De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dieren jagen al hun hele leven, wij als mens ook, maar hebben het ons makkelijk gemaakt door technologie te gebruiken, wij als mensen kijken daarom nu.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dieren jagen al hun hele leven, wij als mens ook, maar hebben het ons makkelijk gemaakt door technologie te gebruiken, wij als mensen kijken daarom nu."— Transcript van de presentatie:

1

2 Dieren jagen al hun hele leven, wij als mens ook, maar hebben het ons makkelijk gemaakt door technologie te gebruiken, wij als mensen kijken daarom nu te weinig af van de natuur.

3 • Een mogelijk oplossing is, dat dieren verder ontwikkeld zijn als mensen, dat betekent dat we dus al achter liggen in de oorlogsstrategie. • Ten tweede kan het zo zijn, dat we weinig afkijken, omdat we allemaal ooit hetzelfde zijn geweest, dat betekent dat we dus dezelfde strategie hebben en dus niet kunnen afkijken. • Als laatste kan het zo zijn dat we voor liggen en dat we ook voor blijven liggen in de strategie van het jagen, omdat we meer technologie hebben.

4 GroepBram Kersten Menno Nijssen Job Julicher Sjoerd Hendriks ThemaLeven (evolutie) HoofdvraagIn hoeverre verschillen mensen in het sociaal gedrag met andere organismen Deelvraag 1Hoe groot is het verschil tussen de technologische vordering van dier en mens Deelvraag 2Wat is het verschil tussen de evoluerende vormingen tussen mens en dier.

5 Pgo 1 Pgo 2 Pgo 4 Pgo 6 Pgo 8 Pgo 10 Pgo 3 Pgo 5 Pgo 7 Pgo 9 Pgo 11 Pgo 12 -Gebruiken andere dieren ook menselijke strategieën? -Hoe groot is het verschil tussen mensen en apen? -Waarom zijn wij anders dan chimpansees? -Zijn er dan geen beesten die echt intelligent nadenken? -Gebruiken andere organismen ook menselijke strategieën? Pgo 12 Zeggen het tegenovergeste lde Vervolg Voorbeelden Overige organismen: Planten Robots Overige: Dieren vs. Technologie Pgo 14 Pgo 13 Pgo 15 - Wat is het verschil tussen de sociale evolutie van mensen en dieren Vervolg

6 SMART-vraag: •In hoeverre kan de evolutie van dieren de technologische groei van de mensheid bijhouden? Onze SMART-vraag is onze uiteindelijke onderzoeksvraag, die is voortgekomen uit onze Rode-Draad en uit onze hoofdvraag+2 deelvragen

7 Mieren gebruiken veel menselijke strategieën om te vechten tegen andere mieren. Ze werken samen en kunnen goed met elkaar communiceren.

8 Planten hebben verschillende tactieken om van hun belagers af te komen, terwijl veel mensen dat helemaal niet weten. Planten lijken op het eerste oog heel suf, saai en hulpeloos, maar kunnen zichzelf goed verdedigen tegen plantenetende insecten.

9 Cheeta’s lijken in eerste instantie zelfstandig en alleen levende dieren, maar eigenlijk hebben ze een heel sociale kant die toch wat meer op mensen lijkt dan dat we op het eerste gezicht dachten.

10 Tegenwoordig kunnen spinnen zich dus ook al verweren door chemical warfare. Ze doen dit door Alkaloïde chemicaliën aan te maken. Mieren, rupsen en motten kunnen zich dus beter eerst bedenken als ze het web aanvallen, want er het is giftig. De vijanden komen niet in de buurt, omdat Alkaloïde een afschrikmiddel is, de vijanden durven niet in de buurt te komen. Hoe spinnen deze stof aanmaken of waarom het afschrikkend werkt weten onderzoekers niet, wat ze wel weten is dat alleen de grote zijdespinnen dit doen.

11 Het luipaard Legadema wordt geboren, de moeder is al vijf welpjes kwijt geraakt en let dus heel erg op. Legadema is totaal niet bang en gaat het woud verkennen. Haar moeder leert haar te overleven, ze leert haar te doden en te jagen, dit lukt alleen door de intelligentie van het dier, Legadema jaagt eerst op eekhoorns, hierdoor leert ze te sluipen en uiteindelijk wordt ze een solitaire jager. Legadema wordt ouder en gaat weg bij haar moeder en krijgt haar eigen gebied.

