De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed

Verwante presentaties


Presentatie over: "In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed"— Transcript van de presentatie:

1 In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed
Evert Visser 16/03/2016

2 De uitnodiging Hoe behandelt een bedrijfsarts situatieve arbeidsongeschiktheid? Wat voor invloed heeft de bedrijfsarts bij de communicatie met de werkgever? En hoe komt een bedrijfsarts precies tot een oordeel dat iemand ziek is? (Bij deze lezing zal er genoeg ruimte zijn voor vragen). Als toekomstig (arbeidsrecht) jurist zal je veel te maken krijgen met de bedrijfsarts, daarom is het zéér interessant hier alvast meer over te weten te komen!

3 Over ArboNed ArboNed maakt werkend Nederland gezonder en vitaler door: Preventie, verzuimbegeleiding en vitaliteitbevordering. Getoetst en gebaseerd op een wetenschappelijk fundament 350 bedrijfsartsen werkgevers en ruim 1 miljoen werknemers

4 Ons doel

5 Over mijzelf

6 De geschiedenis van de sociale zekerheid in Nederland
Kinderarbeidwetje van Van Houten 1901 Leerplicht 1966 WAO 1994 Arbowet en wet TZ 2004 WVP 2005 WIA

7 Wat is gezondheid? De definitie die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voor gezondheid is verouderd: gezondheid als toestand van ‘compleet welbevinden’. Volgens die opvatting zou praktisch iedereen een patiënt zijn die doorlopend behandeling nodig heeft. Nieuwe conceptdefinitie van Gezondheid: Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

8 Wat is ziekte? Ziekte is een schadelijke lichamelijke of psychische afwijking van een organisme. Meer specifiek is het een verstoring van de homeostase, het zelfregulerend proces waarbij biologische systemen hun stabiliteit bewaren door zich aan te passen aan de omstandigheden. Dit gaat vaak gepaard met symptomen die wijzen op de abnormale toestand. Gezien de vele verschillende ziekten is een eenduidige definitie echter niet goed mogelijk en is een scherpe afbakening tussen ziekte en gezondheid niet altijd duidelijk. Daarbij speelt ook een rol dat het begrip ten dele cultureel is bepaald

9 Ziekteverzuim in Nederland

10 Hoe zien wij Burnout? (los van de persoonskenmerken)
Negatieve + Burnout Energie _ _ _ Positieve + Bevlogenheid

11 Hoe behandelt een bedrijfsarts situatieve arbeidsongeschiktheid
Wij mogen de term ‘situatief arbeidsongeschikt’ niet gebruiken. Destijds was dat een rechtstreekse weg naar ontslag met behoud van een mogelijke uitkeringsrecht. Wat wel? De ziekmelding is arbeidsgerelateerd. De ziekmelding is het gevolg van een arbeidsconflict. Van ons mag verwacht worden dat wij het probleem demedicaliseren. Daarbij adviseren we hoe het probleem opgelost kan worden. Dit volgens de STECR werkwijzer ‘arbeidsconflicten’.

12 Wat voor invloed heeft de bedrijfsarts bij de communicatie met de werkgever
Ziekteverzuim kost geld en interventies om het verzuim op te lossen kosten ook geld. Het is aan de bedrijfsarts om inzichtelijk te maken dat de baten opwegen tegen de kosten. De medische geheimhoudingsplicht is geen belemmering in die communicatie. Eerder juist een voorwaarde om het gesprek succesvol te laten zijn. De bedrijfsarts als verkoper van goede arbeidsomstandigheden?

13 Hoe komt een bedrijfsarts precies tot een oordeel dat iemand ziek is
“Als iemand durft te zeggen dat hij ziek is, dan vind ik dat behoorlijk ziek”. De vraag is natuurlijk of iemand arbeidsongeschikt is. Het gaat om de balans tussen belasting en belastbaarheid. Je kijkt naar de mogelijkheden om dat weer in balans te brengen. Dit met interventies die je in een volgorde van de arbeidshygiënische strategie aanbiedt.

14 In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed
Datum Pagina 16/03/2016


Download ppt "In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed"

Verwante presentaties


Ads door Google