutenlast en remediëring Carine Verbauwen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ieper 7-12-2013 Foutenlast en remediëring Carine Verbauwen."— Transcript van de presentatie:

1 Ieper 7-12-2013 Foutenlast en remediëring Carine Verbauwen

2 Deze bijscholing gaat voornamelijk over hoe het niet moet en welke oefeningen we kunnen geven om die fouten te verbeteren.

3

4 Een veel voorkomende fout: steekvoet.  Beste remediëring: op het droge en in het water voet draaien.  Hulpmiddel: met 1 been tenen tegen de kant laten afduwen.  Hulpmiddel: kousen.

5 Wat is theoretisch juist?  Knieën binnen heupbreedte, ALTIJD naar beneden gericht.  Voeten NAAR het lichaam brengen in één vlak met het bovenlichaam. De heupen zakken.  Na flexie van de voeten (timing armen/benen) gaat het bovenlichaam naar voor en daardoor krijgen we een hoek tussen lichaam en benen. Dit is de juiste positie om te gaan stuwen.

6 Mogelijke fouten: • Knieën gaan te wijd open; • Knieën draaien naar buiten; • Men trekt de knieën op tijdens de eerste beweging. • Plank boven de knieën Positie nemen tegen de muur • Op het droge knieën laten vallen door gewicht aan de voeten te hangen.

7 Mogelijke hulpmiddelen: SPIEGELS! Rest: heel veel zelfcorrectie door te kijken naar je beweging. Hangend in het water Kijken naar je knieën op je buik

8 Meest voorkomende fouten:  De elleboog naar achter trekken;  Armen té wijd open doen of te ver naar achter trekken;  Vertragen of stoppen met de beweging tijdens het ademen.

9 Stap 1: glijfase Stap 3: hoek maken met de ellebogen, vingertopppen naar de bodem Stap 2: openen tot Y Hoe moet het wel?

10 Stap 4: squeeze en shoot (breng samen en strek heel snel naar voor. OPLOSSINGEN: 1.PROBLEEM: Elleboog naar achter trekken. Statisch in het water analytisch werken, van glijpositie naar Y, naar ellebogen thv het hoofd, vingertoppen naar beneden en handen naar elkaar brengen; Op het droge: vingertoppen tegen de muur. Twee pull buoys of blokjes in de handen en in 1 beweging blokjes en handen tegen elkaar plaatsen.

11 2.PROBLEEM: ARMEN TE WIJD OPEN DOEN of TE VER NAAR ACHTER TREKKEN. OPLOSSING: beperkingen inbouwen (noodle of zwembaan); zelfcorrectie Eerst met hoofd boven water (zelfcorrectie), daarna met hoofd in het water

12 PROBLEEM: BEWEGING STOPPEN TIJDENS HET ADEMEN STAP 4 bestaat uit 2 bewegingen die onmiddellijk na elkaar dienen uitgevoerd te worden: SQUEEZE (breng armen samen) en SHOOT (strek je armen zo snel mogelijk) Oplossing: schakel eerst de ademhaling terug uit – dus hoofd in het water.

13 NEEM OOK DE OORZAAK VAN DE PAUZE WEG: • Trekken ze te ver met de armen naar achter? • Brengen ze de handen te dicht bij het lichaam bij de ademhaling? • Versnellen ze wel genoeg bij het naar voor brengen van de handen? Andere oplossing: armen schoolslag benen crawl met (of zonder) zwemvliezen.

14 De drie belangrijkste fouten zijn:  Te vroeg ademen;  Het hoofd niet op tijd naar beneden brengen voor de stuwbeweging van de benen;  Een knikbeweging maken met het hoofd (en nek)

15 TE VROEG ADEMEN…. Velen ademen tijdens het openen van de armen (het schoolzwemmen van de jaren 60…). De ademhaling wordt geleid door de opwaartse beweging van het lichaam door het samenbrengen van de armen. Oefenen met plankjes, pb, blokjes om lichaam naar boven te brengen.

16 Het op- en neer brengen van het hoofd kan je verhelpen door : • Hoofd vast te houden tijdens ademhaling (laat naar beneden kijken); • Een tennisbal onder de kin te plaatsen. • Naar het water laten kijken net voor de handen.

17 Het hoofd maakt geen enkele beweging, enkel het lichaam beweegt. Hoofd dient - boven water, licht geknikt – met de ogen op het water gericht te blijven. Bij het naar voor gaan van het lichaam bevindt het hoofd zich in glijpositie tussen de 2 armen. Hoofd knikt naar achter en volgt hier de beweging van het lichaam niet. Schakel ademhaling uit en probeer 2 cyclussen zonder, 1 cyclus met ademen. Laat het hoofd tussen de armen brengen, aangezicht naar beneden.


Download ppt "Ieper 7-12-2013 Foutenlast en remediëring Carine Verbauwen."

Verwante presentaties


Ads door Google