De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De RijRegels.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De RijRegels."— Transcript van de presentatie:

1 De RijRegels

2 Uitgangspunten bij het uitvoeren van transfers
Stimuleren van mobiliteit Respecteren van passiviteit

3 Maak gebruik van je lichaamsgewicht.
Ga naar voren hangen als je duwt en naar achteren als je trekt. Duwen is meestal beter dan trekken.

4 Maak gebruik van je lichaamsgewicht bij duwen
Laat je eigen lichaamsgewicht het werk doen. Volg de drie stappen van de pijltjes. Ga in een schredestand staan. Zet je handen ontspannen op de tillift op een handige plek. Als je lager duwt, benut je je lichaamsgewicht meer (je hangt ‘schuiner’).

5 Houd je schouders en rug ontspannen en je armen losjes gestrekt
Houd je schouders en rug ontspannen en je armen losjes gestrekt. Til nu je voorste been denkbeeldig op alsof je een stapje zet (pijltje 1). Dan doet je lichaamsgewicht het werk (pijltje2) en komt de tillift in beweging (pijltje3).

6 Maak gebruik van je lichaamsgewicht bij trekken
Ook trekken werkt zo, maar omdat je de lift zelf moet vasthouden (trekken) is het meer belastend dan met ontspannen handen duwen. Loop dus liever om, en duw vanaf de andere kant. Volg de drie pijltjes. Sta in de ontspannen schredestand.

7 Til je achterste been op alsof je een stapje doet (pijltje1) en hang achterover (‘windsurfer’).
Je lichaamsgewicht doet het werk (pijltje 2): De tillift komt in beweging (pijltje3). Pas wel op voor je voet! Beweeg rustig: dat is veel gunstiger.

8 NIET 2. Duw en draai nooit tegelijk; doe óf het een óf het ander. Duwen is meestal beter dan trekken. Het verkleint de kans op pols- en nek/schouderblessures.

9 3. Als je draait, loop dan zelf om het object heen en neem het in die beweging met je mee. Het object zal dan soepel om zijn as draaien. Laat het object nooit om jou heen draaien: je verwringt dan je rug. Probeer het maar eens met een vol winkelkarretje.

10 4. Plaats één voet op het onderstel. Dat helpt bij het duwen
4. Plaats één voet op het onderstel. Dat helpt bij het duwen. Bij een tillift is dat goed mogelijk. Als je de wieltjes nog niet in de juiste richting staan, kun je ze op deze manier in de juiste rijrichting krijgen, zonder dat je met je armen hoeft te sjorren.

11 Zet je voet op het onderstel en laat de tillift om zijn eigen as draaien en niet om jou heen.
Als je de tillift wilt bewegen of draaien, wrik dan dus nooit met je schouders en armen de lift om.

12 Je voet op het onderstel van de lift duwen is meestal genoeg.
Zo kan je ook dwarse wieltjes in de juiste rijrichting zetten of de lift draaien. Hou dan de lift vast en draai met je voet. De lift zal draaien.

13 5. Beweeg gelijkmatig en rustig
5. Beweeg gelijkmatig en rustig. Plotselinge bewegingen zijn slecht voor je lichaam en, bij manoeuvreren met een rolstoel of tillift, onplezierig voor de patiënt. Gebruik de 3-seconden-regel: neem altijd 3 tellen de tijd om een kar of tillift rustig in beweging te krijgen. Dat is veel beter voor je lichaam

14 6. Keep ’m rolling, vermijd veelvuldig stoppen en starten wanneer langere afstanden gereden moeten worden. Zoek oplossingen voor drempels en stroeve ondergrond zoals een hoogpolig tapijt.

15 Nog enkele tips voor het werken met de tillift:
Heeft het object goede en soepel lopende wielen. (Er kan vuil tussen zitten) Zit de handvatting op juiste hoogte (tussen de 100 en 150 cm) Kijk in zorgdossiër of het tilprotocol klopt en voor informatie over het aanrijden van de tillift naar de rolstoel. (Van voren of zijwaarts) Volg afspraken in zorgdossier op of kaart aan bij zorgcoördinator als je het ergens niet mee eens bent. Hebben de wielen een doorsnede van minimaal 12 cm

16 Voorkom vallen door onderhoud
Werk niet met versleten of slecht onderhouden hulpmiddelen.(Is vastgelegd wanneer de tillift/tilband een onderhouds/controlebeurt heeft gehad ?) Er zit een noodknop op de lift om zorgvrager ten alle tijden nog te kunnen laten zakken.

17 De tilband Gebruik nooit een tilband die niet bij de lift past.
Vraag de juiste tilband, laat je informeren. Er zijn verschillende maten, zelfs speciale voor kinderen en toiletbanden. Vertonen stiksels van tilband geen gebreken en klikken de klikverbindingen nog? Nooit zelf veranderingen in tilband aanbrengen bij problemen de firma raadplegen er kunnen banden op maat gemaakt worden.

18 Bereid je goed voor Voldoet de lift aan het gewicht van de zorgvrager.
Raadpleeg de gebruiksaanwijzing bij een voor jou nieuwe tillift. Geef uitleg aan zorgvrager indien nodig. Weet wanneer je een tillift moet gaan gebruiken en welke. Raadpleeg in overleg met zorgvrager, bij aanschaf van tillift, de ergotherapeute voor de juiste keuze, zij zijn ervoor!

19 De keuze van de tillift

20 Actieve tilliften: Bij actief tillen is de zorgvrager in staat enige medewerking te verlenen; hij kan minimaal op één been een beetje steunen. Zo kunnen ook de mogelijkheden van de zorgvrager zo goed mogelijk benut blijven. Actieve tilliften helpen de zorgvrager tot stand komen door middel van een band achter de rug Passieve tilliften: Bij passief tillen hoeft de zorgvrager op geen enkele wijze medewerking te verlenen. De transfer wordt helemaal door de tillift uitgevoerd. Passieve liften werken met tilbanden of slings, waardoor de volledig immobiele zorgvrager comfortabel en veilig verplaatst kan worden.

21 Gebruik elektrisch kanteljuk als dit erop zit, zo niet kantel het juk op de juiste wijze soms zitten er pijltjes op het juk die moeten naar boven wijzen. Accu’s hebben een levensduur van ongeveer 3 jaar. Je mag de accu elke avond aan de oplader hangen. Zorg goed voor jezelf


Download ppt "De RijRegels."

Verwante presentaties


Ads door Google