De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pag 107 t/m 136. Waar gaan we het vandaag over hebben? Kostprijzen Wat zijn kostprijzen? Wat zit er in de kostprijs? Urenkostprijs Manurentarief.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pag 107 t/m 136. Waar gaan we het vandaag over hebben? Kostprijzen Wat zijn kostprijzen? Wat zit er in de kostprijs? Urenkostprijs Manurentarief."— Transcript van de presentatie:

1 Pag 107 t/m 136

2 Waar gaan we het vandaag over hebben? Kostprijzen Wat zijn kostprijzen? Wat zit er in de kostprijs? Urenkostprijs Manurentarief

3 kostprijzen

4 Ondernemersvragen: Hondentrimmer: hoeveel geld moet en kan ik vragen als ik een hond trim? Winkelier: hoeveel geld moet en kan ik vragen voor de hondenbrokken die ik verkoop? Bloemist: hoeveel geld moet en kan ik vragen voor het grafboeket dat ik voor een klant maak? Loonwerker: hoeveel geld moet en kan ik vragen voor het land dat ik ploeg voor een klant? …………. : …………….. Deze vragen zijn afhankelijk van twee factoren: Wat vraagt / doet de concurrentie? Wat is de kostprijs?

5 kostprijs Definitie kostprijs: De kostprijs is het totaalbedrag van de offers die noodzakelijk zijn om een artikel of dienst te kunnen leveren Offers zijn onder te verdelen in twee groepen: Kosten: noodzakelijke onvermijdbare offers (bv. grondstoffen, huur pand) Verspillingen: niet noodzakelijke offers en te voorkomen (bv. slordigheid, weinig teamgeest)

6 Elk artikel of dienst heeft zijn eigen kostprijs Eenvoudige methoden die in de praktijk veel gebruikt worden om de kostprijs te kunnen berekenen: Het manuurtarief (ambachtelijke dienstverlening) Het machine-uurtarief (productiebedrijven) De opslagmethode Brutowinstopslag (detailhandel)

7 26 januari 2015 De eigenaar van de dierenparken Zoo Parc in Overloon, Aqua Zoo in Leeuwarden en Wissel in Epe is failliet. De rechtbank in Arnhem heeft het faillissement maandag uitgesproken. Dat meldt de NOS. Het moederbedrijf van de drie dierenparken kon zijn schulden aan de bank niet meer terugbetalen. De afgelopen jaren ging het al niet goed. Het personeel kreeg bovendien afgelopen maand geen salaris. Bij de drie dierenparken werken enkele tientallen mensen. De verzorgers van de dieren blijven wel gewoon aan het werk om voor de dieren te zorgen. De parken blijven voorlopig open voor het publiek. Curator Piet Gunning laat de NOS weten dat er wordt gesproken met meerdere mogelijke overnamekandidaten.

8 opdracht Jij begint een uitlaatcentrum voor honden Je hebt al opdrachten en wilt personeel aannemen. Nu willen de klanten wel weten hoeveel ze per uur moeten betalen. Je moet de kostprijs en het manuurtarief kunnen berekenen vraag Wat is het verschil tussen de kostprijs en het manuurtarief? Lees in het boek vanaf pagina 107 en schrijf individueel het antwoord op.

9 Het manuurtarief Toegepast bij bedrijven die geld verdienen door vooral uren bij een klant in rekening te brengen. Loodgieter, schilder, advocaat Kostprijs bestaat uit: Materiaalkosten: directe kosten (worden verbruikt, bijvoorbeeld scheerapparaat bij hondentrimmer) Bedrijfskosten: indirecte oftewel overige kosten (zijn algemene kosten zoals huur bedrijfspand)

10 Verschil uurkostprijs en manuurtarief Uurkostprijs is vergoeding voor de bedrijfskosten en materiaalkosten Manuurtarief is vergoeding voor de uurkostprijs en winstopslag

11 Hoe bereken je de uurkostprijs? De uurkostprijs wordt op basis van begrote (geschatte) jaarcijfers berekend. Je hebt hiervoor nodig: A)De begrote bedrijfskosten B)Het aantal directe arbeidsuren De uurkostprijs bereken je door de begrote bedrijfskosten te delen door het aantal directe bedrijfsuren. Filmpje van Kamer van Koophandel: https://www.youtube.com/watch?v=JDvAlmySth0 Filmpje uurtarief te laag? https://www.youtube.com/watch?v=Vzx3XoTqiMY

12 Voorbeeld berekening uurkostprijs A)De begrote bedrijfskosten komend jaar: Loonkosten131.000,- Afschrijvingen 32.000,- Huisvestingskosten 25.000,- Rentekosten 12.000,- Overige kosten 8.000,- bedrijfskosten208.000,- B)Het aantal directe arbeidsuren komend jaar: 4 personen x 52 weken x 36 uur = 7488 uur Minus afwezigheid (vakantie, snipperdagen, ziekte, overleg, leegloopuren etc) = 2288 uur directe arbeidsuren 5200 uur C)uurkostprijs: Bedrijfskosten : directe arbeidsuren 208.000 : 5200 = 40,- euro per uur

13 Voorbeeld berekening manuurtarief Uurkostprijs is 40,- euro per uur Alle kosten zijn dan gedekt, maar je maakt dan nog geen winst op je personeel, daarom winstopslag: Stel voor: winstopslag 10% Manuurtarief is dan: 40,- + 10% = 44,- euro per uur Hoe bereken je dit? Uurkostprijs = 40,- euro 10% van 40 is 4,- euro 40 + 4 = 44,- euro

14 huiswerk Lezen pag. 107 t/m 114 Maken pag. 321 opdr. 15 t/m 24


Download ppt "Pag 107 t/m 136. Waar gaan we het vandaag over hebben? Kostprijzen Wat zijn kostprijzen? Wat zit er in de kostprijs? Urenkostprijs Manurentarief."

Verwante presentaties


Ads door Google