12 In Afrika en Azië worden neushoorns bedreigd door stropers en afkalvend leefgebied. Aan hoorn is goud geld te verdienen. In 2011 zijn twee van de vijf ondersoort uitgestorven. De strijd tussen stropers en natuurbeschermers wordt dan ook steeds feller.

13 Chimpansees lijken net als de mens oorlog te voeren, ze gebruiken bruut geweld om hun territorium te vergroten en om voedsel te stelen van een andere groep, zodat ze hun volk kunnen uitbreiden. Dit is normaal in de natuur.

14 De mens ligt niet stil met nieuwe oorlogs tactieken, en bedenkt steeds nieuwe technieken om veiliger, en beter oorlog te kunnen voeren, en zichzelf beter kan verdedigen. De vraag is dus of dieren werkelijk beter zijn in oorlog voeren, of wij, omdat wij iets bedenken waardoor we zelf niet eens meer risico lopen.

15 De mens ligt niet stil met nieuwe oorlog tactieken, en bedenkt steeds nieuwe technieken om veiliger, en beter oorlog te kunnen voeren, en zichzelf beter kan verdedigen. De vraag is dus of dieren werkelijk beter zijn in oorlog voeren, of wij, omdat wij iets bedenken waardoor we zelf niet eens meer risico lopen.

16 Er is een computerprogramma ontwikkeld waarmee men schijnbaar goed doordachte gedragen van dieren simpel mee kan verklaren. Dit verklaart het in scholen zwemmen en de dominantie van vrouwtjesapen bij bonobo’s

17 Wolven hebben door hun strakke rangorde een hele goeie jachttechniek gekregen, en werken meestal samen om zo functioneel mogelijk samen te werken, meestal onder leiding van een of twee alfa wolven.

18 Er zijn verschillende soorten roofvogels en hebben allemaal eigen jachttechnieken. Ze hebben allemaal erg goede ogen, scherpe klauwen en haaksnavels. Roofvogels zijn erg groot en hebben enorm gespierde vleugels. Als jachttechniek gebruiken ze bijvoorbeeld hun scherpe visie om vanuit de lucht een prooi te zoeken en er dan met hoge snelheid op af vliegen. Sommige roofvogels, zoals de torenvalk, kunnen 'bidden'. Ze vliegen dan tegen de wind in en bewegen hun vleugels op een bepaalde manier, zodat ze als een helikopter op één plek blijven hangen. Zo kunnen ze zoeken naar prooidieren op de grond, zonder dat hun beeld steeds verandert. Het is dus een moment vlak voor het starten van de maaltijd. Daarom hebben mensen het vroeger de term bidden gegeven, zoals mensen wel bidden voor het eten.

19 De vraag die in di artikel wordt gesteld is de vraag of de mens een sociaal dier is. De mens is geen dier, want hij kan zichzelf ontkennen door bijvoorbeeld zelfmoord te plegen. Dit kan geen enkel dier. Ook ontkent de mens alles wat dieren hebben. De mens ik ook niet sociaal, maar een einzelgänger. De mens is een intelligent verschijnsel, want hij heeft geen ‘voorgeprogrammeerd’ programma zoals dieren. Er bestaan eigenlijk helemaal geen sociaal levende diersoorten. Mierencolonies zijn namelijk een groot organisme in plaats van een sociale gemeenschap. Het samenzijn van mensen komt door de volwassen wil om samen te zijn. De mensen moeten niet samenzijn maar willen samenzijn.

20 Een oog, een vleugel, ons lichaam: overal in de natuur komen we structuren van een adembenemende complexiteit tegen, tegenwoordig krijgen Biologen meer vat op hoe de evolutie werkt. Zoals bioloog Howard Berg zegt: Je knutselt aan je lichaam, verbeterd dit je overlevingskans, dan houd je je aanpassing, verbeterd dit het niet, dan sterft het weer af. Onderzoekers hebben verschillende soorten genen gecombineerd van verschillende soorten en zijn erachter gekomen dat ze van een gemeenschappelijke oorsprong zijn, dat wil zeggen dat door evolutie nieuwe soorten zijn ontstaan.

