De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

30 augustus t/m 3 september 2010 We trekken er weeral op uit! Najaarsreis Anders Jong Bocholt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "30 augustus t/m 3 september 2010 We trekken er weeral op uit! Najaarsreis Anders Jong Bocholt."— Transcript van de presentatie:

1

2 30 augustus t/m 3 september 2010 We trekken er weeral op uit! Najaarsreis Anders Jong Bocholt

3 Van IJsselmeer tot Noordzee

4 Het IJsselmeer is het meer dat ontstond door afdamming van de Zuiderzee met de Afsluitdijk en het is het grootste meer van Nederland. Het heeft een oppervlakte van 1100 km². Het diepste punt, de val van Urk, bevindt zich bij Urk (5,5 meter beneden NAP). Het water wordt naar de Waddenzee geloosd door twee spuicomplexen, de Stevinsluis bij Den Oever en de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand. Dit zijn tevens de hoofdsluizen voor het scheepvaartverkeer. Het kan daar erg druk zijn en de beroepsvissers krijgen voorrang, waardoor er soms lange wachttijden ontstaan voor de pleziervaart. Ook op het Noordelijk deel van het IJsselmeer geldt dat de golven bij weersomslag snel kunnen wijzigen en hoog kunnen opbouwen. Schepen moeten wel enigszins zeewaardig zijn om hier te varen.

5 Bezoek aan “De Vesting” te Naarden Dag 1

6 Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn unieke stervorm. De vesting heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachten-gordel. Er is goed te wandelen over de verdedigingswerken.De voormalige hoofdstad van het Gooi ontleende haar betekenis niet zo zeer aan haar omvang als wel aan haar strategische ligging op een zandrug tussen IJsselmeer en Naardermeer. “Stap in de gouden eeuw van de vestingbouw en loop op het dak van het verleden” Dit alles onder leiding van een deskundige gids, gevolgd door een Bourgondische koffietafel. Nadien nemen we een vrij moment voor een bezoek aan de kerk of de antiekwinkeltjes

7 We rijden via het werelderfgoed “De Beemster” naar de “Schermer” voor een bezoek aan de museum-en droogleggingsmolen. De Schermer, even ten oosten van Alkmaar, is een typische droogmakerij uit de 17e eeuw. Het is de jongste van de drie grote droogmakerijen in Noord-Holland en werd in 1634 drooggemaakt met behulp van een krachtige 'drietrapsbemaling'. De oorspronkelijk 54 molens hebben er samen vier jaar over gedaan de plas droog te malen. De ontginning werd conform de tijdgeest ingegeven door de schoonheidsidealen van de Oudheid en Renaissance, met als resultaat een rechtlijnig verkavelingspatroon. De polder (ca. 5000 ha.) is ingedeeld in zuivere vierkante en rechthoekige kavels en verdeeld door vaarten en tochten, die loodrecht op elkaar staan.

8 De Schermer ligt ruim vier meter beneden de zeespiegel, bestaat hoofdzakelijk uit polderland en werd rond 1635 drooggemalen. Dijken en kanalen, sluizen en gemalen, maar vooral de watermolens hebben dit technische hoogstandje bewerkstelligd.

9 Ons verblijfshotel, De Rijper Eilanden

10 “De Rijper Eilanden” is een voorbeeld van een karakteristiek gebouw wat in deze regio veelvuldig voor komt. Een ruim en smaakvol ingericht hotel met 53 kamers, een grote bar met lounge, een eetzaal en een theaterzaal met bar. De kamers zijn 35 en 40 m2, allemaal met een toegankelijke badkamer, telefoon, TV, internetverbinding. Ze zijn niet alleen comfortabel ingericht maar ook rolstoeltoegankelijk, door brede deuren en drempelloze badkamers.

11 Het dorp “de Rijp” Als U door de Rijp wandelt met haar geweldige gerestaureerde 17 de eeuwse huizen, waant U zich terug in vroeger tijden. Het stadhuis met zijn weeghuis, de mooie gothische kerk, de boerderijen en houten huisjes getuigen van het rijke en glorieuze verleden van dit dorp dat rijk is geworden in de 17 de eeuw door vis- en walvisvangst. Met 2 musea, 3 galerijen met moderne kunst, verscheidene kunstexposities, een goud en zilversmid en tenslotte wonen en werken er tien beeldhouwers. De Rijp heeft ook een stuwende functie. Het naastgelegen natuurreservaat Eilandspolder, kan ontdekt worden te voet, per fiets en met de boot.

12 Dag 2 Vandaag verblijven we de ganse dag in de “Historische driehoek” Enkhuizen- Medemblik –Hoorn. We starten met een korte wandeling door het hartje van de VOC-stad Hoorn. VOC staat voor Verenigde Oost Indische Compagnie

13 Hoorn Hoorn is ruim 700 jaar geleden ontstaan als een piepkleine nederzetting aan de monding van een riviertje, dat naar zee stroomde en later de Gouw werd genoemd. Ter bescherming tegen overstromingen legden de mensen een dijk aan. Dankzij de gunstige ligging aan het water ontstond er al snel een levendige handel. Het dorpje groeide uit tot een stad, die een naam kreeg naar de ligging in een bocht van de dijk. "Horne’ is het middeleeuwse woord voor bocht of hoek. In 1357 kreeg Hoorn stadsrechten van graaf Willem de Vijfde.

14 De monding van de oudste haven van Hoorn In 1531 is de Hoofdtoren gebouwd als verdedigingstoren. Een klokkentoren is er bovenop geplaatst en een sluis ernaast.

