De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WAT IS FLIPPING THE CLASSROOM?. huiswerk

Verwante presentaties


Presentatie over: "WAT IS FLIPPING THE CLASSROOM?. huiswerk"— Transcript van de presentatie:

1 WAT IS FLIPPING THE CLASSROOM?

2 huiswerk http://ed.ted.com/on/zJrGJFxd

3 In het kort … Definitie: “Flipping the Classroom is een organisatievorm van onderwijs waarbij klassikale ‘kennisoverdracht’ (deels) wordt vervangen door video’s, en eventuele andere vormen van instructie, die online worden aangeboden. Leerlingen dienen deze buiten de reguliere lessen te bekijken in de plaats van huiswerk. De hierdoor vrijgekomen klassikale tijd wordt gebruikt voor het maken van opdrachten, het geven van aanvullende instructie en bijvoorbeeld het begeleiden van projecten.”

4 Een voorbeeld Geschiedenisleraar Joost neemt zijn PowerPoint presentaties op met screencastsoftware en plaatst deze op YouTube. Leerlingen moeten deze bekijken voor ze in de les komen en gaan tijdens de les aan de slag met opdrachten.

5 WAAROM MIJN LES OPNEMEN?

6 Waarom Flipping the Classroom? Eenvoudige toepassingen maken het mogelijk om klassikale instructie vast te leggen op video of in een animatie. Maar waarom zou je dit willen? Want…  het kost veel extra tijd;  de les moet anders ingericht worden;  hoe weet ik of de leerlingen de stof überhaupt wel tot zich nemen?

7 Waarom Flipping the Classroom? Kortom, voor welk ‘probleem’ is Flipping the Classroom nu eigenlijk een oplossing?

8 Waarom Flipping the Classroom? Flipping the Classroom kan helpen bij het inrichten van:  Gedifferentieerd onderwijs;  Onderwijs op eigen tempo en tijdstip;  Klassikaal onderwijs waarin het werken aan opdrachten, projecten en samenwerking centraal staat. Maar het werkt alleen indien er een goed didactisch model aan ten grondslag ligt: leerlingen wegsturen om een filmpje te kijken in plaats van huiswerk is niet genoeg.

9 Een goede start maken Flipping the Classroom is zoveel meer dan alleen video’s ter vervanging van klassikale instructie. Twee aspecten:  De video’s die de voornaamste theorie van de lessen bevatten;  En herinrichting van de vrijgekomen lestijd.

10 Een goede start maken Beantwoord eens de volgende vragen:  Beschikken leerlingen thuis wel over de middelen om de video’s te bekijken?  Hoe weet je of een leerling de instructie überhaupt wel volgt?  Is het mogelijk om de lesinhoud te vertalen naar een video? Deze zaken hoeven niet per definitie een belemmering te vormen, maar hier moet wel vooraf over nagedacht worden.

11 DIDACTIEK & DIFFERENTIATIE

12 Didactiek & differentiatie Technologie kan in dit geval bijdragen aan gedifferentieerd onderwijs anytime anywhere. Het videoaspect van Flipping the Classroom:  Bewezen meerwaarde van voordeel bij het kunnen controleren van tempo en frequentie;  Stimulans om vaker en meer materiaal te bekijken waar interesse in is;  Positieve reacties leerlingen door aansluiten bij hun leefwereld.

13 Didactiek & differentiatie In de klas kan de vrijgekomen tijd effectief gebruikt worden om bijvoorbeeld:  Metacognitieve vaardigheden te oefenen;  Leerlingen samen te laten werken aan opdrachten;  Toepassingen te verkennen om de kennis te verwerken.

