De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Valtelina-2, maandag 26 Oktober 2015. wijngebieden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Valtelina-2, maandag 26 Oktober 2015. wijngebieden."— Transcript van de presentatie:

1 Valtelina-2, maandag 26 Oktober 2015

2 wijngebieden

3 Definities

4 Definities II Sinds 1968 D.O.C. ; Sinds 1998 D.O.C.G. Wijnen worden gemaakt van Chiavenasca druif = Nebbiolo Voor Valtellina Superiore (DOCG) is een gebied tegen de berg- hellingen en loopt van Castione tot Teglio. Minimaal 90% chiavennasca; minimaal 2 jaar verouderen, waarvan tenminste 1 jaar in houten vaten. Binnen de Valtellina Superiore onderscheidt men vier geografische subzones: Grumello, Inferno, Sassella en Valgella. Sassella (grootste); Bevat 95% chiavennasca, 5% spignola en rossola druiven. Grumello, krachtig en warm, lijkt er veel op maar heeft naast de spignola en rossola vooral wat brugnola met zijn typische amandelgeur. Valgella is de meest frisse en levendigste van de vier. Inferno kan zeer mooi gebalanceerd zijn met een sterke geur van rozen, viooltjes en bessen. Marrogia is een betrekkelijk nieuw gebied en ligt ten westen van het gebied Sassela. De Valtellina wijnen die tenminste 3 jaar gerijpt zijn, waarvan tenminste 1 jaar op hout, mogen de specificatie Riserva voeren.

5 Definities III Sforzato of Sfurzàt Men beschouwt die algemeen als de topwijn van het gebied. Ze wordt in kleine hoeveelheden gemaakt van uitsluitend chiavennasca druiven die men na de oogst in kistjes tot eind januari laat indrogen. Soms tot 80 dagen. Daarbij verliezen de druiven zo’n 35% gewicht en gaat de concentratie natuurlijke suikers omhoog. De zuurgraad neemt af en er worden aromatische substanties gevormd. De wijn moet 2 jaar verouderen en is diep granaatkleurig, met een volle smaak, warm en met een zware geur die lang blijft. Het alcohol percentage is 14-15%. Zoals alle Valtellina wijnen duurt het lang eer ze volwassen is, de riserva’s en de Sforzato kunnen makkelijk ouder dan 10 jaar worden.

6 Algemeen Grond is arm door veel steen. Grond zou beter zijn voor wit. Echter voor wit teveel zon en dan te zoet. 2002,2004,2006 en 2009 beste jaren? Veel licht/zon. Veel suikers, veel alcohol en zachte tannines kilo per ha is max kilo is 70 hectoliter per ha. Conclusie: Veel verschillen per boer. M.n. qua filosofie. Zoet zuur bitter balans kan sterk verschillen. Decanteren van wijnen is belangrijk. Chiavennasca = Nebbiolo Nebbiolo is een moeilijke druif. Veel zon nodig. Vergelijkbaar met Pinot Noir. aardse toetsen, kwaliteitsleder, teerachtige indrukken, rood fruit (van aardbei over framboos tot aalbes) of zwart fruit (in geval van een heet jaar of overrijpe druiven), rozen en viooltjes.

7 Wijn 1 en 2 20% Frans eiken 14 mnd hout 13,5% alc Zoete aanzet, fijne zuren (2011) 18 mnd hout 13% Alc Framboos, geur van Mokka. La Gatta is naam oorspronkelijke bewoners.

8 24 mnd groot hout 12,5% Alc. Naam v/d wijngaard 15 maanden Frans eiken 14% alc Rozenbottel, kersen, kruidigheid, tabac (2011) Wijn 3 en 4

9 Wijn 5 en 6 24 mnd hout 12,5% Alc Diep donker rood Gesloten, dunne afdronk (2011). 16 mnd hout 13,5% alc Gesloten, Aardbei (2011)

10 Wijn 7 en 8 18 mnd hout 13% Alc Tabac Zacht zoete aanzet (2011) Lange afdronk 12 mnd hout 13,5% alc Mokka, honing, noten en mint Zoete aanzet (2011)

11 Wijn 9 en mnd hout 13% alc Krenten, thee, ceder en noten (2011) Smaak = rond en lang 12 mnd hout 14% Alc Hooi en kruidigheid.(2011) Smaak is subtiel

12 Wijn 11 en mnd hout 15% alc Expressief, zoet hout Zoete aanzet, div aroma’s niet plomp (2011) 8 mnd hout 14,5% Alc 4 mnd indroging.


Download ppt "Valtelina-2, maandag 26 Oktober 2015. wijngebieden."

Verwante presentaties


Ads door Google