15 Bierkade De Bierkade is een van de kades van de al in 1420 gegraven binnenhavens, de Appelhaven. Zoals de namen het zeggen kwam naast fruit hier ook het bier aan. Schepen uit onder andere Hamburg en Bremen losten hun bierlading aan deze kade. Bovendien werden hier de accijnzen op de van buiten ingevoerde bieren gecontroleerd. Aan de Bierkade (nr.2!) is een prachtige gevelsteen te zien uit 1618 met biertonnen, een steen met twee tonnendragers en een schip.

16 Nadien stappen we op de museumstoomtram Hoorn – Medemblik voor een reis door het verleden.

17 In Medemblik nemen we de museumboot over het IJsselmeer naar Enkhuizen. Tijdens de boottocht wordt ons een lunch geserveerd. We meren aan bij het Zuiderzeemuseum, het enige openlucht- museum in Europa waar we U laten zien hoe de Hollanders vroeger rond, met en van de Zuiderzee leefden.

18 Nederlands grootste binnenwater was ooit de Zuiderzee. In 1932 werd die afgesloten en omgedoopt tot IJsselmeer. U krijgt in het museum een goed beeld van het wonen en werken rond de voormalige Zuiderzee.

19 Avondmaal in ons verblijfshotel

20 Op 5 februari 1831,tijdens de Belgische opstand, laat de zee-officier Jan van Speijk hier zijn kannonneerboot in de lucht vliegen toen gevaar voor overmeestering dreigde. Hieraan herinnert het standbeeld van een leeuw aan de voet van de vuurtoren. In de voormiddag bezoeken we de vuurtoren en het reddingsbootmuseum. ‘s Middags gebruiken we een heerlijke koffietafel in het centrum van het stadje. In de namiddag maken we een fietstocht door het duinenreservaat onder leiding van een plaatselijke duinenkenner. In de namiddag maken we een fietstocht door het duinenreservaat onder leiding van een plaatselijke duinenkenner. Dag 3 Dagje Egmond aan Zee

21 Vuurtoren J.C.J. van Speyk. Vuurtorens spreken tot de verbeelding en overal ter wereld zijn plaatsen met een vuurtoren een beetje bijzonder. De Egmonders, en velen met hen, houden intens van ‘hun’ toren die het aanzien van het dorp bepaalt. In vele huizen van Egmonders, hier of elders, hangt ‘de toren’ aan de muur. Het licht van de ‘Jan van Speyk’ is op 37 meter boven de zeespiegel en de lichtkarakteristiek die in de handboeken voor de scheepvaart staat, is vijf seconden aan en vijf seconden uit. Het is misschien wel het meest gefotografeerde en geschilderde bouwwerk uit de wijde omgeving. In vroeger jaren heeft de toren verschillende gedaantes gehad en daar zijn heel wat afbeeldingen van. Op alle uren van de dag en bij elke weersomstandigheid steekt de fraaie witte toren op een andere wijze af tegen de hemel. Bij schemer en donker valt het schijnsel van de trouwe wachter over het dorp.

22 Egmond is van oudsher een vissersdorp. De vuurtoren Jan van Speijk, met zijn opvallend witte uiterlijk, houdt een wakend oog over de zee en het dorp. De badplaats Egmond aan Zee, die grenst aan het Noord- Hollands duinreservaat, is vooral geliefd bij mensen die houden van gezelligheid.

23 Waar vind je nu op één plek strand, zee en duinen, gecombineerd met prachtige oude bossen? Waar kun je wandelen en fietsen door de ongerepte natuur en naar believen afwisselen met flaneren, terrasjes pikken, zonnebaden? Waar vind je net zo gemakkelijk diepe rust, als gezellige drukte? In “Egmond aan Zee” Na een welverdiend terrasje keren we terug naar ons hotel voor het avondmaal.

24 Dag 4 Broeker Veiling Gelegen in het rijk der duizend eilanden en enigste groentenveiling ter wereld op het water. Het gebouw van de Broeker veiling is een rijksmonument met indrukwekkende lighallen voor schuiten en een prachtig afmijnlokaal uit 1912. De Broeker veiling staat op meer dan 1900 houten palen boven water. De gids legt ons alles uit over de gebruikte voorwerpen en de gewoontes van deze mensen op de kleine eilanden. Ter plaatse worden we uitgenodigd op de uitgebreide West- Friese koffietafel. Doe mee aan een echte veiling. Je bent zelf handelaar in het prachtige veilinglokaal en door de klok stil te zetten bepaal je zelf de prijs. Als we genoeg groenten gekocht hebben, doen we een rondvaart door het unieke rijk der duizend eilanden.

25 Na deze unieke,authentieke belevenis, waarin vrolijkheid, geschiedenis en actie hand in hand gaan, keren we terug naar ons hotel voor het avondmaal

26 Na het laden van de koffers, maken we in de voormiddag een uitstap naar de kaasmarkt van Alkmaar Dag 5

27 Duizenden bezoekers uit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor de kaasmarkt.Het is een bijzonder schouwspel met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers. Sinds 1593 wordt de kaasmarkt gehouden op het Waagplein.

28 Kasteel “de Haar “

29 Dit kasteel gaan we in de namiddag bezoeken. Van hieruit nemen we de snelweg naar huis Dit uit de 15 de eeuw daterend bouwwerk is het grootste en meest sprookjesachtige kasteel van Nederland. Met zijn torens en grachten, poorten en ophaalbruggen oogt kasteel de Haar als het ideaal beeld van een middeleeuws kasteel.

30 De stuurgroep van Anders Jong wenst aan alle deelnemers een leerrijke en prettige reis !

31 einde Met medewerking van B&V reizen. J.DW.


Download ppt "30 augustus t/m 3 september 2010 We trekken er weeral op uit! Najaarsreis Anders Jong Bocholt."

Verwante presentaties


Ads door Google