14 HOE ZIET DE LES ER UIT?

15 Hoe ziet de les er uit? Een voorbeeld van een Flipping the Classroom-les:

16 Hoe ziet de les er uit? Ander voorbeeld komt van het St. Joriscollege in Eindhoven. Deze school met topsport-trajecten heeft veel baat bij het Flipping the Classroom-model: ‘Ik heb geprobeerd om mijn uitleg over de stof te verplaatsen naar buiten de les. Hierdoor kunnen de leerlingen vooraf kijken naar de stof die in de les behandelt gaat worden.’ Hij maakt effectief gebruik van de tijd die hij heeft met de leerlingen door hen aan de slag te laten gaan met het maken van een zogenaamde concept map. De leerlingen moeten de stof ordenen op een groot vel en moeten hiervoor de hoofd- en bijzaken goed kunnen onderscheiden.

17 Hoe ziet de les er uit?

18 Kijkend naar het model kunnen de volgende typen activiteiten geformuleerd worden die binnen de les plaatsvinden in een ‘ideale’ Flipping the Classroom situatie:  Discussies die geleid worden door leerlingen en waarbij inhoud van buitenaf wordt ingebracht en verrijkt;  Samenwerking waarbij leerlingen elkaar ondersteunen en elkaar indien nodig extra uitleg geven;  Leerlingen dagen elkaar uit op inhoudelijke kennis en worden eigenaar van hun leeractiviteit;  Leerlingen stellen zelf inhoudelijke vragen en krijgen de vrijheid om ook buiten het curriculum naar inhoud te zoeken;

19 Hoe ziet de les er uit?  Probleemoplossende strategieën en kritisch denken staan centraal;  Verwerking middels activiteiten als bloggen, presenteren en lesinhoud vertalen naar eigen context.  Leerlingen worden actieve deelnemers in plaats van passieve luisteraars middels activiteiten waarbij experimenteren en creativiteit centraal staan.

20 WAT VRAAGT DIT VAN DE LERAAR?

21 Wat vraagt dit van de leraar? TPACK model, bron: http://tpack.org/

22 Wat vraagt het van de leraar? Naast didactische kennis en vakinhoudelijke kennis ook technische kennis nodig. Bijvoorbeeld kunnen werken met:  Screencastsoftware als Captivate, Camtasia of ScreenR;  Kunnen zoeken en vinden van reeds bestaand materiaal;  Korte toetsen of een quiz kunnen aanmaken met bijvoorbeeld Google Docs.

23 Tot slot Er zijn wel aandachtspunten en het is geen ‘wondermiddel’. Denk daarom in ieder geval vooraf na over de volgende punten:  Maakt het merendeel van de leerlingen nu consequent en op tijd het huiswerk? Zo niet, dan zou het kunnen dat er een ander probleem op het gebied van motivatie en betrokkenheid speelt binnen de lessen.  Hebben alle leerlingen toegang tot internet vanuit huis? Zo niet, hoe ga je hier mee om? Beschikken alle leerlingen thuis wel over een pc, laptop of tablet?  Heb je de tijd om kwalitatief goede video’s te maken? Zo niet, maak je dan een deel van de video’s en ga je de rest op internet zoeken?

24 Links Kennisnet ppt en rapport http://labs.kennisnet.nl/ict-in-het-organiseren-van- leren/onderwijs-en-leertijd/blog-berichten- onderwijstijd/flipping-the-classroom-activerende-didactiek/ Overzicht: http://storify.com/peterwessel/flipping-the-class-room-zin-en- onzin http://storify.com/peterwessel/flipping-the-class-room-zin-en- onzin  Verzamelplek voor je educatieve video’s  www.ed.ted.com www.ed.ted.com  screencastsoftware  http://www.techsmith.com/jing.html http://www.techsmith.com/jing.html  Instructie ppt naar video  http://office.microsoft.com/nl-nl/powerpoint-help/uw- presentatie-in-een-video-veranderen-HA010336763.aspx http://office.microsoft.com/nl-nl/powerpoint-help/uw- presentatie-in-een-video-veranderen-HA010336763.aspx


Download ppt "WAT IS FLIPPING THE CLASSROOM?. huiswerk"

Verwante presentaties


Ads door Google