21 Mensen kunnen nog zo geniaal zijn, ze hebben de samenleving nodig. Zonder de samenleving bestaan mensen niet. Deze samenleving is gemaakt door de mens doormiddel van taal en cultuur. Wij evolueren echter verder en er zijn steeds meer communicatiestoornissen.

22 Geboren op 12 Februari 1809, overleden op 19 April 1882. Een autoditact op het gebied van Natuurkunde, biologie en geologie. Hij is bekend geworden door de evolutie theorie en verklaringen voor natuurlijke selectie. Evolutie: -Natuurwetenschappelijke verklaring van leven op aarde. -Verandering van generatie op generatie -Vaak muteren, dat een nieuwe soort ontstaat Natuurlijke selectie: -beter in de omgeving passen meer kans op overleven -nieuwe functies creeëren via mutatie, om beter te kunnen overleven in de natuur

23 AuteurDatumArtikel 1 Mark Moffett2012Krijgkunst bij mieren (pag 26 t/m 31), Scientific American (tijdschrift) 2 Raymon Heemskerk 2012Oorlog in je achtertuin (pag 44 t/m 47), Kijk magazine (tijdschrift) 3 ?2005De Cheeta, National Geographic (tijdschrift) 4 K. L.2012Zijdespinnen gebruiken chemisch wapen (pag. 10), Kijk magazine (tijdschrift) 5 Dereck Joubert2012Leven voor de Jacht (pag. 146 t/m 159), National Geographic (tijdschrift) 6 Peter Gwin2012Strijd om de neushoorn, National Geographic (tijdschrift) 7 Frank Heinen2010Ook chimpansees voeren oorlog, http://dieren.blog.nl/natuur-en- wetenschap/2010/06/22/ook-chimpansees-voeren-oorloghttp://dieren.blog.nl/natuur-en- wetenschap/2010/06/22/ook-chimpansees-voeren-oorlog 8 Etsel2010 (laatst bijgewerkt 2011) Israël gaat toekomstige oorlogen met robots voeren, http://kunst-en- cultuur.infonu.nl/oorlog/49350-israel-gaat-toekomstige-oorlogen-met-robots-voeren.htmlhttp://kunst-en- cultuur.infonu.nl/oorlog/49350-israel-gaat-toekomstige-oorlogen-met-robots-voeren.html 9 Lars van den Hoek Ostende ?Verschil tussen mens en chimpansee slechts twee procent, http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002643.htmlhttp://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002643.html 10 Arno van ‘t Hoog 13 februari 2004 intelligent gedrag hoeft niet doordacht te zijn, http://www.kennislink.nl/publicaties/intelligent-gedrag-hoeft-niet-doordacht-te-zijnhttp://www.kennislink.nl/publicaties/intelligent-gedrag-hoeft-niet-doordacht-te-zijn 11 Raf Vanisterbecq 11 maart 2013Hoe wolven jagen, http://rafkezelf.blogspot.nl/2013/03/hoe-wolven-jagen-en-misschien- ook-waarop.htmlhttp://rafkezelf.blogspot.nl/2013/03/hoe-wolven-jagen-en-misschien- ook-waarop.html 12 School TVGeen datum beschikbaar Roofvogels, http://www.schooltv.nl/nudn/143724/werkstukken/item/2505706/roofvogels/ http://www.schooltv.nl/nudn/143724/werkstukken/item/2505706/roofvogels/ 13 ?11 februari 2002 De mens een sociaal dier, http://libertarian.nl/wp/2002/02/de-mens-een-sociaal-dier/ http://libertarian.nl/wp/2002/02/de-mens-een-sociaal-dier/ 14 Carl ZimmerNovember 2006Wonderen der evolutie, http://www.nationalgeographic.nl/magazine/reportage/wonderen-der-evolutie http://www.nationalgeographic.nl/magazine/reportage/wonderen-der-evolutie 15 Toon Kasdorp20 october 2011Sociale evolutie, http://akasdorp.wordpress.com/2011/10/20/sociale-evolutie/http://akasdorp.wordpress.com/2011/10/20/sociale-evolutie/


Download ppt "Dieren jagen al hun hele leven, wij als mens ook, maar hebben het ons makkelijk gemaakt door technologie te gebruiken, wij als mensen kijken daarom nu."

Verwante presentaties


Ads door Google